Síla našeho klubu je v odchovancích
Klub

Síla našeho klubu je v odchovancích

Redakce

Prezident FK Mladá Boleslav Josef Dufek považuje čtvrté místo v Synot lize ročníku 2014-15 za první mezi málo majetnými tuzemskými kluby, neboť trojice Plzeň, Sparta a Jablonec svými možnostmi ekonomicky dominuje českému fotbalovému prostředí.

Sportovní cíl, kterým byl postup do Evropy, tým splnil, takže jste se skončeným soutěžním ročníkem 2014-15 spokojený?
„Zcela jednoznačně byl sportovní cíl splněn, s tím jsem opravdu spokojený. V průběhu uplynulé sezóny jsem opakovaně avizoval, a bylo by dobře, kdyby si to uvědomili i naši příznivci, že díky mnohonásobně větším rozpočtům a společenským možnostem je před námi společně se Spartou a Plzní také Jablonec. Tyto tři kluby mají možnosti jít cestou drahých nákupů hotových fotbalistů, u kterých ovšem může časem nastat výkonnostní pokles při nevytíženosti širokého kádru velmi kvalitních hráčů. Z minulosti mám o tomto úskalí budování fotbalového týmu vlastní zkušenosti. Ne všichni, včetně těch nejlepších fotbalistů pohybující se v průměrných klubech naší ligy, jsou schopní zvládnout tlak vytvářený majiteli, sponzory a fanoušky při snaze dosahování vytčených cílů."

Prvoligový kádr tedy v letošním létě doplní mladí hráči z juniorky, kteří letos získali český titul?
„Juniorského titulu si vážím stejně, jako čtvrtého místa áčka v Synot lize. Být první v tak dlouhé a mimořádně těžké soutěži, jakou Juniorská liga bezesporu je, s týmem z tak malého města, jako je Mladá Boleslav, v konkurenci klubů s obrovskými rozpočty v mládežnickém úseku považuji za ojedinělý počin. Cením si mimořádně dobré práce trenéra juniorky Milana Pechance, který je bývalým boleslavský hráčem, stejně tak jeho parťáka Jiřího Malíka, někdejšího boleslavského brankáře. Oba pro náš klub žijí a pracují s příkladným nasazením, například Malík svojí pracovitostí a touhou po vzdělávání má již předpoklady působit na prvoligové úrovni."

Boleslav bude tedy spoléhat na klubové odchovance?
„Postupně na ligovou scénu zabudováváme dorůstající kategorii mimořádně úspěšných ročníků fotbalistů, kteří jsou ověnčení dorosteneckým a nyní už i juniorským titulem a budeme v tom pokračovat. V tom je síla našeho klubu a smysl naší práce. Je potřeba si však uvědomit, že talentovaní mladíci, jakými jsou například Hůlka, Křapka, Klobása a další potřebují sbírat zkušenosti od ostřílených spoluhráčů, proto k nám přicházejí hotoví fotbalisté třeba jen na hostování. Naši odchovanci dostávají a dostanou rok od roku větší prostor. Mají v našem klubu šanci, ale musí prokázat pracovitost, pokoru a trpělivost, tak jako jejich předchůdci. Dáme jim příležitost v pravou chvíli, aby se jednalo o správné načasování pro potřeby klubu a i pro další růst hráčů. V létě dojde ke změně ve vedení mládežnického úseku a v této souvislosti děkuji Jiřímu Saňákovi za dosavadní spolupráci. I když nejsem z jeho odchodu nadšený, tak respektuji touhu po nové profesní výzvě a přeji mu hodně úspěchů v dalším sportovním i osobním životě."

Zisk mistrovského titulu v juniorské kategorii jste si patřičně užil?
„Oslavil jsem ho především se svými nejbližšími přáteli Alešem Jurankou a Františkem Petrtýlem, kteří se mnou sdílejí nejen fotbalové, ale i podnikatelské starosti a radosti. Zároveň však musím zdůraznit, že si vážím okamžité reakce ředitele profesionálních soutěží FAČR Tomáše Bárty a marketinkového ředitele profesionálních soutěží společnosti STES Michala Špačka, kteří osobní přítomností s předáním trofeje a mistrovských medailí bezprostředně po posledním mistrovském utkání umocnili chlapcům mistrovského týmu i představitelům klubu náležitě si užít jedinečný okamžik zisku juniorského titulu."

Máte nyní čas na oddech, kde strávíte krátkou fotbalovou dovolenou?
„Na dovolenou nemám čas, nikam nejedu, hned po skončení starého ročníku už pracuji na nové sezóně."

Fanshop banner