Začali v Polsku výhrou a vzápětí prohráli
Klub

Začali v Polsku výhrou a vzápětí prohráli

Redakce

Boleslavští fotbalisté zahájili herní letní přípravu v polském Lubinu dvojzápasem s účastníkem nejvyšší polské Ekstraklasy. První střetnutí vyhráli, druhé prohráli. Aktéři obou duelů předváděli zajímavý fotbal s množstvím střeleckých příležitostí.

Za letního vedra v pátek 21. června se hrálo na velmi kvalitně připravené ploše vedlejšího hřiště v areálu lubinského Zaglebie před zraky přibližně dvou set fotbalových fanoušků. Oba trenéři, boleslavský Minář a lubinský Hapal, se dohodli, že postaví dvě jedenáctky a sehrají dvě přípravná utkání v jednom odpoledni. Obě střetnutí měla fotbalovou kvalitu a v celkovém hodnocení vyznělo soupeření boleslavských a lubinských fotbalistů remízově.
Boleslavskému trenérovi chyběli pouze Kysela (omluven z rodinných důvodů), Nešpor (zraněný), Janíček, Magera, Dosoudil (dlouhodobá rekonvalescence po operacích).

Pátek 21.6. od 13 hodin: Zaglebie Lubin - FK Mladá Boleslav 0:1 (0:0)

První poločas měla Boleslav zjevně více ze hry, ale bez gólového efektu, přestože si střelecké příležitosti vytvářela. První roh z Jarolímovy kopačky hlavičkoval Zahustel do brankáře. Fabiánův trestný kop od postranní lajny stáhl u vzdálenější tyče lubinský brankář. Ve 14. minutě využil Opiela nedorozumění soupeřových beků, vnikl do vápna, ale jeho přihrávku před Štohanzlem zalehl brankář. Teprve v 16. minutě se probudil Lubin. Jejich český útočník Papadopulos (taky hrával v Boleslavi) poslal hlavou do brejku Abwa a toho nekompromisně zastavil Johana. Po rozehraném následném trestňáku hlavičkoval Rymaniak do připraveného Millera. Ve 21. minutě po Štajnerově přihrávce pálil z otočky Jarolím, ale gólmana Lubinu nezaskočil. O minutu později Štajnerova dělovka těsně minula branku a ve 29. minutě ještě lépe zamířil Štohanzl a gólman jeho ránu vytlačil od pravé tyče na roh. Ve 30. minutě promarnila Boleslav největší šanci poločasu. Jarolímův přetažený centr vrátil před branku Johana a Chramosta bez přípravy z deseti metrů přestřelil.

Zkraje druhého poločasu se chvíli zdálo, že Lubin hru vyrovná, i když teprve v 54. minutě rozehrával svůj první roh, který Miller vyřešil bez větších obtíží. Zanedlouho však inkasoval.
V 61. minutě se totiž předvedl parádně Štajner. Na půlící čáře obral protihráče o míč, přeběhl s ním téměř polovinu hřiště a v ten nejvhodnější okamžik z plného běhu posunul dovnitř lubinského pokutového území přihrávkou do střelecké pozice Jarolíma, jenž s přehledem podle gólmana skóroval - 0:1.
O pět minut později byl Lubin blízko vyrovnání. První střelu vyrazil Miller, druhou z odkryté branky Fabián. V 71. minutě Abwo proběhl podél Kúdely do boleslavského vápna, ale jeho přízemní přihrávku nikdo z lubinských spoluhráčů nevyužil. V 73. minutě vyrazil Miller od pravé tyče povedenou hlavičku Kwieka. V 77. minutě Lubin přežil dva slepené rohy, první z kopačky Štajnera, druhý po rozehrávce Fabiána. V závěrečných minutách si Boleslavští těsnou výhru pohlídali, na čemž se výrazně podílel brankář Miller zvládnutím dvou nebezpečných trestných kopů.

Sestava FK Mladá Boleslav: Miller - Bořil (58. Geissler), Johana, Kúdela, Fabián - Opiela, Jarolím - Zahustel (58. Sivrič), Štajner, Štohanzl - Chramosta.

