Budoucnost mladoboleslavského fotbalu je v profesionální práci s mládeží
Klub

Budoucnost mladoboleslavského fotbalu je v profesionální práci s mládeží

Redakce

Rozvoj fotbalu v Mladé Boleslavi a možná i existence místního fotbalového klubu v nedaleké budoucnosti jsou podmíněné systémovou spoluprací s magistrátem a automobilkou, dvěma ekonomicky a společensky nejmocnějšími subjekty ve městě.

Úspěch spočívá ve společném zájmu naplnit zásady projektu, jehož ústřední myšlenka zní: „Lepší je si hráče správně vychovat, než cizí do A týmu kupovat."
Jak je životně důležitá součinnost fotbalového klubu, automobilky a městských orgánů se ukázalo v počátku závěrečné dekády dvacátého století, kdy se narušila v důsledku tehdejších politických i ekonomických změn ve společnosti. Teprve od roku 1996 se začala situace zlepšovat a bez zajímavosti jistě není, že u restartu systému spolupráce byl již podruhé fotbalový odborník s mezinárodním renomé Milouš Kvaček. A s ním nová generace fotbalových funkcionářů kolem Josefa Dufka, jenž osobně jako mladý chlapec zažil počátky moderní výchovy mladých fotbalistů v systému, který byl téměř před padesáti lety progresivní v rámci celé tehdejší Československé republiky.

Ačkoliv v té době nehrála Mladá Boleslav nejvyšší tuzemskou soutěž, patřila mezi kluby s profesionální výchovou fotbalistů v žákovských a dorosteneckých kategoriích. Z iniciativy Milouše Kvačka existovaly v Mladé Boleslavi od roku 1975 fotbalové třídy při 5. základní škole s rozšířeným počtem hodin tělesné výchovy a se speciálním fotbalovým zaměřením pod odborným dohledem, a od roku 1980 dokonce tréninkové středisko mládeže (TSM) pro fotbalisty dorosteneckého věku v úzké součinnosti s odborným učilištěm v místní automobilce.
„Nebýt škodovky a jejího učiliště, tak by se ten Kvačkův nápad nedal uskutečnit, neboť jiné střední školy o spolupráci s fotbalisty, ale ani s jinými sportovci neměly zájem," zavzpomínal Jiří Holakovský, tehdejší čelný funkcionář mladoboleslavského fotbalového klubu. Zdůraznil, že fotbalový svaz původně ekonomicky podporoval vznik TSM výhradně u prvoligových klubů, Mladá Boleslav byla jedna z mála výjimek zásluhou kvalitního tréninkového a sociálního zázemí a pochopitelně také podpory automobilky a místní radnice.
Systém s fotbalovými třídami při základní škole a navazující TSM spolupracujícím se středoškolským učilištěm vyprodukoval několik generací kvalitních fotbalistů, kteří však často odcházeli z druholigové Mladé Boleslavi do prvoligových klubů.

Chlapci, a to nejenom ti, kteří v mladoboleslavském TSM odstartovali svoji příští kariéru profesionálního fotbalisty, nedají dodnes dopustit na podmínky, v jakých fotbalově vyrůstali. Patří k nim i Josef Dufek, dnešní prezident FK Mladá Boleslav, kterého přivedl Milouš Kvaček do TSM z Kosořic jako mladičkého nadějného brankáře. „Byl jsem pyšný, když mě trenér Kvaček vybral do družstva s mimořádnými tréninkovými podmínkami a dodnes si považuji, že jsem byl v TSM, že jsem byl aktivní součástí v té době mimořádného systému výchovy fotbalistů. I všichni kluci kolem mě to považovali za prestižní záležitost. O to více mě mrzelo, když jsem byl svědkem úpadku tohoto systému," prohlásil Josef Dufek.
V roce 1991 fotbalový svaz vedený Františkem Chvalovským TSM zrušil, aby po rozdělení Československa na Česko a Slovensko, netrvalo dlouho a šéfové českého fotbalu začali přemýšlet o vzkříšení úspěšného modelu výchovy mladých fotbalistů.

Nebylo divu, že v Mladé Boleslavi, kde má práce s fotbalisty od útlého věku tradici, vznikla v roce 2006 při 9. základní škole fotbalová akademie. Byli u toho fotbaloví nadšenci z okolí Milouše Kvačka a Josefa Dufka.
Ve své současné podobě je však fotbalová akademie pouhým zárodkem pro naplnění předpokládaného projektu, jenž by měl být zárukou pravidelně se opakujících transfúzí k zachování života mladoboleslavského fotbalu. „Čtyřicet let zažívám střídavé vzestupy i pády systému výchovy fotbalistů, a pokud na Kvačkův systém nenavážeme v nezbytné součinnosti s magistrátem a automobilkou včetně tamních odborů vedených Jaroslavem Povšíkem, nemá fotbal v Boleslavi šanci přežít na sportovní úrovni, na které dnes je a kterou už mnozí příznivci tohoto nejpopulárnějšího sportu považují za běžný standard," prohlásil president FK Mladá Boleslav Josef Dufek. Cílem nejen jeho, ale každého, jemuž není osud mladoboleslavského fotbalu lhostejný, by mělo být vybudování fotbalové akademie s kompletním sportovním, vzdělávacím, sociálním, lékařským, ubytovacím zabezpečením a se samozřejmým servisem ve všech odbornostech nezbytných ke zdravému růstu mladých sportovních talentů. Jak je to běžné u mnoha klubů za hranicemi České republiky.

FK Mladá Boleslav buduje fotbalovou akademii v součinnosti projektu Fotbalové asociace České republiky týkající se rozvoje šestnácti fotbalových akademií v patnácti městech České republiky. Nedaleko 9. základní školy rozšiřuje sportovní i sociální zázemí pro výchovu talentovaných dětí. FK Mladá Boleslav je iniciátorem a investorem výstavby fotbalové akademie, město Mladá Boleslav do projektu vložilo pozemky vykoupené částkou plánovanou v městském rozpočtu a téměř desetimilionovou dotaci pomohlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Fanshop banner