V Mladé Boleslavi se rozrůstá fotbalová akademie
Klub

V Mladé Boleslavi se rozrůstá fotbalová akademie

Redakce

Mladá Boleslav je mezi patnáctkou měst, kde v souladu se statutem Fotbalové asociace České republiky sídlí fotbalová akademie. Její růst nyní prochází důležitou fází charakteristickou investováním do nových hřišť a sociálního zázemí.

Odborníci z Fotbalové asociace České republiky budování fotbalových akademií, v nichž pod odborným dohledem a v profesionálních podmínkách rozvíjejí svůj talent mladí fotbalisté, vyhlásili za dlouhodobý cíl nejvyššího fotbalového orgánu se záměrem posunout fotbal a s ním především výchovu dětí a mládeže ve fotbalové akademii na veřejně prospěšnou činnost.
Představitelé fotbalových klubů na ligovém shromáždění 16. prosince 2013 schválili program rozvoje fotbalových akademií. Ty jsou v různé fázi budování v patnácti českých, moravských a slezských městech, konkrétně v těch, kde jsou fotbalové kluby s profesionálním statutem. V Praze jsou akademie dvě, a to při Spartě a Slavii, a dalšími městy jsou Mladá Boleslav, Jablonec nad Nisou, Liberec, Teplice, Příbram, Plzeň, České Budějovice, Hradec Králové, Pardubice, Jihlava, Brno, Uherské Hradiště, Olomouc, Ostrava.
V Mladé Boleslavi existuje již sedm let akademie při 9. základní škole zvané Pastelka, v jejímž areálu je rozsáhlé zázemí pro sportování včetně fotbalového hřiště s umělou trávou. Nyní nedaleko této školy vyrůstá areál se dvěma hřišti s přírodní trávou a potřebným sociálním zázemím, které bude odpovídat požadavkům Fotbalové asociace České republiky a Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy na fotbalové akademie.
K základním požadavkům na vybavení fotbalové akademie patří tři hřiště, z nichž dvě by měla mít přírodní travnatý a jedno umělý povrch, zázemí pro regeneraci mladých sportovců, internát s vlastním sociálním zařízením a společenskou místností, kvalitní stravování ráno a večer s předpokladem obědu ve školách, kam fotbalisté budou pochopitelně docházet na výuku. K zajištění sportovního růstu bude v akademii pracovat nejméně osmnáct profesionálních trenérů u osmi věkových kategorií včetně přípravky, speciální kondiční trenér i fyzioterapeut.
Investorem výstavby fotbalové akademie je FK Mladá Boleslav. Město Mladá Boleslav do projektu vložilo pozemky, které vykoupilo částkou plánovanou v městském rozpočtu. Bezmála desetimilionovou dotaci poslalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a jejich peníze doplňuje povinnou finanční účastí investor, čili mladoboleslavský fotbalový klub.

Fanshop banner