Těsnou výhrou si pojistili Evropu
Klub

Těsnou výhrou si pojistili Evropu

Redakce

Očekávanou výhrou nad posledním týmem ligové tabulky si Boleslavští zajistili účast v předkole Evropské ligy v ročníku 2014/15. Po většinu utkání měli převahu, ale mnoho šancí neproměnili a v závěru zoufale útočící soupeř měl na dosah vyrovnání.

Obloha zatažená oblačností a teplota jen pár stupínků nad Celsiovou nulou tvořily prostředí pro ligový fotbal, od kterého diváci očekávali neúprosný boj o body pro boleslavský postup do Evropy a zároveň o záchranu Bohemians v lize. Konečný výsledek byl příznivý pro Boleslav.

První poločas měli Boleslavští pod kontrolou. Pozorně kombinovali, ale se střelbou váhali. Neprosadili se po dvou Jarolímových centrech, ani Magerově trestňáku. Bohemians poprvé zahrozili v 8. minutě, kdy vletěl do boleslavské šestnáctky Moravec, ale jeho snahu přihrát před branku Horovi srazil Vraštil skluzem do jediného vršovického rohu první půle. Boleslavští kopali rohů šest, první až v 16. minutě a hlavička Šultese skončila mimo branku. Ve 20. minutě kopal Jarolím další dva rohy, po prvním Zahustelovu střelu srazili obránci, po druhém hlavičkoval nad branku Magera. Když uplynula půlhodina, předvedli Boleslavští parádní akci.
Ve 32. minutě Vraštil kolmým pasem našel Zahustela, jenž hlavou prodloužil Bartlovi, který z pravé strany po zemi zacentroval před branku, kde u vzdálenější tyče byl včas Magera a snadno dílo dokonal gólově - 1:0.
Ve 36. minutě po rohu a narážečce se Šultesem prokličkoval Jarolím do vršovické šestnáctky, kde připravil palebnou pozici Bartlovi, ale jeho přízemní zakončení srazil obránce na šestý boleslavský roh, který nebezpečím pro Berkovce už nebyl. Dvě minuty před přestávkou viděli diváci další zdařilou boleslavskou akci. V jejím finále Ščuk přistrčil rozběhnutému Bartlovi, jenž obloučkem téměř od koncové lajny přehodil gólmana Berkovce, ale v opuštěné brance jej zastoupil stoper Brabec.

Druhý poločas začal ofenzivní aktivitou Bohemians, ze které však nikdo brankáře Diviše neohrozil. V 50. minutě sedmý boleslavský roh zakončoval Zahustel rázně pravačkou, ale Berkovec ránu vyrazil. Brankář Bohemians si poradil i v 57. minutě, kdy reflexivním zákrokem zmařil Šultesovu hlavičku z malého vápna. V 62. minutě po spolupráci s Jarolímem vystřelil z otočky Magera a u pravé tyče byl opět Berkovec včas.
V 63. minutě Nerad obehrál Bořila a nadýchaným obloučkem našel na malém vápně Lietavu, který v jasné šanci hlavičkoval nad boleslavskou branku. V 65. minutě po Bořilově parádním centru hlavičkoval Zahustel mimo branku Bohemians, kteří vyrazili do protiútoku, v jehož závěru se Hora neprosadil z malého vápna proti Divišovi. V 68. minutě po Bartlově přihrávce střílel Bořil a bezchybně zasáhl opět brankář Berkovec. V 79. minutě po Jarolímově kolmici běžel na soupeřovu branku Chramosta, ale jeho zakončení stihl obránce srazit na roh. V 85. minutě Hora přízemní ranou těsně minul levou tyč boleslavské branky. V 88. minutě po Divišově dlouhém nákopu a Zahustelově hlavičkovém prodloužení netrefil Nešpor z deseti metrů branku.
Závěr utkání byl nečekaně divoký. V předposlední minutě ztratil Nešpor míč na vlastní polovině, Bohemians zaútočili po pravé straně a po Jindřiškově centru hlavičkoval Nerad do spojnice levé tyče s břevnem. O minutu později pádil Moravec na Diviše, kterého obhodil, ale boleslavští obránci na brankové čáře míč zachytili a odkopli do bezpečí. Štajner okamžitě založil boleslavský protiútok přihrávkou na Nešpora, ale ten své sólo školácky pokazil.

Přestože v druhém poločase Boleslavští své těsné vedení nezvýraznili, získali důležité tři body a v ligové tabulce mají už nyní takové postavení, že závěrečná tři kola nic nezmění na jejich účasti v předkole Evropské ligy.

Sestava FK Mladá Boleslav: Diviš - Bartl, Kúdela, Vraštil, Bořil - Ščuk, Jarolím - Zahustel, Magera (84. Štajner), Štohanzl (75. Chramosta) - Šultes (69. Nešpor).

Sestava Bohemians Praha 1905: Berkovec - Pauschek, Brabec, Šmíd, Kalina - Jindřišek - Rada, Moravec, Kuklys (59. Nerad), Bartek (56. Lietava) - Hora (76. Jeremenko).

Gól: 32. Magera

ŽK: Kalina

Rozhodčí: Hrubeš - Kordula, Peřina

Diváků: 3877

Fanshop banner