Minář: Nebrečím, ale poukazuji na nespravedlnost
Klub

Minář: Nebrečím, ale poukazuji na nespravedlnost

Redakce

S devětapadesáti žlutými a čtyřmi červenými kartami je FK Mladá Boleslav nejtrestanějším mužstvem po devatenácti odehraných kolech Gambrinus ligy. Sportovní ředitel a hlavní trenér Ladislav Minář však odmítá nařčení ze surové hry, které jeho týmu přisuzují mnozí novináři, rozhodčí a účelově i někteří trenéři a činovníci konkurenčních klubů.

„Považuji to za nekorektní zkreslování skutečnosti. Do konce loňského října nikdo na boleslavský důraz nepoukazoval. Změna nastala počátkem listopadu po nešťastném hlavičkovém střetu Nešpora s Kadlecem, který odnesl sparťanský hráč zlomeninou čelní kosti. Mimochodem rozhodčí v tomto případě po žádné kartě nesáhl. Tam byl nejspíše počátek atmosféry, kdy začala některá média opakovaně vyvolávat neopodstatněné varování před údajnou boleslavskou tvrdostí a zimní přestávka nic nezměnila na snaze, aby tým FK Mladá Boleslav fotbalová veřejnost vnímala co možná nejnegativněji."

Vždyť vy sám jste v průběhu podzimní sezóny zdůrazňoval, že pro vylepšení postavení v tabulce musel tým vsadit na důraz?

„Chtěli jsme, aby naše hra byla jednoduší a agresivnější, ale to nebylo proti fair fotbalu. Jeho současný trend po celé Evropě je přeci v důrazu a agresivitě. Nám tato změna stylu zjednodušením pojetí fotbalu pomohla prosadit se výsledkově a tím pádem i zlepšila umístění v ligové tabulce, ovšem mám pocit, že někteří novináři si to vzali jako alibi pro tendenční hodnocení našich zápasů."

Novináři však vycházejí z oficiální svazové statistiky žlutých a červených karet, ve které je Mladá Boleslav opravdu nejhorší ze všech účastníků Gambrinus ligy?

„Každý inteligentní a svobodně uvažující člověk ví, že se statistickými údaji lze pracovat dvojím způsobem, a to buď objektivně, nebo tendenčně. K objektivnímu posouzení trestanosti boleslavských hráčů se stačí podívat na důvody udělených karet. Ze zmiňovaných statistik je zřejmé, že z udělených devětapadesáti žlutých a čtyř červených karet rozhodčí boleslavským hráčům ukázali necelou polovinu, přesněji jednatřicet žlutých karet, skutečně za fauly, které byly, ale také možná po přecitlivělém posouzení rozhodčím. Osmadvacet žlutých a všechny čtyři červené karty jsme inkasovali za diskuse s rozhodčími, držení protihráče za dres a jiné bránění rukou ve hře, zdržování hry, hraní míče rukou a podobné prohřešky proti pravidlům, zdaleka však vzdáleným brutálnímu faulování, jak se nám snaží někteří přisuzovat."

Máte tedy obavy, že ve vyvolané protiboleslavské atmosféře jsou rozhodčí na boleslavské fotbalisty přísnější?

„Přesně to si myslím. Pod vlivem médií jsou na nás sudí přísnější, tím sbíráme karty za prohřešky, za které jiná mužstva karetně trestaní nejsou, a nadále navyšující se celkový součet karet slouží novinářům k udržování protiboleslavské hysterie. Drží nás v začarovaném kruhu."

Co s tím můžete a chcete dělat?

„Apeluji na hráče, aby se vyvarovali nesportovního chování, nevšímali si míče v přerušené hře, vyvarovali se zdržování a pokud někdo z nich tak učiní, tvrdě je trestám v rámci klubových zvyklostí. V žádném případě nevedu hráče k surové hře, ale samozřejmě od nich vyžaduji agresivitu a důraz v duchu fair play. Když však přijde takové utkání, jako bylo to domácí proti Plzni, které nebylo v žádném ohledu mimořádně tvrdé, a přesto úzkostlivý rozhodčí rozdal žlutých karet tak velký počet, že zákonitě přišly i červené, můžu jenom bezradně a smutně přihlížet znehodnocování fotbalu, na který se těšilo plné hlediště a další tisíce u televizních obrazovek. Konkrétně po utkání s Plzní jsem finančně potrestal Dosoudila za nemístné řečnění, ale nikoliv Mageru, u něhož jsem přesvědčený, že mu rozhodčí minimálně jednu ze dvou žlutých karet neměl udělit a dokonce ani tu jednu ne."

Neobáváte se, že vaši kritiku rozhodčích a médií bude fotbalová veřejnost považovat za ubrečenost?

„Takový postoj není na místě, protože o nekorektnosti vůči Boleslavi můžu uvést další příklady. Nejčerstvější třeba z utkání v Eden aréně. Celý týden po utkání se Slavií se v médiích probírá skluz Dosoudila ze souboje s Feninem, ale nikdo se ani řádkem nezmínil, že z boleslavských hráčů dva nedohráli pro zranění, Šírl se zlomeným žebrem a Kysela s pohmožděnými vazy v kotníku, a třetí hráč Jarolím nemohl několik dnů pořádně trénovat, neboť mu lékař bezprostředně po utkání sešíval šesti stehy roztržený kotník. A komentátor přímého televizního přenosu kritizuje Boleslav ze tvrdou hru, když režisér toho samého přenosu v grafické statistice uvede, že rozhodčí Slavii odpískal dvaadvacet a Boleslavi jen dvanáct faulů, Slavii ukázal pět a Boleslavi tři žluté karty. A pak si nemám myslet, že novináři, a nechci spekulovat, zda z vlastní či cizí vůle, nahrávají rozhodčím, aby proti nám postupovali přísněji, než proti našim soupeřům. Nebrečím, poukazuji na cílenou nespravedlnost."

Fanshop banner