První pohárové semifinále nemělo vítěze
Klub

První pohárové semifinále nemělo vítěze

Redakce

Boj o postup do finále poháru České pošty a tím pádem do předkola Evropské ligy je v polovině a boleslavské i sparťanské šance jsou zatím vyrovnané. Odveta se hraje ve sváteční středě 8. května ve sparťanské Generali aréně.

Boleslav do pohárového semifinále nastoupila takřka ve shodné ligové sestavě, chybí pouze zranění Janíček, Štohanzl a Kysela. Sparta naopak v porovnání s ligovými mistráky základní sestavu hodně pozměnila.
Boleslav měla v poháru Spartě co odvádět. V loňském jaru přes ni nepřešla čtvrtfinále, když první utkání v Mladé Boleslavi skončilo remízou 1:1 (17. Janíček - 21. Přikryl) a pražskou odvetu v Praze vyhrála Sparta 1:0 gólem Hušbauer z 66. minuty.

V úvodní pětiminutovce zaútočila dvakrát Sparta po svém levém křídle. V 6. minutě Kúdelův trestňák brankář Čech neudržel a Vidlička míč uklidil na roh. Ve 12. minutě se Hušbauer s pomocí narážečky s Benářem probil do boleslavského vápna a zpětnou přihrávkou nabil Vidličkovi, který z necelých dvaceti metrů nastřelil břevno Millerovy branky. Potom měla dvě obrovské příležitosti Boleslav. V 17. minutě po Jarolímově čtvrtém rohu hlavičkoval Magera z pěti metrů vedle branky. A o minutu později po trestném kopu Jarolíma téměř od levého rohového praporku u vzdálenější tyče hlavičkoval Dosoudil a brankář Čech se štěstím zachytil míč na brankové čáře. Ve 37. minutě Krejčího kolmici zpracoval v boleslavském vápně Kadeřábek a tísněn Dosoudilem vystřelil z úhlu, ale Millera nepřekvapil. Ve 39. minutě po Jarolímově pátém rohu hlavičkoval Dosoudil těsně nad sparťanskou branku.

Druhý poločas začal sparťanským rohem, který byl celkově teprve třetím v utkání. Rozehrál ho Krejčí a odhlavičkoval Johana. Další vydařený centr, tentokrát ze hry z Vidličkovy kopačky odvrátil od boleslavské branky Kúdela.

V 52. minutě Sparta zvolna kombinovala na soupeřově polovině hřiště a ze zdánlivě pohodové situace náhle Krejčí vystřelil z pětadvaceti metrů a boleslavského brankáře zaskočil tak dokonale, že míč zapadl u pravé tyče do sítě - 0:1.

Do konce utkání zbývala půlhodina a v ní Boleslavští postupně zvyšovali tlak na sparťanskou branku. V 58. minutě po trestném kopu z pravé strany Boleslavští marně dobývali Čechovu branku, neuspěl hlavičkující Nešpor ani střílející Bořil a obránce Vidlička si dal málem vlastní gól, ale akce skončila jen rohem. V 60. minutě z Vidličkova centru dobře hlavičkoval Kadeřábek a Miller u levé tyče včas zasáhl. V 63. minutě Jarolímův trestný kop Čech vyboxoval pouze v Nešporovi a ten hlavičkoval nad branku. V 69. minutě sparťanský kapitán Matějovský v tísni nechtěně přihrál před vlastním vápnem protihráči Ondřejkovi, jehož přízemní ránu u pravé tyče Čech chytil. Vzápětí na druhé straně hřiště Pamič z plného běhu přestřelil Millerovu branku. V 71. minutě Ščukovo zakončení sparťanská defenzíva srazila mimo branku a v příští minutě měli boleslavští fotbalisté třikrát výhodu rohových kopů, ale ani jeden z nich ke gólu nevedl.

V 73. minutě Nešpor téměř od koncové čáry z pravé strany přihrál před branku Chramostovi a ten z malého vápna bez přípravy nastřelil Čecha a na druhý pokus už míč dostal do sítě - 1:1.

Minutu po vyrovnání Nešporův centr před sparťanskou brankou spoluhráče nenašel a sparťanský protiútok zakončil Kweuke, jehož ránu Miller u levé tyče lapil. V 77. minutě kopal Jarolím už desátý boleslavský roh a našel před brankou Dosoudila, který hlavou trefil Kweukeho stojícího na brankové čáře. V 80. minutě Ščuk obral Váchu, přihrál Ondřejkovi a po faulu na něho se Jarolím postavil k trestnému kopu z oblouku velkého čtverce. Tečovaná rána skončila boleslavským, rohem, po jehož rozehrání a nastalých zmatcích před sparťanskou brankou sice skončil míč za Čechovými záda, rozhodčí však gól neuznali kvůli ofsajdu. V 84. minutě Kadeřábkovu bombu vyrazil Miller od levé tyče a z protiútoku se Chramosta neprosadil proti dvojici soupeřových obránců. V předposlední minutě Chramosta uvnitř pokutového území Sparty přehrál stopera Poloma, ale přihrávka na Nešpora mu neprošla.

První semifinálový duel poháru České pošty skončil remízou 1:1, když na rohy byla Boleslav jasně aktivnější (13:4). O postupujícím do finále se rozhodne až v odvetě 8. května.

Sestava FK Mladá Boleslav: Miller - Kúdela, Johana, Dosoudil, Bořil - Jarolím, Ščuk - Mareš (81. Zahustel), Magera (54. Chramosta), Sivrič (68. Ondřejka) - Nešpor.

Sestava AC Sparta Praha: Čech - Vidlička, Polom, Jarošík, Pamič - Matějovský, Vácha - Kadeřábek, Hušbauer (90. Čermák), Krejčí (82. Kadlec) - Bednář (68. Kweuke).

Góly: Krejčí - Chramosta

ŽK: Krejčí, Vácha, Kadeřábek, Vidlička

Rozhodčí: Kocourek - Pelikán, Hájek

Diváků: 4477

Fanshop banner