Ve čtvrtek proti dvojnásobnému bosenskému šampionovi
Klub

Ve čtvrtek proti dvojnásobnému bosenskému šampionovi

Redakce

Úvodní utkání druhého předkola Evropské ligy FK Mladá Boleslav - NK Široki Brijeg se hraje ve čtvrtek 17. července od 19 hodin na mladoboleslavském Městském stadionu. Odveta je na programu o týden později v bosenském Širokim Brijegu.

Čtvrteční utkání zdaleka nerozhodne o postupujícím do další fáze Evropské ligy, ten bude znám až za týden po dohrání odvety. Ale již tento pátek budou aktéři znát svého případného dalšího soupeře. Oba kluby, mladoboleslavský i širokobrijegský, budou mít tudíž s předstihem jasno, co je čeká, když ve druhém předkole uspějí. Úředními termíny třetího předkola Evropské ligy jsou čtvrtky 31. července a 7. srpna.

Program druhého předkola Evropské ligy:

Čtvrtek 17. července od 19 hodin FK Mladá Boleslav - NK Široki Brijeg

Pátek 18. července losování třetího předkola Evropské ligy

Čtvrtek 24. července od 20,30 hodin NK Široki Brijeg - FK Mladá Boleslav

FK Mladá Boleslav se do evropské soutěže probojoval popáté. V roce 2006 ho sice do Ligy mistrů nepustil istanbulský Galatasaray, ale přes francouzský Olympique Marseille se senzačně probil do základní skupiny poháru UEFA, což byl předchůdce dnešní Evropské ligy. O rok později si účast v poháru UEFA zopakoval, když zaskočil sicilské Palermo, na jehož hřišti dorovnal domácí ztrátu a po zvládnuté penaltové loterii podruhé postoupil do podzimní skupiny. Po čtyřleté pauze získal v roce 2011 právo účasti ve třetím předkole Evropské ligy ziskem českého poháru, ale nečekaně nestačil na kyperskou Larnaku. Předloni ve třetím předkole Evropské ligy dvakrát prohrál s nizozemským Twente Enschede. Letošní páté představení na evropském fotbalovém jevišti zahajuje proti nelehkému soupeři z Bosny a Hercegoviny, země, jejíž reprezentace se, na rozdíl od české, probojovala na světový šampionát v Brazílii.

NK Široki Brijeg je dvojnásobným bosenským mistrem (2003-04 a 2005-06), který v ročníku 2013-14 bosenské Premijer ligy zaostal za mistrovským Zrinjski Mostar na druhé příčce o pouhé dva body, ale s 66 nastřílenými góly měl nejproduktivnější ofenzívu ze všech šestnácti týmů elitní bosenské ligy. V uplynulých deseti letech byl sedmkrát mezi nejlepší trojicí v ligovém pořadí. Národní pohár vyhrál dvakrát (2007 a 2013).
NK Široki Brijeg tak logicky patří k předním bosenským klubům s evropskými zkušenostmi. Od roku 2002 odehrál osmatřicet utkání s devatenácti kluby v předkolech některého z evropských pohárů (pohár UEFA, Evropská liga, Liga mistrů).
V létě 2002 v prvním předkole Poháru UEFA vyřadil slovenský FC Senec (3:0 a 2:1) a ve druhém předkole vypadl s českým AC Sparta Praha (0:1 a 0:3). Před rokem v druhém předkole Evropské ligy vyřadil kazachstánský Irtyš (venku 2:3 a doma 2:0), ale ve třetím předkole nestačil na italský tým Udinese, se kterým dvakrát jasně prohrál (doma 1:3 a venku 0:4).
Letos měl za soupeře v prvním předkole ázerbájdžánský FK Gabala, nad kterým dvakrát vyhrál bez inkasovaného gólu. Venku 2:0 a doma 3:0. V úvodním střetnutí byl dlouho bezgólový stav, který změnil až v závěrečné čtvrthodině brazilský záložník a kapitán bosenského týmu Wagner, který skóroval poprvé v 74. a podruhé v 89. minutě. Doma dal NK Široki Brijeg ázerbájdžánskému soupeři dva góly již do přestávky. V 17. minutě slalom do vápna završil přesnou střelou Zakarič. Ve 29. minutě Wagnerovu přihrávku usměrnil do sítě Marič, který se po přestávce v 56. minutě trefil ještě hlavou.

Fanshop banner