Na Hráče měsíce aspiruje ofenzivní trio Čermák, Ďuriš, Řezníček
Klub

Na Hráče měsíce aspiruje ofenzivní trio Čermák, Ďuriš, Řezníček

Redakce

S blížícím se koncem září se vrací anketa Ligové fotbalové asociace Hráč a trenér měsíce. Kteří fotbalisté SYNOT ligy tedy v poslední době předváděli ty nejlepší výkony a zaslouží si místo v naší nominaci? Hlasovat mohou fanoušci od dnešního dne na webu synotliga.cz.

ALEŠ ČERMÁK (FK MLADÁ BOLESLAV)
Záložník Mladé Boleslavi má za sebou parádní měsíc, v němž definitivně potvrdil svou pozici mezi ligovou špičkou. Ze tří zářijových zápasů vytěžil tento dvacetiletý fotbalista dva góly, když se prosadil do sítě Jablonce i Teplic a zařídil tak svému týmu cenných šest bodů.
Spolu s Jiřím Skalákem je navíc nejproduktivnějším hráčem týmu. Více bodů než kmenový hráč Letenských už má jen kapitán Lukáš Magera.
"Sparťanskému odchovanci jde hostování v ofenzivně laděném celku Mladé Boleslavi náramně k duhu. Dal už čtyři branky a patří k elitním kanonýrům svého týmu. V průběhu září se trefil dvakrát a přispěl k důležitým výhrám nad Teplicemi a v Jablonci. Jeho výkony se lepší zápas od zápasu. Mohl by se stát klíčovou postavou nově se tvořící české jednadvacítky, což potvrdil i gólem v nedávném utkání s Maltou," všiml si šéfkomentátor O2 Sport Tomáš Radotínský.
Ještě dodejme, že Čermák je autorem největšího množství mladoboleslavských střel a v této sezoně dal už čtyři góly, což je stejně jako za celý uplynulý ročník. To však ještě oblékal barvy Hradce Králové.


MICHAL ĎURIŠ (FC VIKTORIA PLZEŇ)
Čermák se v Boleslavi těsně minul s ofenzivním univerzálem Michalem Ďurišem, který se z hostování ve středočeském celku vrátil letos v létě do Plzně. Všeobecně se čekalo, že ve Viktorii bude hlavně krýt záda Janu Holendovi s Aidinem Mahmutovičem, jenže nakonec nic takového.
Ze všech plzeňských střelců totiž Ďuriš vykazoval na startu sezony nejlepší formu a brzy si zajistil pozici týmového útočníka číslo 1. Ba co víc, pod novým trenérem Karlem Krejčím nastoupil pokaždé v základní sestavě, tedy až na zápas MOL Cupu v Tachově.
Výsledek? Ďuriš má v tomto ročníku na kontě už šest ligových gólů a prosadil se v každém z posledních čtyř kol, když postupně skóroval proti Olomouci (dokonce dvakrát), Příbrami, Bohemians a Liberci. Poslední tři týmy se s Plzní utkaly v září a i díky svému nečekanému kanonýrovi z nich úřadující mistr vytěžil plný počet bodů, takže na špici tabulky už dorovnal Spartu. Ďuriš měl navíc výraznou zásluhu i na postupu do základní fáze Evropské ligy.
"Nečekaná jednička plzeňského útoku. Trefil se ve třech zářijových zápasech za sebou a přispěl ke vzkříšení mistra, který začal sezonu v útlumu," pochválil slovenského reprezentanta i Martin Mls, redaktor iDnes.cz


JAKUB ŘEZNÍČEK (FC ZBROJOVKA BRNO)
Byl jasně nejzvučnější letní posilou brněnské Zbrojovky, která si od něj slibovala především góly. Jenže nevydařené hostování ve Spartě se na Jakubu Řezníčkovi podepsalo nejspíš více, než by on sám čekal.
Úvod sezony ho tak rozhodně nezastihl v optimální formě a dá se říct, že se vyhlášený tvrďák prvními šesti koly vyloženě protrápil. V říjnu už ale nastal zlom. A jak on sám avizoval, k návratu střeleckého sebevědomí mu pomohl hodně šťastný gól, kterým v derby počastoval Slovácko. Stejnému soupeři pak přidal ještě jednu trefu a svou zlepšenou formu potvrdil i v sobotu, kdy taktéž dvěma brankami šokoval Duklu.
Sám tak Zbrojovce přinesl do tabulky šest bodů a dokázal, že trpělivost trenéra Václava Kotala se maximálně vyplatila. Navíc když může těžit z pasů brněnského génia Pavla Zavadila.
"Tak dlouho čekal v Brně na gól, až je rovnou začal dávat po dvou...Pěkné probuzení kanonýra, jen co je pravda, " poznamenal Štěpán Filípek z Deníku Sport na adresu sedmadvacetiletého bojovníka, jenž na ligový gól čekal dlouhých šestnáct zápasů.

