Venera sedmým členem fotbalové síně slávy
Klub

Venera sedmým členem fotbalové síně slávy

Redakce

V neděli 28. dubna 2013 vstoupil Miloslav Venera, narozený v roce 1945, do síně slávy FK Mladá Boleslav. Stalo se tak před utkáním 25. kola Gambrinus ligy FK Mladá Boleslav - FC Slovan Liberec.

Mílovi Venerovi gratulovali předseda Podnikové rady ZO OS KOVO Škoda Auto Jaroslav Povšík, za Škoda Auto člen představenstva společnosti Škoda Auto Bohdan Wojnar a prezident FK Mladá Boleslav Josef Dufek.

Miloslav Venera tak doplnil sestavu tvořenou osobnostmi Radim Holub, Tomáš Sedláček, Marek Matějovský, Luboš Pecka, Josef Donát a Jiří Holakovský.
Miloslava Veneru si pamatují fandové jako dlouholetou oporu druholigového týmu v sedmdesátých letech 20. století a spousta chlapců, které trénoval v dorosteneckém a především žákovském věku. Za rok 2001 byl Českomoravským fotbalovým svazem vyhlášený nejlepším trenérem mládeže v České republice. Mimojiné byl společně s Josefem Bartošem a z iniciativy Milouše Kvačka u začátků mladoboleslavských sportovních tříd a dovedl žákovský výběr FK Mladá Boleslav k titulu halového mistra České republiky. Mnozí jeho svěřenci hráli a hrají Gambrinus ligu, z čehož má neustále se usmívající fotbalový veterán obrovskou radost.

„Když vidím, že například Kysela, Chramosta, Zahustel a Bořil kopou první ligu a Fabián, Schubert, Volf, Tvaroha, Sedláčkové a další nižší ligové soutěže, mám z toho upřímnou radost a velmi dobrý pocit, že se nám někdejší spolupráce vydařila."

Vy jste s mladoboleslavským fotbalem zažil hodně a ne vždy jenom nejlepší časy, jak na ty roky vzpomínáte?

„S fotbalem jsem prožil krásný život a zážitků mám skutečně hodně. Vždyť jsem za dospělé áčko hrál od roku 1963 do roku 1980 a potom ještě dalších dvanáct let za Ledce v okresním přeboru. Ale přiznám se, že v době, kdy to s boleslavským klubem vypadalo velmi špatně a spadl až do divize, mě ani ve snu nenapadlo, že se bude v Mladé Boleslavi někdy hrát nejvyšší ligová soutěž a dokonce evropské poháry."

Z vašeho hlasu je patrné, že i když už nehrajete a netrénujete, přesto jste na současný boleslavský fotbal hrdý?

„To je pochopitelné, protože se stále cítím být jeho součástí a raduji se z každého úspěchu."

A jakých úspěchů z vlastní hráčské kariéry si ceníte nejvíce?

„Postupu do finále českého poháru proti Baníku Ostrava. Tehdy se finále hrálo na dva zápasy, doma jsme vyhráli 1:0 a v Ostravě bohužel 0:2 prohráli. V té době to byl obrovský úspěch."

Jak hodnotíte současnost, ve které patří boleslavský klub mezi tuzemskou elitu?

„Především bych rád zdůraznil, aby si hráči a trenéři všech generací i fandové mladoboleslavského fotbalu uvědomili, že dnešní stav a pozice FK Mladá Boleslav je důsledkem práce započaté před deseti lety Josefem Dufkem, Alešem Jurankou a jejich přáteli a spolupracovníky. Je obdivuhodné, co tito někdejších fotbalistů pro záchranu klubu a jeho vzestup udělali."

Fanshop banner