Mužstvo mělo na podzim ofenzivní charakter, chválí trenér Minář
Klub

Mužstvo mělo na podzim ofenzivní charakter, chválí trenér Minář

Redakce

Mladá Boleslav hraje desátým rokem Gambrinus ligu a po podzimní polovině ročníku 2013-14 prokazuje, že do tuzemské fotbalové elity patří. Páté místo v ligovém pořadí a postup do čtvrtfinále českého poháru jsou toho jasným dokladem. Co si o tom myslí sportovní ředitel a trenér mužstva Ladislav Minář?

Jste spokojený s podzimní sezónou 2013, ve které Boleslav drží pátou příčkou v Gambrinus lize a postoupila do čtvrtfinále českého poháru?

„Mít o tři body více, tak bych byl opravdu spokojený. V každém klubu při hodnocení uplynulé sezóny litují několika utkání, která se jim nepovedla a ve kterých zbytečně ztratili body. Boleslav například vedení proti Příbrami a na Bohemce nedotáhla do vítězných konců. Naopak po zbytečně inkasovaných gólech doháněla body doma s Olomoucí a venku na Dukle a v Jablonci. Ze čtyř podzimních proher nebyly ostudou porážky doma s Plzní a venku se Spartou, chybí nám však body z prohraných venkovních utkání s Ostravou a Znojmem. Z těchto čtyř utkání mít alespoň tři body, tak jsme byli třetí a byl bych spokojený, když je pravda, že na pohárovou příčku ztrácíme jen dva body a v českém poháru jsme také ještě ve hře o Evropu, a to není špatné situace."

S čím jste byl v herním projevu boleslavského mužstva na podzim spokojený?

„Uspokojilo mě, že mužstvo mělo charakter hrát otevřený fotbal, ke kterému jsme hráče tlačili bez rozdílu soupeře a dokonce i proti Spartě a Plzni. Ani v jednom podzimním utkání jsme nevolili defenzivní taktiku, protože hráči v Boleslavi mají dispozice hrát s každým ofenzivní fotbal. Když se nám utkání nepovedlo, nebylo to špatnou taktikou či herním stylem, ale momentálním selháním jednotlivce. V každém podzimním utkání jsme vycházeli z hodně vysokého bloku, čímž byl fotbal pro hráče náročnější a záleželo na tom, jak hráči zvládnou individuálně herní činnosti. Dali jsme dvaatřicet gólů, což je čtvrtá nejlepší ligová bilance. V počtu obdržených gólů jsme na tom byli dobře po deseti kolech, to jsme jich dostali ze všech nejméně, ale bilanci jsme pokazili v závěrečné třetině sezóny, kdy jsme dostali od Plzně dva a od Sparty dokonce čtyři góly."

Co se vám naopak nelíbilo a co budete chtít zlepšit?

„Mužstvo se zkušenostmi, jaké v Boleslavi bezesporu máme, na můj vkus dělalo některé chyby ve větším množství, než by bylo zdrávo a bohužel některé dokonce opakovaně. Například jsme měli problémy s tím, že po rozehrání útočné standardky získal míč soupeř a vyjel do nebezpečného brejku. To mně hodně vadilo, protože jsme hráče neustále na tento nedostatek upozorňovali. Podobně jsme hráčům vyčítali nedostatečné vystupování z obranné čtveřice k protivníkovým útočníkům a stejně tak ve středu hřiště byli naši záložníci k protihráčům moc bohorovní a soupeř se díky tomu dostával do překvapivých střeleckých šancí. Musí být důslednější a tím učinit hru pro vlastní branku bezpečnější. Celkovým projevem a mentalitou mužstvo propadlo v Ostravě a proti Znojmu, kdy si hráči šli jen zahrát v domnění, že soupeře zvládnou pouze fotbalovými dovednostmi. Chyběly poctivost, ostražitost a důslednost, což se vymstilo v podobě porážek a zbytečných bodových ztrát."

Vidíte celkovou úroveň Gambrinus ligy jako stoupající či stagnující?

„Gambrinus liga kvalitou jde nahoru a mezi účastníky nejsou velké rozdíly. Jediný nadstandard v podzimní sezóně předváděla Sparta a přes drobná zakolísání částečně i Plzeň. Ostatní byli schopní kohokoliv porazit, ale zároveň i s kýmkoliv prohrát. Hodně dlouho mně v hlavě ležela prohra se Znojmem, ale ono od utkání s námi prohrálo už jenom jednou a dokázalo remizovat v Jablonci, Liberci a dokonce vyhrálo v Teplicích. V Gambrinus lize o titul nyní hrají Sparta s Plzní, dalších pět mančaftů, Teplice, Dukla, Boleslav, Liberec a Jablonec, si to rozdají o třetí místo s vidinou účasti v Evropské lize a zbytek asi bude hrát o záchranu. Čeká nás abnormálně zajímavá jarní část ligy, v každém zápase budou všechna mužstva o něco hrát."

Fanshop banner