Štohanzl a Šeda hrají fotbal v Indii
Klub

Štohanzl a Šeda hrají fotbal v Indii

Redakce

Brankář Jan Šeda a záložník Jan Štohnazl, oba kmenoví hráči FK Mladá Boleslav, jsou na hostování v klubech hrajících čerstvě založenou profesionální soutěž v Indii.

Přestože v Indii existovala a nadále existuje místní fotbalová liga, vznikla v loňském říjnu zcela nová Hero Indian Super League, uzavřená profesionální fotbalová soutěž s osmi týmy, ze které se nesestupuje ani nepostupuje. V základní části od 12. října do 10. prosince 2014 hraje osm účastníků každý s každým dvoukolově a potom se čtveřice nejlepších střetne v play off. Hráčské kádry byly vytvořené draftováním zahraničních fotbalistů, mezi nimiž se prosadilo i osm Čechů.

V Hero Indian Super League hrají Atlético de Kolkata (Jakub Podaný), Chennaiyin FC, Delhi Dynamos FC (Marek Čech, Pavel Eliáš, FC Goa (Jan Šeda, Miroslav Slepička), Kerala Blasters FC, Mumbai City FC (Jan Štohanzl, Pavel Čmovš), NorthEast United FC (Tomáš Josl), FC Pune City.

Na konci října po neúplných pěti kolech Hero Indian Super League vedl neporažený Atletico de Kolkata před Chennaiyin FC. Štohanzlův Mumbai City FC, který ze čtyř odehraných zápasů jen jeden vyhrál, byl šestý. Šedův tým FC Goa ze čtyř mistráků ani jeden nevyhrál a s jedním bodem za jednu remízu tabulku uzavíral.

Oba boleslavští fotbalisté využívají internetových sociálních sítí k prezentaci osobních zážitků z prostředí indického fotbalu. Především Jan Štohanzl s texty a obrázky nešetří. Například o svém prvním týdnu v Indii napsal: „Do Indie jsme přiletěli kolem 5 ráno, cesta do hotelu trvala asi 40 min a musím říct, že když jsem uviděl ranní Bombej, tak jsem chtěl nasednout na první letadlo a mazat zpět do Čech. Všude hroznej bordel, lidi spali, kde se dalo, neuveřitelnej smrad a smog! Naštěstí nás po dlouhé cestě nechali dva dny odpočinout na hotelu. Hotel je na úrovni, personál milej (ne jak v Česku). Jídlo je často pálivý, nebo je v něm charakteristické indické koření, které mi moc nejede, ale vždycky se dobře najím. Dvakrát jsme si udělali výlet do obchoďáku a jeli tuk tukem, nebo jak se to jmenuje, a je to fakt mazec, přednosti neřeší, kdo troubí víc, tak má přednost a nebo, kdo má větší auto. Po fotbalové stránce je to docela dost na úrovni, obtížné je trénovat v tomto horku a to ještě na starší umělé trávě, proto trénujeme už v 8 ráno, kdy není takového horko a po každém tréninku máme připravené sudy s ledem, kam se ponoříme na 8 minut (cesta na trénink trvá asi 20-30 minut). Realizační tým má asi 15 členů a je na vyšší úrovni, než ve všech týmech, kde jsem byl."

Třicetiletý Jan Šeda je odchovanec pardubického fotbalu a do Mladé Boleslavi přišel v létě 2005. Za boleslavské áčko odchytal 38 mistráků v nejvyšší české lize. V ročníku 2013-14 při hostování v RKC Waalwijk odchytal 14 ligových zápasů nizozemské Eredivisie. V letošním červnu se vrátil do Mladé Boleslavi a v podzimní sezóně hostuje v indickém FC Goa.

Devětadvacetiletý Jan Štohanzl se narodil v Třebíči a fotbalově vyrůstal ve Slavoji Polná, odkud už v roce 1996 odešel do Jihlavy. V lednu 2006 přestoupil do Teplic, po třech letech se vrátil do Jihlavy na hostování a v létě 2009 přestoupil do vršovických Bohemians 1905. Do FK Mladá Boleslav přišel v létě 2011. V nejvyšší české lize při 189 startech (72 za Boleslav) nastřílel 19 gólů (8 za Boleslav). V podzimní sezóně hostuje v indickém Mumbai City FC.

Fanshop banner