Cestovatelé Šeda a Štohanzl
Klub

Cestovatelé Šeda a Štohanzl

Redakce

K fotbalu patří cestování. K amatérskému po kraji, k profesionálnímu po světě. Dva Honzové ze současného boleslavského kádru, Jan Šeda a Jan Štohanzl se v uplynulém roce nacestovali nadstandardně.

Brankář Jan Šeda se v loňském létě vrátil z ročního hostování v nizozemském Waalwijku, potrénoval v Mladé Boleslavi a odletěl do Indie, kde podzimní sezónu odchytal v týmu FC Goa. V Indii na podzim 2014 hrál i záložník Jan Štohanzl, kterého si vybral Mumbai City FC. Oba Honzové jsou nyní s mladoboleslavským mužstvem na soustředění v jihozápadním cípu Evropy. Mohli by psát fotbalové cestopisy. Nebo přednášet, jak si zvykat na klimatické změny.
Oba shodně prohlašují, že si za dosavadní fotbalovou kariéru na cestování zvykli a že jim nevadí, tudíž jejich sportovní výkonnost negativně neovlivňuje. „Akorát mi je teď větší zima," porovnal Šeda portugalských 12-15 °C s rozpálenou jižní Asií. „Na zimu se ale zvyká líp, než na vedro, které panovalo v Indii," poznamenal Štohanzl.
Jaké to je, trénovat a hrát během několika málo měsíců na hodně odlišných hřištích, asijské trávě, umělém povrchu v Boleslavi, přírodní trávě v Pojizeří či na jihu Evropy?
„Problém byl hlavně v Indii, tam je tráva nic moc. V tamním počasí mají těžké udržet ji na dostatečné úrovni. A hlavně tam je málo ploch a hřišť na trénování. Dobré bylo, že se spíš stále hrálo. Mezi zápasy byly pauzy tři dny, takže prostor na trénink nebyl moc velký. V Mladé Boleslavi máme podmínky dobré, kvalitní umělá tráva a poslední lednový týden jsme byli i na přírodní trávě. A v Portugalsku je OK hotelové zázemí i hřiště na trénink," řekl Jan Štohanzl. „Travnaté plochy v Indii byly srovnatelné s tím, co máme teď v Mladé Boleslavi na hřišti s umělým povrchem. V Indii byla tráva krátce střižená a odskok míče se dá opravdu srovnat s mladoboleslavskou umělou trávou," přidal brankářský postřeh Jan Šeda.
Protože si oba Honzové podobně jako jejich boleslavští spoluhráči pochvalují zázemí pro přípravu, hrací plochy i klima v portugalské Albuferii, nabízí se otázka, jak se vyrovnají s návratem do české zimy na promrzlá hřiště? „Mně to nevadí, já si v novém prostředí dvakrát třikrát zatrénuji, zjistím jaký má míč odskok, skluz, rotaci a přizpůsobím se," tvrdí brankář Šeda. „Ono to bude pro všechny hráče a týmy stejné. Všichni létají v zimě do ciziny za teplem a trávou a po návratu se s tím musí vypořádat. Všichni se musí přizpůsobovat," prohlásil Jan Štohanzl.

Fanshop banner