Boleslav neporazila Olomouc tři roky
Klub

Boleslav neporazila Olomouc tři roky

Redakce

Utkání 19. kola Gambrinus ligy SK Sigma Olomouc - FK Mladá Boleslav, které se hraje v neděli 9. března 2014 od 17 hodin na olomouckém Andrově stadionu, bude pro boleslavské fotbalisty výzvou, aby přerušili tříletou negativní bilanci s tímto soupeřem.

Boleslav porazila Olomouc naposledy v pátek 1. dubna 2011. Tehdejší ligové utkání FK Mladá Boleslav - SK Sigma Olomouc 2:0 rozhodli góly Johana na konci poločasu a Mendy na začátku druhé půle. Z dnešního kádru tuto výhru pamatují Miller, Kysela, Kúdela, Fabián a Chramosta. Od té doby Boleslav pět ligových zápasů s Olomoucí nevyhrála - na podzim 2011 v Olomouci remizovala, na jaře i na podzim 2012 doma prohrála a v kalendářním roce 2013 na jaře v Olomouci i na podzim v Boleslavi remizovala. Ani skoro tříletá vzpomínka na penaltovou výhru pohárového finále v květnu 2011 už není dostatečně hojivou náplastí na šňůru ligových neúspěchů. Pikantním faktem jistě je, že v tehdy úspěšném pohárovém finále vedl FK Mladá Boleslav z pozice trénujícího sportovního ředitele Ladislav Minář, který je od letošního února sportovním ředitelem SK Sigma Olomouc.

Z boleslavských fotbalistů se nejčastěji trefil do olomoucké sítě Radim Holub, který tři góly dal v letech 2005-07. Dvakrát olomouckého brankáře překonali Pecka, Vít, Johana a nejčerstvěji Nešpor v posledních dvou vzájemných duelech.
Z olomouckých fotbalistů dal Boleslavi tři góly Jakub Petr, který však momentálně hostuje v 1. FC Slovácko. Dvakrát se prosadili Pospíšil a Kazár.
Nejlepší střelci ročníku 2013-14 Gambrinus ligy: 10 - Zbyněk Pospěch (Dukla Praha), Josef Hušbauer (Sparta Praha), David Lafata (Sparta Praha), Franci Litsingi (Teplice), Aidin Mahmutovič (Teplice), 9 - Martin Nešpor (Mladá Boleslav).
Po osmi gólech v tomto ročníku nastříleli jablonečtí Michal Hubník a Martin Doležal, oba do severočeského klubu přestoupili z Olomouce, Hubník v únoru 2013 a Doležal v lednu 2014. Po odchodu osmigólového Doležala je momentálně nejlepším olomouckým střelcem Adam Varadi se čtyřmi trefami.
Z boleslavských fotbalistů v tabulce ligových střelců za Nešporem jsou: 6 - Jasmin Ščuk, 5 - Jan Chramosta, 4 - Jiří Štajner, 3 - Jan Kysela, Jan Štohanzl, 2 - Ondřej Zahustel, Tomáš Fabián, 1 - David Jarolím.

Na domácím hřišti má Olomouc pátou nejhorší bilanci. Z devíti utkání tři vyhrála (s Jihlavou 4:3, Brnem 2:0, Slavií 5:1), tři remizovala (s Teplicemi 2:2, Slováckem 2:2, Spartou 1:1) a tři prohrála (s Libercem 1:2, Jabloncem 0:1, Duklou 1:2) při skóre 18:14, které si vylepšila před dvěma týdny v 17. kole proti Slavii.
Na soupeřových hřištích má Boleslav pátou nejlepší bilanci, i když z devíti utkání jen dvě vyhrála (na Slovácku 2:0 a na Slavii 4:0). V dalších čtyřech remizovala (na Dukle 1:1, v Jablonci 1:1, na Bohemians 1:1, v Liberci 2:2) a jen třikrát prohrála (v Ostravě 1:2, v Brně se Znojmem 0:2, na Spartě 1:4). Poměr vstřelených a obdržených gólů má z venku nerozhodný 13:13.

Fanshop banner