Podle Stannera má Boleslav nejlepší podmínky pro mládež
Klub

Podle Stannera má Boleslav nejlepší podmínky pro mládež

Redakce

Karel Stanner prožil s fotbalem celý život a s mladoboleslavským dvanáct (dvakrát po šesti letech s tříletou pauzou). Pracoval s dorostenci, juniory, byl vedoucím klubového centra mládeže a působil také u prvoligového mužstva v roli asistenta i jako hlavní trenér.

„Post trenéra mužstva v Gambrinus lize byl pro mě vlastně odměnou za všechna předchozí léta práce v boleslavském fotbale, ale vážil jsem si i takových věcí, kdy jsem pomohl dorostencům či třetiligovému béčku se záchranou v soutěži. Zažil jsem v klubu krásná léta, a je ze mě doživotní příznivec boleslavského fotbalu," řekl liberecký rodák a dlouholetý aktivní hráč Turnova, který před příchodem do Mladé Boleslavi trénoval v Turnově, Chrudimi a v prvoligovém Hradci Králové asistoval vyhlášenému odborníkovi Škorpilovi. U týmu FK Mladá Boleslav v Gambrinus lize byl hlavním trenérem nejprve na jaře 2008 a podruhé od ledna 2010 do května 2011.

Fotbalově vychoval spoustu talentovaných chlapců, z nichž někteří dnes patří k oporám boleslavského týmu bojujícího v popředí Gambrinus ligy, případně s profesionálními smlouvami působí jinde. Patří mezi ně například Kysela, Šeda, Dosoudil, Chramosta, Zahustel, Bořil, Fabián, bratři Sedláčkové, Schubert, Volf, Tvaroha, Zbrožek, Vraštil, Eliáš a mnoho dalších.
„U mládeže jsem samozřejmě pracoval v úzké spolupráci s ostatními mládežnickými trenéry. Protože jsem zažil časy, kdy podle různě vydařených ročníků dorostenecké družstvo střídavě postupovalo a sestupovalo, tak v pozici vedoucího sportovního centra mládeže jsem se vždy snažil, aby se ročníky dobré a špatné neopakovaly. Když byly za sebou postupně srovnané výkonnostně, to byla pro mě největší odměna."

Karel Stanner přišel do Mladé Boleslavi v době fotbalově velmi nelehké. Klub byl na pokraji holé existence, dospělé áčko se z druhé ligy propadlo až do divize, mládežnická družstva se jen výjimečně držela v nejvyšších republikových ligách. „Bylo to tehdy smutné, když s vynikajícím tréninkovým zázemím a dorostem v lize se dospělé áčko potácelo na konci divize. Osobně mě těší, že jsem pozitivně podepsaný pod restartem mladoboleslavského fotbalu, když jsme ze dna divize postoupili do druhé ligy. V té době zásadní otázkou bylo, zda se fotbalu ujme někdo z Boleslavi, někdo se vztahem k boleslavskému klubu. Josef Dufek se svojí vizí a pracovitostí byl správnou volbou a všichni fotbaloví příznivci v Boleslavi by před ním měli smeknout. On je nositelem smělé klubové vize, kterou postupně a neúnavně naplňuje, což je obdivuhodné. Navázal se svými spolupracovníky nezbytné partnerské vztahy s místní automobilkou Škoda Auto, tamními odbory, s magistrátem města a hromadou mladoboleslavských sponzorů."

V poslední době se v Mladé Boleslavi vytváří nové podmínky pro fotbalovou akademii a startuje nová fáze v přípravě mladých fotbalistů. O smyslu fotbalové akademie nemá Karel Stanner sebemenších pochyb. „Její význam v dnešním fotbalově vyspělém a vyrovnaném prostředí je pro ambiciózní klub nezbytností. A Mladá Boleslav se v posledních deseti letech prezentovala jen těmi nejvyššími ambicemi, které se už daří plnit, případně se téměř naplňují, čili jsou základem další nové výzvy. V této souvislosti z vlastní zkušenosti potvrzuji, že v Mladé Boleslavi byl vždycky fotbal mládeže na nejvyšší možné úrovni. Dnes si odvažuji říct, že bude nejlepší v České republice. V mladoboleslavském klubu je famózní, že tady trénují všechny generace na jednom místě, na travnatých hřištích v areálu Městského stadionu, nebo hned vedle a žáci i dorostenci mohou vidět při práci hráče prvoligového áčka. V Česku i ty nejbohatší kluby hrají dorosteneckou a juniorskou ligu na různých vesnických hřištích. A to v Mladé Boleslavi nikdy nebylo a není ani dnes. Osobně by se mně líbilo, a snažil jsem se to i prosadit, aby dorostenci hráli předzápas před Gambrinus ligou, ale bohužel to organizační a bezpečnostní směrnice FAČR neumožňují."
O fotbalové odbornosti Karla Stannera není pochyb a o upřímnosti jeho slov také ne: „Přeji klubu FK Mladá Boleslav, jeho fandům, trenérům, hráčům i všem klubovým pracovníkům v dalších letech jen úspěchy."

Fanshop banner