Pátek 21.6. od 15 hodin: Zaglebie Lubin - FK Mladá Boleslav 2:1 (0:1)

První poločas začali Boleslavští aktivněji, než soupeř, neboť byli přesnější a nápaditější v kombinaci. Ovšem bez zakončení a tak první střelou utkání byl pokus lubinského Rakowského těsně nad Šedovu branku. V 9. minutě měla Boleslav výhodu prvního rohového kopu, ale po Brunclíkově obloučku branku nikdo neohrozil. O chvíli později už ano.
Ve 15. minutě druhý boleslavský roh opět kopal Brunclík a tentokrát tak povedeně, že u bližší tyče zapadl za brankovou čáru a znamenal vedení - 0:1.
Za dvě minuty mohl boleslavské vedení zvýraznit Klobása, který si zpracoval dlouhý pas od Rosy, ale při kličce brankáři se dostal ze střeleckého úhlu a přihrávka na nabíhající spoluhráče před opuštěnou branku se mu nevydařila. Ve 20. minutě se boleslavský Smejkal neprosadil hlavou po rohu a rychlý lubinský brejk vyvrcholil tvrdou střelou Oleksy, kterou Šeda zkrotil. Ve 23. minutě Šeda bravurně vyrazil tvrdou střelu Bleda z trestného kopu. V příští minutě na druhé straně hřiště výtečný Marešův centr bohužel Štěpán hlavou neusměrnil podle své představy. Akce se střídaly z jedné strany na druhou. Šeda kryl Rakowského zakončení, Wozniak hlavičkoval nad, Marešův roh hlavou poslal Ščuk také nad břevno. V poslední minutě poločasu ztratil Brunclík míč a Rakowského střelu vytáhl Šeda na břevno a od něho do rohu, který potom boleslavský gólman snadno zpacifikoval.

Druhý poločas vyzněl lépe pro Lubin, který ho začal o poznání aktivněji a především přesněji, což se záhy projevilo na změně skóre.
V 50. minutě po Brunclíkově centru z trestného kopu gólman Kasperkiewicz jistě zasáhl a okamžitě poslal do brejku dvojici spoluhráčů. Obránce Tvaroha pod tlakem hlavičkoval vlastnímu brankáři nedostatečně důrazně, čehož Lubinští využili a Bled do opuštěné branky snadno vyrovnal - 1:1.
V 51. minutě zaváhání na pravé strany boleslavské defenzívy potrestal Lubin podruhé. Oleksy své sólo proti Šedovi využil přesnou střelou k tyči - 2:1.

V 53. minutě po Marešově přihrávce byl blízko vyrovnání Klobása, ale neprosadil se, stejně tak se nedařilo v dorážce Ščukovi. V 62. minutě si Šeda poradil se střelou do levého horního růžku. V 66. minutě Rakels netrefil boleslavskou branku z pěti metrů. O chvíli později po Wozniakově akci a nezištné přihrávce se Bled neprosadil přes Šedu. V 72. minutě mladý boleslavský stoper Hůlka v poslední možné chvíli zastavil uvnitř vápna Rakelse. V 73. minutě Mareš nabil Klobásovi a ten z deseti metrů netrefil branku. V 74. minutě přihrál Klobása vpravo Uškovičovi a po jeho centru Marešovo zakončení vytáhl brankář na roh. V 79. minutě po Marešově obloučku z trestného kopu od postranní lajny hlavičkoval Ščuk do tyče. Deset minut před koncem nevyšla Boleslavi kombinační akce, na jejímž konci se ocitl Sloboda sice na malém vápně s míčem, ale zády k soupeřově brance. V předposlední minutě Štěpánův trestňák hlavičkoval Rosa do gólmana.
V úplném závěru byli diváci svědky nevídaného kousku. Boleslavský brankář Šeda nepochopitelně vzal míč do rukavic před hranicí pokutového území, načež sudí odpískal trestný kop. Než se Šeda a jeho spoluhráči rozkoukali, Lubinští rozehráli a zbrkle zakončující hráč nastřelil břevno zcela prázdné boleslavské branky.

Sestava FK Mladá Boleslav: Šeda - Tvaroha, Smejkal (60. Hůlka), Ševinský, Rosa - Ščuk, Brunclík (68. Klobása) - Mareš, Klobása (60. Sloboda), Śtěpán - Uškovič.

Fanshop banner