Čtvrté místo v lize a úspěch v poháru by týmu slušely, míní prezident Dufek
Klub

Čtvrté místo v lize a úspěch v poháru by týmu slušely, míní prezident Dufek

Redakce

Prezident FK Mladá Boleslav Josef Dufek je přesvědčený, že současný tým má na umístění do čtvrtého místa v Synot lize a zároveň pokukuje po české pohárové trofeji. Každopádně touží po opakované účasti v předkole Evropské ligy.

„Myslím si, že síla současného kádru je taková, že by nám čtvrté místo v ligovém pořadí slušelo a zároveň chceme uspět v českém poháru, to znamená postupovat v jarních kolech třeba až do finále, a když by se to povedlo, tak pokud možno uspět i v něm," prozradil boleslavské ambice Josef Dufek.
Pro naplnění sportovních cílů investoval čas i peníze do pěti nových hráčů a týden před startem jarní ligové sezóny považoval přestupy za aktuálně uzavřenou aktivitu. I když není vyloučené, že trenér Karel Jarolím hráčský kádr mírně zúží.
„Naším zájmem bylo přivést Matěje Končala a Jakuba Radu," prozradil Josef Dufek startovací strategii pro zimní přestupové období. S Plzní se Boleslav dohodla na Končalově hostování, ale Radu vršovičtí Bohemians nepustili. „Jsem rád, že se nám podařilo dohodnout s pražskou Spartou hostování Kamila Vacka. Za tu krátkou dobu, co u nás je, dokázal, že je dobrý fotbalista. Jsem přesvědčený, že se zkušenostmi z kvalitních klubů domácích i zahraničních bude velkým přínosem pro naše mužstvo."
Přestože je boleslavský fotbalový prezident Josef Dufek známý tím, že touží po co největším zastoupení vlastních odchovanců v prvoligovém áčku, tak se v průběhu letošního zimního přípravného období v Mladé Boleslavi předvádělo hodně cizokrajných fotbalistů. „Ne všechny české kluby mají trenéry, kteří mají zájem spolupracovat s cizími hráči. U nás důležité role hrají trenér Karel Jarolím i sportovní ředitel David Jarolím, oba s cizími hráči umí pracovat a dorozumí se s nimi," vysvětlil Josef Dufek a přidal i sportovní hledisko: „Na českém trhu nejsou kvalitní hráči a my nemáme tak kvalitní vlastní chlapce, jako jsme měli v ročnících 91 a 92, potom 94 a 95. Aktuálně s výjimkou Ladry, který je ročník 97, nemáme v mládeži takovou kvalitu, jakou potřebujeme. Navíc si nevybíráme hráče pouze podle fotbalových schopností, ale sledujeme také jejich povahové rysy a adaptabilnost na prvoligové a u cizinců i na české prostředí. Kolikrát i půl roku je krátká doba a teprve po roce se ukáže, zda jsme vybrali dobře."
A tak do Mladé Boleslavi v letošní zimě přišli jedenadvacetiletý Matěj Končal, devatenáctiletý Jan Koch a čtyřiadvacetiletý Igor Subbotin. Sedmadvacetiletý Kamil Vacek i devětadvacetiletý Gaston Mendy patří k ostříleným borcům, jejichž mezinárodní zkušenosti jsou nezbytné k udržení mladoboleslavského fotbalu mezi českou elitou. K mezinárodně ostříleným lze počítat i navrátilce z hostování Jana Šedu, Jana Štohanzla a Ondřeje Kúdelu.
Pozoruhodným jevem současného boleslavského mužstva je fakt, že má ofenzívu postavenou na hráčích hostujících z jiných českých klubů (Wágner s Ďurišem z Plzně a Skalák s Vackem ze Sparty). „A naopak máme dva útočníky na hostování jinde, Řezníčka v Příbrami a Chramostu v Plzni. Jarní sezóna ukáže, kdo se k nám vrátí a zda některého z hostujících přivedeme do klubu na přestup."
V útoku i ve středu pole má Boleslav patřičně zkušené fotbalisty. Ve středu obranné formace však trenér nasazuje velmi mladou stoperskou dvojici, a pokud bude, podobně jako v posledním přípravném duelu, hrát i v mistrovském zápase, jistě získá primát nejmladšího stoperského dua v Synot lize. „Lukáš Hůlka má velký potenciál lidský i fotbalový, neboť od chvíle, kdy naskočil do áčka, dirigoval defenzívu celého mužstva včetně výrazně starších spoluhráčů, jakými byli v podzimní sestavě Navrátil a Tavares. Spolu s Janem Kochem jsou velmi perspektivní stoperskou dvojicí a je dobře, že jim trenér dává šanci nabrat zkušenosti," pravil Josef Dufek a přiznal, že je sám zvědavý, jaké stopery trenér Karel Jarolím bude vybírat pro náročné ligové a pohárové boje v jarní sezóně. A kdy dá šanci dalším z šesti či sedmi nadějným mladíkům, kteří před dvěma roky vyhráli dorosteneckou ligu a momentálně se podílejí na prvenství boleslavského týmu U21 v Juniorské lize.

Fanshop banner