Baviti se fotbalem přísně nařízeno
Klub

Baviti se fotbalem přísně nařízeno

Redakce

Fotbal zábavou se konal v Imtech Aréně, na domovském hřišti Hamburger SV, v sobotu 28. 3. 2015 při benefičním duelu HSV Retro - Jarolím Dream Team k poctě Davida Jarolíma, dnešního sportovního ředitele FK Mladá Boleslav, ale v letech 2003-12 hráče HSV.

Hrálo se v lehkém poklusovém tempu za hudebního doprovodu s důrazem na parádičky v obranné i útočné fázi. A samozřejmě na góly, které hojně padaly v pravidelných intervalech. David Jarolím hrál první poločas za Jarolím Dream Team, čili svůj výběr složený z českých fotbalistů, a druhý poločas za HSV Retro, což byli jeho spoluhráči z hamburského období.
Takové veřejné ocenění, jaké si užili spolu s německými i čeští fotbalisté v hamburské Imtech Aréně, se doma nikdo z nich sotva někdy dočkal a dočká. Hráči na hrací plochu nastupovali jednotlivě a tak si každý užil adresného aplausu. Největšího pochopitelně David Jarolím, ústřední postava benefiční akce. Slavnostní úvod trval více půl hodiny, než se ve tři odpoledne začalo hrát. Před natěšenou návštěvou dvaatřiceti tisíc spokojených (a to, prosím, platí bez nadsázky) diváků včetně několika desítek z Mladé Boleslavi.

V 7. minutě oslavenec David Jarolím promarnil obrovskou šanci, když sám před brankářem nezpracoval míč a ke zdánlivě snadnému zakončení se nedostal. V 10. minutě Lukáš Jarolím otevřel skóre po útočné akci, v níž se zprvu neprosadili David Jarolím a Koller - 0:1. Ve 14. minutě Petrič obešel i brankáře Blažka - 1:1. V 17. minutě Koller po samostatné akci z pravé strany nekompromisní ranou napříč branky dal na 1:2. V 18. minutě Norman Lessmann s hamburského radia vyrovnal na 2:2. Ve 27. minutě Kuka neuspěl v důrazném souboji s brankářem a jím vyražený míč dorazil do sítě Lukáš Jarolím - 2:3. Ve 33. minutě Petrič nádhernou střelou vyrovnal na 3:3. Tak skončil první čtyřicetiminutový poločas.

Druhou polovinu utkání začal ve 44. minutě Meyer z hamburského radia vedoucím gólem HSV Retro - 4:3. V 52. minutě mazáckou přízemní střelou Koller vyrovnal - 4:4. A vzápětí v 53. minutě předvedl Poborský hamburskému publiku svůj pověstný lob přes marně se natahujícího gólmana - 4:5. V 73. minutě se zásluhou Kuky poprvé v utkání posunulo skóre na dvougólový rozdíl - 4:6. Za dvě minuty byl v českém vápně faulovaný David Jarolím a sudí nařídil pokutový kop. „Byl to jasný faul a pro jistotu jsem brankáři Zítkovi řekl, kam to kopnu, abych opravdu dal gól," prozradil David Jarolím, který proměněnou penaltou snížil na 5:6. A za další dvě minuty Kück vrátil českému týmu dvougólový náskok - 5:7. Potom Barbarez nastřelil tyč branky, ve které Blažka vystřídal Zítka a z dalšího útoku opět Barbarez nepřekonal Zítku, neboť z necelých osmi metrů zatřásl břevnem a dorážku hlavou poslal nad branku.

Utkání skončilo sladkobolným vstupem Jarolímovy rodiny na hřiště, což přinutilo hráče k všeobecnému objímání, potřásání rukama a fotografování. Dojatý David Jarolím poděkoval hamburským příznivcům fotbalu oběhnutím celého stadionu a s každým resortem tribuny se potleskem rozloučil. Jak mocně a vřele, to se nedá vypsat, to se musí vidět na vlastní oči...

Z českých fotbalistů se benefice Davida Jarolíma v hamburské Imtech Aréně zúčastnili Lukáš Jarolím, Jaromír Blažek, Daniel Zítka, Zdeněk Grygera, Marek Jankulovski, Pavel Kuka, Pavel Mareš, Marek Nikl, Adam Petrouš, Karel Poborský, Vladimír Šmicer, Roman Týce, Stanislav Vlček, Jan Koller, Milan Fukal, David Rozehnal, Tomáš Ujfaluši a Jaroslav Drobný.

