Neinformovaní lidé brání výstavbě hřišť pro děti
Klub

Neinformovaní lidé brání výstavbě hřišť pro děti

Redakce

V Mladé Boleslavi se nedávno zrodila petice, jejíž signatáři žádají zrušit v lokalitě křižovatky silnice I/38 s radoučskou spojkou výstavbu dvou fotbalových hřišť s přírodní trávou pro děti. Záměru vybudovat zde zázemí pro sportovní akademii 9. ZŠ je přitom již téměř deset let.

V roce 2004 vznikla sportovní akademie pro malé fotbalisty a basketbalistky při 9. základní škole v ulici 17. listopadu zvané Pastelka, která byla vytipovaná jako nejvhodnější z několika důvodů. Jedním z významných byly okolní prostory vhodné k rozvoji sportovní vybavenosti. V první fázi výstavby ve školním areálu vzniklo fotbalové hřiště s umělým povrchem a další sportovní plochy s víceúčelovým využitím. V druhé fázi se počítá s výstavbou hřišť s přírodními travnatými plochami. Příhodný čas nastal teprve v době, kdy se pracovníkům magistrátu podařilo vykoupit všechny dotčené pozemky od soukromých vlastníků a následovat mohou administrativní kroky pro nezbytnou změnu územního plánu a zajištění všech povolovacích a realizačních procedur.
„A v té chvíli se ozvaly hlasy proti výstavbě hřišť. Petiční snaha zmařit budování sportovišť pro děti, je však v Mladé Boleslavi, městě proslulém mnohaletou sportovní tradicí, přinejmenším zarážející," podivuje se Aleš Juranka, člen představenstva FK Mladá Boleslav zodpovědný za investiční výstavbu a provoz sportovních zařízení klubu. „Vznikem protestní petice a na ní navazujícími mediálními kauzami jsem nepříjemně zaskočený, protože vůbec nechápu, proč a proti čemu vznikla."
Vy sám nemáte ani své soukromé vysvětlení?
„Osobně se domnívám, že především z důvodu absolutní neinformovanosti veřejnosti o investičních záměrech souvisejících s nezbytným rozvojem sportovní akademie."
Jaké informace podle vás veřejnosti chybí?
„Především povědomí o vlastním projektu sportovní akademie, o jejíž prospěšnosti snad nemá cenu vůbec polemizovat. Projekt už má za sebou deset let zdravého vývoje, o čemž svědčí osm tříd mladých sportovců, fotbalistů a basketbalistek. Vznikl společným úsilím města a fotbalového klubu. Aby projekt naplnil svůj smysl, je jeho součástí i rozvoj infrastruktury pro sportovní činnost dětí. Protože kompletní financování nebylo a není v silách města, které se podílelo na vykoupení pozemků, ani klubu, tak vlastní výstavbu je možné zajistit pouze s pomocí dotací. Jejich získání není samozřejmé ani snadné, jak jsme se přesvědčili při realizaci první etapy výstavby v areálu základní školy. Nyní jsme ve fázi budování druhé etapy, čili dvou fotbalových hřišť s přírodní trávou, a na to se vedení fotbalového klubu podařilo zajistit dotaci od ministerstva školství zhruba ve výši deseti milionů korun."
Jste však kritizovaní, že chystanou výstavbou hřišť nepatřičně zasáhnete do chráněného území Radouč?
„To je právě jedna z těch mylných informací, dokonce snad i pomluva. Celý projekt je v souladu s platným územním plánem a s požadavky ochránců přírody i lidí z okolních obytných domů. Vždyť z původního záměru vystavět čtyři fotbalová hřiště jsme se dopracovali k finální verzi s pouhými dvěma hřišti včetně nezbytného zázemí, čímž mám na mysli obslužné komunikace a objekt s potřebným provozním i sociálním zázemím."
Kdy předpokládáte realizaci?
„V případě kladného projednání požadovaných legislativních úkonů chceme hřiště vybudovat co nejdříve, když ne do konce letošního roku, tak nejpozději na jaře příštího roku 2014."

Fanshop banner