Hráč měsíce března: sparťanský pilíř Holek, plzeňský dirigent Kolář a naděje lvíčat Skalák
Klub

Hráč měsíce března: sparťanský pilíř Holek, plzeňský dirigent Kolář a naděje lvíčat Skalák

Redakce

Nejlepší střelec Viktorie Plzeň v aktuální sezoně SYNOT ligy Daniel Kolář byl podruhé v řadě nominován na Hráče měsíce. Osmigólový kanonýr vedoucího týmu tabulky se v anketě Ligové fotbalové asociace (LFA) tentokrát popasuje s oporou zadních řad pražské Sparty Mariem Holkem a mladoboleslavským tahounem Jiřím Skalákem. Rozhodla o tom komise tvořená zástupci mediálních partnerů SYNOT ligy, která vyhodnotila tři odehraná kola v tomto kalendářním měsíci.

Devětadvacetiletý Kolář mohl pomýšlet na křišťálovou cenu už v únoru, jenže tehdy v konkurenci pozdějšího vítěze Milana Škody ze Slavie a letenského Václava Kadlece obsadil až třetí místo. Nyní to zkusí znovu zásluhou stabilních výkonů podpořených rozhodujícími trefami. Na Kolářovi se stejně jako u jeho spoluhráčů nijak negativně neprojevilo virové onemocnění, kvůli němuž musel být dokonce odložen zápas se Slavií. Mimořádně efektivní byl ofenzivní záložník především v duelu na Dukle, kdy ke dvěma přesným zásahům připojil i asistenci. Podílel se tak na stoprocentním březnovém bodovém zisku a zvýšení náskoku v čele pelotonu na pět bodů. „Nejenže proměnil důležité penalty, ale táhne Viktorii i herně, tvoří její hru," podotýká Karel Felt z deníku Právo.
Nejbližším pronásledovatelem Plzně zůstává mistrovská Sparta, která se potýkala se špatnou koncovkou. O to větší tíhu musela unést její obrana, navíc zdecimovaná zraněními a tresty. Přesto v utkáních s Duklou, v Jablonci a s Teplicemi neobdržela ani jeden gól, na čemž má lví podíl v klidu a s přehledem hrající Holek. „Ze všech stran jsem slýchal, jaká pohroma na Spartu dolehla při neúčasti Kadeřábka, Brabce či Costy. Díky spolehlivému Holkovi však letenská defenziva obstála na jedničku. Dodal jí rozvahu a jistotu a bez problémů se vypořádal i s tím, že se kolem něj neustále točili parťáci v obranné čtveřici," říká komentátor stanice NOVA Sport Tomáš Radotínský.
Z výkonů Skaláka musí mít kromě fandů Mladé Boleslavi radost také kouč české jednadvacítky Jakub Dovalil, jehož tým již za tři měsíce čeká mistrovství Evropy v domácím prostředí. Pakliže kmenový hráč pražské Sparty bude pokračovat ve svých současných výkonech, nemusejí mít fotbalová lvíčata z ničeho strach. Rychlonohý křídelník zářil hlavně ve střetnutí s Českými Budějovicemi, kdy dal dvě branky a na jednu přihrál. Parádní vystoupení mu také vyneslo vítězství v Chance indexu za 19. kolo. „Byl to asi můj nejlepší zápas sezony. Už jsem se v nějakých utkáních předtím cítil dobře, ale tentokrát jsem byl produktivní," bilancuje Skalák, jenž se gólově prosadil rovněž při přestřelce 4:3 na Slavii.
Březen bez prohry. Jarolím, Klusáček a Kotal díky tomu kandidují na Trenéra měsíce
Přesně po roce se do užšího okruhu aspirantů na Trenéra měsíce vrací Karel Jarolím. Kouč Mladé Boleslavi kandiduje v březnovém kole ankety Ligové fotbalové asociace (LFA) společně s Luďkem Klusáčkem z Vysočiny Jihlava a Václavem Kotalem ze Zbrojovky Brno. Tak zní verdikt osmičlenné expertní skupiny složené ze zástupců mediálních partnerů SYNOT ligy a dalších významných redakcí.
Osmapadesátiletý Jarolím se poprvé a zatím naposledy objevil v nominaci na Trenéra měsíce v březnu minulého roku, tedy krátce po svém příchodu do města automobilů. Tehdy však na cennou trofej nedosáhl. Tentokrát byl vybrán díky skvělé bilanci ve třech odehraných kolech v právě končícím měsíci. Mladá Boleslav nasbírala plný počet devíti bodů a nastřílela devět branek. Upevnila si tak čtvrté místo v tabulce a má na dosah ruky účast v Evropské lize. „Konečně začala zvládat i »povinná« utkání," konstatuje zástupce šéfredaktora deníku Sport Štěpán Filípek.
Nový jihlavský trenér Klusáček se ve výběru nejlepších ocitl už loni v květnu, kdy udržel v lize pražské Bohemians. Záchranářské zkušenosti zúročuje i na lavičce Vysočiny, s níž v průběhu března vyválčil sedm bodů z devíti možných. „Jeho tým senzačně remizoval s Jabloncem a vyhrál dva klíčové zápasy se soupeři z ligového podpalubí," připomíná redaktor Deníku Martin Mls úspěšně zvládnuté existenční souboje Jihlavy v Českých Budějovicích a s Hradcem Králové.
Brněnský Kotal se o prvenství uchází potřetí v kariéře. První dvě účasti loni v dubnu a květnu mu nevyšly. Nyní má další pokus, který si zasloužil čtyřzápasovou sérií bez prohry. Zbrojovka během března dokonce neinkasovala ani gól a posunula se do lepší poloviny tabulky s bezpečným osmibodovým odstupem od pásma ohrožení. Celek, který se na startu ligového jara trápil, je najednou jako vyměněný. V duelu se Slavií podal zřejmě nejlepší výkon v dosavadním průběhu soutěže a zvítězil rozdílem třídy.
Počínaje dnešním dnem mohou z trojice nominovaných vybírat fotbaloví příznivci. Ti svými hlasy na webové stránce www.synotliga.cz rozhodnou o tom, kdo se stane Trenérem měsíce března. Hlasování potrvá do čtvrtka 26. března a poté bude oznámeno jméno vítěze.

Fanshop banner