Příprava byla kratší, nikoliv však lehčí
Klub

Příprava byla kratší, nikoliv však lehčí

Redakce

Letošní letní přípravné období prvoligového mužstva bylo v několika faktorech odlišné od tradice předchozích let. Podle sportovního ředitele a trenéra Ladislav Mináře splnilo očekávání, i když prohry s druholigovými soupeři mrzí hráče i realizační tým.

Pro přípravu převážně v areálu domácího Městského stadionu se hlavní trenér Ladislav Minář s asistenty Milanem Pechancem, Filipem Toncarem a Martinem Třasákem rozhodl především kvůli časové tísni. „Letošní letní přípravné období bylo o poznání kratší, než v minulých letech. Navíc v mladoboleslavském areálu máme nadstandardní tréninkové podmínky s kvalitními tréninkovými plochami a rehabilitačním zázemím," obhajoval novou formu přípravného období Ladislav Minář.
Z pěti týdnů první tři byly s mimořádným fyzickým zatížením, proto vždy po pětidenním náročném bloku následovaly dva dny volna. „Jsem zastánce toho, že když hráči dobře trénují, mají i dobře odpočívat," vysvětlil Minář, který naplánoval čtvrtý týden tak, aby hráči odbourali únavu a v pátém týdnu vyladili sportovní formu, čímž najedou na tréninkový cyklus, v němž budou pokračovat celou podzimní mistrovskou sezónu.
V prvních dvou týdnech podstoupili hráči herní zatížení dvakrát ve dvojutkáních s prvoligovými soupeři. Trenéři tak při střetnutích v polském Lubinu a v Dlouhé Lhotě proti Příbrami zapojili do hry vždy na devadesát minut všechny trénující hráče nejširšího kádru. Vrcholem náročnosti přípravy byl třetí týden, který hráči absolvovali formou příměstského soustředění. Trénovali na mladoboleslavském Městském stadionu, ubytovaní byli v hotelu Galatea v nedalekých Kosmonosech, přípravná utkání hráli postupně v Hořicích, Rejšicích a Mladé Boleslavi.
„Tři druholigoví soupeři byli součástí soustředění. Neměli sice hodnotu zahraničních či prvoligových rivalů, ale naplnili náš záměr nevybočovat v den utkání z tréninkového procesu zaměřeného na kondici. Tvrdě jsme trénovali i v den přípravného zápasu. Do něho potom boleslavští fotbalisté nastupovali ve velké únavě. Což nebývá zvykem při zahraničním soustředění, kde mají i přípravné duely mezinárodní prestiž a tomu se v den utkání připravuje tréninkový proces. I když jsme počítali s tím, že hráčům budou možná docházet síly, prohry se Žižkovem i Mostem pro mě byly velkým zklamáním. Inkasované góly padají na vrub hrubých fatálních chyb bez vlivu případné únavy," pravil sportovní ředitel a trenér Ladislav Minář.

Z dosavadních sedmi přípravných zápasů Boleslavští čtyřikrát vyhráli a třikrát prohráli při celkovém mírně aktivním skóre 11:9. Góly střílelo devět hráčů. Jen Chramosta se Ščukem se trefili dvakrát. Sloboda, Jarolím, Brunclík, Johana, Mareš, Sivrič a Fabián přidali po jednom gólu.

Přehled dosud sehraných přípravných utkání v létě 2013:
Pátek 21.6. Zaglebie Lubin - FK Mladá Boleslav 0:1 (Jarolím)
Pátek 21.6. Zaglebie Lubin - FK Mladá Boleslav 2:1 (Brunclík)
Pátek 28.6. (Dlouhá Lhota) 1. FK Příbram - FK Mladá Boleslav 0:2 (Johana, Ščuk)
Pátek 28.6. (Dlouhá Lhota) 1. FK Příbram - FK Mladá Boleslav 1:2 (Chramosta, Sloboda)
Úterý 2.7. (Hořice) FC Viktoria Žižkov - FK Mladá Boleslav 4:2 (Mareš, Sivrič)
Čtvrtek 4.7. (Rejšice) SK Dynamo Čes. Budějovice - FK Mladá Boleslav 0:2 (Ščuk, Fabián)
Sobota 6. 7. FK Mladá Boleslav - FK Baník Most 1:2 (Chramosta)

Fanshop banner