Utkání rozhodli v závěrečné čtvrthodině
Klub

Utkání rozhodli v závěrečné čtvrthodině

Redakce

Boleslavští po nerozhodném poločase strhli zasloužené vítězství na svoji stranu až v poslední čtvrthodině třemi góly, z nichž dva dal Jiří Skalák, který si od fanoušků vysloužil vyhodnocení nejlepším hráčem utkání, z budějovické strany tato pocta připadla Machovcovi.

Mladá Boleslav s Českými Budějovicemi z osmi domácích zápasů prohrála dva, naposledy před pěti roky. Vzhledem k postavení v ligové tabulce, kde čtvrtá Boleslav měla o devět bodů více než čtrnácté Budějovice, byla nesporným favoritem.
Po předchozích dvou neúspěšných ligových zápasech dal trenér Karel Jarolím tentokrát příležitost brankáři Šedovi. Po osmnácti mistrovských zápasech ligového ročníku 2014-15 zůstal gólman Hruška poprvé na boleslavské lavičce. Do obrany se po zranění vrátil Kysela.

První poločas rozehráli Boleslavští podle nejlepších not. Hned první útok proměnili ve vedoucí gól.
Ve 2. minutě Magera u pravé postranní lajny přiťuknul míč Skalákovi, ten se probil ze strany do soupeřovy šestnáctky a od koncové čáry poslal nastřelenou přihrávku do brankoviště, kde u bližší tyče Wágner zakončením z metru zaskočil brankáře Křížka - 1:0.
V následujících minutách sice Boleslavští kontrolovali hru, ale budějovickou branku moc neohrožovali. Naopak v 10. minutě si Budějovičtí vynutili rohový kop, který snadno zlikvidoval Šeda. V 18. minutě Magerův trestňák z boku vápna Křížek vyrazil. O tři minuty později Vacek vybojoval ve středu hřiště míč a Ďuriš individuální útok pokazil, když nevystřelil ani nepřihrál. Ve 24. minutě po Navrátilově přihrávce hlavou si Magera uvnitř šestnáctky zpracoval míč a poslal ho pravačkou jen pár centimetrů nad budějovické břevno.
Ve 28. minutě po Navrátilově faulu na Škodu kopal Machovec trestňák z necelých dvaceti metrů a přes hráčskou zeď se trefil přesně do levého horního růžku boleslavské branky, kam se Šeda jen stačil podívat - 1:1.
Ve 34. minutě Skalákův centr hlavičkoval Wágner těsně vedle branky. Za tři minuty další Skalákův centr usměrňoval nepřesně opět Wágner, tentokrát nohou. Za nerozhodného stavu sice Boleslavští zatlačili budějovického soupeře ke Křížkově brance, ale dobývali ji marně. V poslední minutě poločasu si na Kyselův chytrý oblouček za budějovickou obranu zaběhl Magera, ale technické přelobování brankáře se mu nezdařilo.

Druhý poločas byl boleslavskou tsunami. Na českobudějovickou branku se hrnul jeden útok za druhým, ale dlouho bez touženého efektu, který se dostavil až v závěrečné čtvrthodince, v níž Boleslavští konečně třikrát skórovali a dali výsledku očekávanou a spravedlivou podobu.
Budějovický gólman Křížek měl nejvíce starostí se Skalákem, jehož centry i střely byly stálým nebezpečím. Zkraje druhé půle Bořil střílel nad, Vackovu ránu Křížek vyrazil. V 59. minutě Skalákovu bombu vyrazil z branky obránce Hanzlík. Následoval roh a po něm Vackova rána levačkou mimo branku. V 61. minutě neprostřelil Wágner brankáře Křížka z pár kroků. Po špatném Kladrubského odkopu si neporozuměli Magera s Wágnerem a z rodící se gólové šance nic nebylo. V 69. minutě po spolupráci s Vackem střílel napříč brankovištěm Kysela, ale Magera ani Wágner na dorážku nedosáhli.
V 75. minutě Skalák téměř ze stejného místa jako budějovický Machovec v prvním poločase proměnil trestný kop přesnou střelou přes hráčskou zeď do levého růžku Křížkovy branky - 2:1.
Při ojedinělém budějovickém útoku pozorný Šeda na hranici šestnáctky zalehl míč před dorážejícím Varadim. Rychlý boleslavský protiútok zakončil Skalák nedůrazně do brankáře. Z další boleslavské akce zkusil vystřelit Ščuk, tečovaná rána vynesla Boleslavi jenom roh.
V 82. minutě odkop stopera Navrátila stáhnul metr před budějovickým pokutovým územím Wágner na zem ke Skalákovi, ten se vyhnul obránci a sám před Křížkem podle něho zamířil do branky - 3:1.
O minutu později Skalákův centr z pravé strany proletěl neškodně budějovickým brankovištěm, když u vzdálenější tyče Wágner netrefil míč před prázdnou brankou. Potom Budějovičtí získali roh, ale boleslavskou branku neohrozili.
V 89. minutě po podražení Vacka, jenž se probíjel ze strany k šestnáctce, rozehrál Končal trestný kop z místa zkráceného rohu a u bližší tyče se Navrátil hlavou prosadil - 4:1.

Sestava FK Mladá Boleslav: Šeda - Kysela, Navrátil, Hůlka (46. Ščuk), Bořil - Šisler, Vacek - Skalák, Magera (73. Končal), Ďuriš (46. Zahustel) - Wágner.

Sestava SK Dynamo České Budějovice: Křížek - Janotka, Lengyel, Kladrubský, Machovec (55. Hanzlík) - Pešek, Hála (67 Chrien), Benát, Škoda, Volešák (80. Linhart) - Varadi.

Góly: 75. a 82. Skalák, 2. Wágner, 89. Navrátil - 28. Machovec

ŽK: Magera, Wágner - Škoda, Hála, Hanzlík

Rozhodčí: Hrubeš - Mokrusch, Černý

Diváků: 2648

Fanshop banner