Pro Davida Jarolíma byly přípravy benefičního utkání hodně hektické a samotná akce mimořádně emotivní. „I když organizaci měla na starosti specializovaná agentura, která odvedla velmi dobrou práci, tak jsem s tím měl také hodně starostí při svých povinnostech v mladoboleslavském klubu."
Jak jste si utkání užil?
„Byl to zážitek, na který v životě nezapomenu, takové chvíle člověku zůstanou navždy v srdci. Za devět let jsem tady získal spoustu přátel a prožil tady nejkrásnější období své fotbalové kariéry. Jednou bych se do Hamburku chtěl vrátit, i když nevím kdy a do jaké pozice."
David Jarolím se netajil uspokojením, že na jeho hamburské loučení s aktivní fotbalovou kariérou přišlo dvaatřicet tisíc diváků. „To byl dárek k nezaplacení. Pro takové zážitky jsem fotbal hrál," pravil dnes již sportovní ředitel FK Mladá Boleslav. „Nedá se opravdu srovnat, jaký respekt mají fotbalisté v Německu a v Česku. Ale svůj podíl na tom rozdílu mají i samotní čeští hráči. V Německu si také cení jen ty, kteří makají pro tým, a kdo si hraje na primadonu, tak narazí a přízeň ani respekt nezíská."

Jarolímovým spoluhráčům se benefiční utkání také hodně líbilo. „Určitě si to zasloužil. Bylo to celé velmi příjemné a rád jsem se zúčastnil. Něco podobného jsem si užil při své rozlučce na pražské Slavii," řekl bezprostředně po utkání Vladimír Šmicer (Slavia, Lens, Liverpool, Bordeaux).
Pro urostlého forvarda Jana Kollera (Sparta, Lokeren, Anderlecht, Dortmund, Monaco, Norimberk, Samara, Cannes) byl David Jarolím především soupeř v bundesligových duelech. „David Jarolím byl velký profesionál a fotbalu dával všechno. Do Hamburku jsem se vrátil po letech rád, protože na zdejší stadion mám pěkné vzpomínky. Nikdy jsem tady totiž s Dortmundem neprohrál. A jsem rád, že jsem při Jarolímově benefici tuto tradici dodržel."
David Rozehnal (Olomouc, Bruggy, Paris Saint-Germain, Newcastle United, Lazio Roma, Hamburger SV, Lille) má ve své bohaté paměti fotbalového profesionála uložené utkání v dresu Paris Saint-Germain proti FK Mladá Boleslav. „V evropském poháru jsme na hřišti v Boleslavi remizovali nula nula," vzpomněl si bez dlouhého přemýšlení. A k účasti na vzpomínkovém duelu HSV Retro - Jarolím Dream Team, mezi jehož účastníky byl jeden z mála stále aktivních profesionálů, vtipně dodal v souvislosti s tím, že nevyloučil ukončení aktivní kariéry v některém z klubů české Synot ligy: „Možná mě trenér Karel Jarolím a sportovní ředitel David Jarolím, kteří jsou společně ve službách mladoboleslavského klubu, pozvali kvůli otestování výkonnosti."
Podobně jako David Rozehnal i Tomáš Ujfaluši (Olomouc, Hamburger SV, Fiorentina, Atlético Madrid, Galatasaray Istanbul, Sparta) rozdával autogramy a rozprávěl s novináři ve velké pohodě. Kdysi dlouhovlasý obránce, dnes holohlavý s mohutným černým plnovousem, vysvětloval opakovaně novu image slovy: „Je fajn, že mě moc lidí nepoznává."
Tomáš Ujfaluši v HSV strávil s Davidem Jarolímem jeden rok a mluvil o něm jenom v superlativech: „David byl vždycky pracovitý a cílevědomý hráč." A co říkáte, že nyní spolu s tátou pracují pro stejný klub FK Mladá Boleslav? „Nezažil jsem něco podobného, aby ve vedení profi týmu byl táta se synem, ale myslím si, že jim to klape a bude klapat. Vnímám to jenom pozitivně, ještě by mohli angažovat další Jarolímy - Marka a Lukáše," dodal s nadsázkou. Na přímý dotaz si vybavil, že proti Mladé Boleslavi hrál utkání evropského poháru za Florencii těsně před svým přestupem do Atletika Madrid.

Málokdo z mladoboleslavských občanů si uvědomuje, jak mohutnou propagaci Mladé Boleslavi dělají fotbalisté. Poznat to bylo například při rozhovoru s Tomášem Ujfalušim a Davidem Rozehnalem. Evropou protřelé osobnosti vnímají Mladou Boleslav zásluhou fotbalu na stejné úrovni, jako všechny města a kluby, jimiž ve své kariéře prošli a proti nimž hráli. Zásluhou svých fotbalistů je Mladá Boleslav samozřejmou fotbalovou destinací evropské mapy.
To je jeden příklad. A druhým bylo při hamburské benefiční akci představování současného působiště Davida Jarolíma, jenž pracuje nyní pro Mladou Boleslav. Její veřejná prezentace z Jarolímových úst doprovázená komentářem hamburské televizní společnosti byla laskavá ke každému mladoboleslavskému občanovi, dokonce i k tomu, který k fotbalu nemá vztah a nebo mu dokonce nemůže přijít na jméno. V této souvislosti bylo smutné poznání sedm set kilometrů daleko od Mladé Boleslavi, jak dramaticky rozdílné je hrát fotbal a pracovat pro fotbalový klub v Česku a Německu.

Fanshop banner