Trenér měsíce nabízí souboj těžkých vah. Cenu získá jeden z trojice Jarolím, Krejčí, Uhrin
Který z koučů získá ocenění pro Trenéra měsíce? Odměníte ofenzivní pojetí mladoboleslavského barda Karla Jarolíma, skvělý nástup jeho jmenovce Krejčího u týmu Plzně nebo snad slávistické povstání režírované Dušanem Uhrinem mladším?


KAREL JAROLÍM (FK MLADÁ BOLESLAV)
Má pověst trenérského pedanta, který se s nikým jen tak nemazlí. Boleslavi jde však jeho tvrdá ruka evidentně k duhu. Na startu sezony sice středočeský stroj poněkud skřípal a důsledkem bylo vyřazení ze 2. předkola Evropské ligy od norského Strömsgodsetu, v lize se však tým brzy rozjel k výšinám.
Ze všech týmů Boleslav předvádí nejofenzivnější fotbal, což v plné kráse podtrhují statistiky. Tým okolo Lukáše Magery vsítil už 20 gólů, má nejvíce střel na bránu a zdobí ho i nejlepší úspěšnost v útočných soubojích. V září navíc získal sedm bodů z devíti a naposledy vyhrál i na hřišti silného Jablonce.
"V zápasech Mladé Boleslavi padá nejvíc gólů v celé SYNOT lize, což je divácky velmi atraktivní, třebaže náročný kouč Karel Jarolím je občas na infarkt. I obrannou činnost svého mužstva se mu ale postupně daří zlepšovat. Zářijové výkony a výsledky ukázaly, že jde po správné cestě: remíza na Slavii, úspěšně zvládnutá přestřelka s Teplicemi a výhra v Jablonci. To jsou důležité zisky a teď už si Středočeši mohou troufnout v podstatě na každého," konstatoval Tomáš Radotínský z O2 Sport.


KAREL KREJČÍ (FC VIKTORIA PLZEŇ)
Dlouholetý spolupracovník úspěšného kouče Pavla Vrby vtrhl do nejvyšší soutěže jako uragán. Poté, co po čtvrtém kole nahradil odvolaného Miroslava Koubka, začalo mužstvo Viktorie šlapat a právě přemýšlivý stratég na tom má zcela zásadní podíl.
Vsadil na přímočarou hru, která Plzni tak svědčila v minulosti, a úspěchy se dostavily de facto ihned. Pod jeho vedením zatím mužstvo neztratilo ani bod a po čtyřech ligových výhrách v řadě se bodově dotáhlo na vedoucí Spartu. Proti Olomouci, Příbrami i Bohemians navíc udrželo čisté konto.
Jenže pozor, v součtu s duely Evropské ligy a domácího poháru Viktoria neinkasovala rovnou v sedmi zápasech po sobě!
"Zprvu to vypadalo na zbrklou změnu na lavičce, ale Plzeň se pod jeho vedením zvedla. Nedostává góly a vše vyhrává. Možná tak začíná nová sága s trenérem Krejčím a jeho pomocníkem Horváthem, to je důležité dodat," uvedl na Krejčího adresu Vlastimil Vlášek z České televize.


DUŠAN UHRIN MLADŠÍ (SK SLAVIA PRAHA)
Úvod ročníku byl ze strany jeho týmu hodně mdlý. Nástup čínských majitelů spolu s movitým podnikatelem Jiřím Šimáněm jako by ale hráčům vlil do žil ztracenou sebedůvěru a červeno-bílí se přeskupili v houževnatou armádu, která začala vítězit.
V září z toho bylo sedm bodů a dvě čistá konta, když slávisté dokázali přemoci i ambiciózní Spartu. Pražské derby přitom "sešívaní" ovládli poprvé po třech letech a v tabulce rázem poskočili na aktuální čtvrté místo.
"Remíza s Boleslaví, výhra ve Zlíně a těsné vítězství v derby. Slávisté méně chybují, zpevnili obranu a znovu z nich začíná jít strach," upozornil Martin Mls z iDnesu. "I přes nějaké to klopýtnutí se Slavia škrábe vzhůru, na derby byla výborně připravená," doplnil Štěpán Filípek (Deník Sport).
Uhrin sází hlavně na bojovnost a povedlo se mu probrat i Gruzínce Levana Keniu, kterého zkraje sezony podrobil nesmlouvavé kritice.

Fanshop banner