Přišel mezinárodně ostřílený brankář Diviš
Klub

Přišel mezinárodně ostřílený brankář Diviš

Redakce

V polovině prvního červencového týdne posílil defenzívu FK Mladá Boleslav brankář Jakub Diviš, jenž nasbíral zkušenosti mimojiné v pražské Slavii, skotském Hibernian a slovenském Prešově.

Jakub Diviš se narodil na konci července 1986 v Turnově. Chytat začal za FC Lomnice nad Popelkou, odkud již ve věku mladšího dorostence přešel do SK Slavia Praha. V červenobíle sešívaném dresu nenastoupil ani k jednomu mistrovskému utkání, ale byl platným členem kádru, jenž v letech 2007-09 slavil dvakrát zisk mistrovského titulu. Za Slavii chytal v českém poháru a také v poháru UEFA proti Ajaxu Amsterdam. Na hostování působil v FK Slavoj Vyšehrad (2006), SK Sparta Krč (2008) a 1. FC Tatran Prešov (2009).
V Prešově se mu tak zalíbilo, že tam v roce 2010 přestoupil. Nebylo divu, když v anketě prešovských fanoušků byl vyhodnocený nejpopulárnějším členem tehdejšího tamního kádru.
I přes krátkou epizodu půlročního hostování ve skotském Hibernian FC (2011) odchytal za Prešov v nejvyšší slovenské Corgoň lize 107 mistráků. Reprezentační dres oblékl celkem čtyřikrát, jednou za Česko U19 a třikrát za Česko U21.
V prešovském klubu mu s koncem letošního června vypršela smlouva a novou podepsal v FK Mladá Boleslav na tři roky, čili do 30. června 2016, s případnou opcí na prodloužení. Zájem o jeho služby byl z více klubů, ale rozhodl se pro Mladou Boleslav. „Nabídky z klubů Kazachstánu a Azerbajdžánu jsem odmítl, i když je v dnešní době těžké dostat se do zahraničí. Osobně by se mně líbilo jít chytat ještě jednou na britské ostrovy, ale nic takové nedopadlo. Po rychlém a seriozním jednání s ředitelem klubu panem Doležalem jsem se rozhodl pro Boleslav."
Ze své dosavadní kariéry nejvíce vzpomíná na působení ve Skotsku. Chytal tam jen půl roku, ale zkušeností a zážitků nasbíral plno. „Pro moji kariéru to bylo hodně důležité období. Kdo tamní atmosféru kolem fotbalu nezažil, tak nepochopí. Ve Skotsku je fotbal téměř náboženstvím, člověka doslova pohltí, když vidí, jak pro něj lidé žijí a co pro něj dělají. Osobně jsem si moc užíval prostředí, kde je fotbal pro celou společnost úplně někde jinde, než jak to známe z Česka a Slovenska."
S jakými cíli a ambicemi bude Jakub Diviš oblékat dres FK Mladá Boleslav? „Pro mě je Mladá Boleslav top klub v Česku. Proto vnímám, že jeho cíle jsou hodně vysoké. V mužstvu jsou zkušení hráči i dravé mládí, kádr je dobře poskládaný a bude na nás hráčích, jak to přeneseme do Gambrinus ligy. Měli bychom hrát o evropské poháry. Konkurenci na brankářský post zvládám dobře a beru ji jako důležitou pro osobní růst."

Fanshop banner