Fotbalisté pomůžou s péčí o nejmenší děti
Klub

Fotbalisté pomůžou s péčí o nejmenší děti

Redakce

Fotbalový klub Mladá Boleslav a Dětské centrum Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi budou dlouhodobě spolupracovat. Tento netradiční charitativní projekt se zrodil v návaznosti na finanční podporu v rámci benefičního koncertu v adventu loňského roku 2013.

FK Mladá Boleslav v uplynulých několika letech opakovaně podpořil charitativní projekty ve prospěch většinou zdravotně hendikepovaných dětí. Ale v prosinci 2013 v rámci adventního charitativního koncertu v mladoboleslavském Sboru českých bratří generální ředitel FK Mladá Boleslav Michael Doležal předal peněžní dar ve výši čtyřiceti tisíc korun českých pro změnu primářce Dětského centra Heleně Tomanové. „To byl vlastně začátek dlouhodobější spolupráce, ke které se oba subjekty zavázaly počátkem roku 2014," potvrdil manažer komunikace FK Mladá Boleslav Jiří Koros.
Jak mohou fotbalisté pomoci dětskému centru, kde jsou umístěny děti od nejútlejšího věku? „Budeme mladoboleslavské Dětské centrum podporovat peněžními i materiálovými dary, spolupracovat na pořádání a zabezpečení výletů, zahradních slavností či oslavách některých tradičních svátků, jakými jsou například Den dětí, Mikuláš, Vánoce a další," naznačil Jiří Koros některé možné formy spolupráce. „Já sama spolupráci s fotbalovým klubem vítám a oceňuji, že sportovci budou pomáhat dětem, jejichž život nezačal právě nejšťastněji. Že se u nás dětem daří opravdu dobře, je zásluha i takových sponzorů a přátel našeho zařízení, jakým je FK Mladá Boleslav," řekla primářka Dětského centra Helena Tomanová.
Dětské centrum Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi sídlí v Gellnerově ulici ve vile někdejšího ředitele Rolnické strojírny a slévárny Františka Kučery, kterému ji vyprojektoval a postavil v letech 1932-33 Vladimír Bolech, žák věhlasného architekta slovinského původu Josipa Plečnika. Vila prošla v roce 2006 rekonstrukcí a je již několik let náhradním domovem pro nejmenší děti (od 0 do 4 roků), o které se rodiče nemohou nebo nechtějí starat.
„Vybavení interiéru vily se slunnými terasami i zahrady množstvím herních prvků se více blíží skutečnému domovu, než ústavnímu zařízení. Na domácí atmosféře se pochopitelně výrazně podílí i personál zkušených a odborně zdatných zdravotních sester," poznamenala primářka Helena Tomanová. Pro ni a samozřejmě i všechny její spolupracovnice je hlavním cílem, co nejrychleji a nejlépe vyřešit situaci každého dítěte a vrátit ho buď do vlastní nebo do náhradní rodiny, čili do adopce nebo pěstounské péče. Aktuální kapacita mladoboleslavského Dětského centra vytváří náhradní a přesto útulný domov čtyřiadvaceti dětem.

Fanshop banner