Sportovní ředitel David Jarolím věří, že mentalita poráží talent
Klub

Sportovní ředitel David Jarolím věří, že mentalita poráží talent

Redakce

Sportovním manažerem FK Mladá Boleslav je od prvních dnů letošního roku 2015 David Jarolím. V předchozím roce ukončil svoji hráčskou kariéru, absolvoval operaci kolena, a přestože si ponechával zadní vrátka k návratu na hřiště, ze zdravotních důvodů tak neučinil.

Jak se cítíte v nové roli sportovního ředitele?
„Je to samozřejmě úplně jiná pozice, než v jaké jsem dosud ve fotbale působil. Největší změna je, že mně přibylo telefonování, ale práce mě baví. V Mladé Boleslavi je na čem pracovat a ve spolupráci s trenéry a vedením klubu se snažíme posunout zdejší fotbal dopředu, zkvalitnit a zúžit hráčský kádr a zároveň dobře namíchat mladé a zkušené hráče."

Představoval jste si v době aktivní kariéry, že po jejím skončení budete pokračovat na postu sportovního ředitele?
„Hlavně jsem chtěl zůstat ve fotbale, ale nad konkrétním uplatněním jsem nepřemýšlel. Protože konec hráčské kariéry byl vynucený dlouhodobým zraněním kolena, tak přechod z hráčského do manažerského postu byl hodně rychlý a na velké přemýšlení jsem čas neměl. Většinu profesionální kariéry jsem hrál s bolavým kolenem, s nímž jsem už ve dvaceti letech podstoupil náročnou operaci chrupavky. Přišel jsem tehdy o účast na olympiádě, neměl jsem vůbec jistotu, že budu ještě fotbal hrát a návrat na hřiště byl psychicky hodně náročný. Zvládl jsem ho jenom díky mimořádným podmínkám v Německu."

Jaká je vaše současná pracovní náplň a zodpovědnost v mladoboleslavském klubu?
„Podílím se na složení hráčského kádru pro první ligu v těsné součinnosti s trenéry. Proto budu v mistrovské sezóně určitě cítit zodpovědnost za výsledky v zápasech a za umístění v lize, ale to nebude nijak mimořádná role, neboť jako hráč, a především v dobách, kdy jsem byl lídrem mužstva, jsem podobnou zodpovědnost už také měl."

Jsou vám v současné práci k něčemu dobré zkušenosti hráče a především zkušenosti hráče dlouhodobě působícího v zahraničí?
„Především v minulosti získané kontakty už jsem uplatnil, neboť spousta někdejších spoluhráčů působí dnes ve funkcích hráčských agentů či klubových manažerů."

Vzpomínáte na některého z manažerů, se kterým jste se jako hráč setkal a z jehož fotbalové filosofie byste něco rád uplatnil i v Mladé Boleslavi?
„Nejlepší zkušenost mám z Hamburku, kde jsem působil od roku 2003. Tehdejší sportovní ředitel Dietmar Beiersdorfer dostal náš tým z bundesligového šedivého průměru hodně nahoru, neboť jsme sedmkrát hráli evropské poháry. Naučil jsem se od něho, že práce ve fotbale není o jednom člověku a že více než mnoho krásných slov jsou viditelné výsledky na hřišti. A že pro dosažení úspěchů je nejdůležitější vybrat a sestavit správný tým. V Německu říkají, že mentalita poráží talent. A na to budu dávat velký důraz při vývěru hráčů pro Mladou Boleslav."

V současnosti přichází do Mladé Boleslavi poměrně hodně cizinců, to je cílený záměr nebo nezbytnost při nedostatku vhodných hráčských typů v tuzemském prostředí?
„Je pravda, že tady máme kluky z Afriky, kteří pocházejí ze skromných podmínek v porovnání s našimi, a mají něco navíc, než v tuzemsku vychovaní fotbalisté, ale v žádném případě nechceme, aby v týmu převažovali cizinci. Vždyť máme v dorostu i juniorce talentované kluky, z nichž někteří jsou dokonce v reprezentačních výběrech a je pouze na nich, jak moc na sobě chtějí a budou pracovat. Například současný stoper prvoligového áčka Lukáš Hůlka má velkou budoucnost. Myšlením i přístupem k profesi fotbalisty je úplně někde jinde, než většina jeho vrstevníků a je obrovským příkladem pro ostatní mladé hráče."

Mužstvo v úvodu zimní přípravy odehrálo tři utkání Tipsport ligy a v jedné ze čtyř základních skupin skončilo druhé, tudíž nepostoupilo do semifinále. Jak tento výsledek hodnotíte?
„Vždy je lepší vyhrávat, neboť každé vítězství mužstvu i jednotlivým hráčům pomůže v upevnění sebevědomí, ale není důležité, že jsme v lednovém turnaji nepostoupili. Důležitější je, že hráči tvrdě pracovali a pracují v celém týdnu, což zúročí v jarní mistrovské sezóně."

Fanshop banner