Třasák pomáhá zavádět nejmodernější tréninkové prvky
Klub

Třasák pomáhá zavádět nejmodernější tréninkové prvky

Redakce

Sportovní ředitel a hlavní kouč Ladislav Minář je šéfem, který si zakládá na týmové spolupráci. Proto jeho tři nejbližší spolupracovníci, Milan Pechanec, Martin Třasák, Filip Toncar, dostávají maximálně prostoru při přípravě i samotné realizaci tréninkového procesu.

„Nadstandardně komunikujeme uvnitř realizačního týmu a dáváme prostor nejmodernějším formám přípravy," zdůrazňuje Ladislav Minář.
Asistent trenéra Milan Pechanec se podílí nejen na trénincích, ale také na zápasové taktice i sledování soupeřů. Brankářský specialista Filip Toncar uplatňuje pestré zkušenosti z osobních stáží v klubech Chelsea a Barcelona. Kondiční trenér Martin Třasák je nositelem nejmodernějších způsobů tělesné přípravy. V současnosti například zavedl balanční cvičení ke zpevňování svalů, takzvanou core přípravu. „Ladislav Minář je první mladoboleslavský trenér který dává core tréninkům tak velký prostor, jaký mu v přípravném období náleží," prohlásil Martin Třasák s připomínkou, že core cvičení v Mladé Boleslavi premiérově začal do přípravy zavádět za druhého Uhrinova působení, které však bylo pouze půlroční.

Co jsou core cvičení?
Jedná se o soubor balančních cvičení ke komplexnímu zpevňování celého těla se zaměřením na vnitřní hluboké svalové partie. Ty jsou zdrojem síly a stability každého sportovce, tudíž i fotbalisty. Vychází z nich všechny pohyby, aniž o tom člověk ví, aniž si jejich význam uvědomuje.
Anglickým slovem core (v českém překladu jádro) se v této souvislosti označují svaly trupu v oblasti beder, pánve, břicha a kyčlí. Anatomové jich znají celkem devětadvacet. Udržují polohu a rovnováhu postavy. Zajišťují stabilizaci trupu při tělesném pohybu. Logicky z toho vyplývá, že se zapojují do každého pohybu a pro každého člověka a zvláště pro sportovce je velmi důležitá jejich funkčnost a síla.

Při core tréninku fotbalisté posilují hluboké svalové systémy, které při běžném posilování moc nezapojí. Core trénink je prokazatelně účinnou prevencí zraněním i pouhým bolestem svalů a přitahovačů, bolestem v zádech a zpevňuje i zlepšuje celkové držení těla, což se projeví při hře v osobních soubojích," upřesnil Martin Třasák.

Do které fáze tréninkové jednotky core cvičení zavádíte?
„Na úvod každého tréninku po dobu dvaceti minut. Potom mají hráči svaly dokonale připravené a prohřáté na hlavní tréninkové případně zápasové zatížení."

Jak nové tréninkové metody hráči přijímají?

„Kluci si uvědomují, že je to v jejich prospěch a pracují výborně. Mám pozitivní ohlasy, že jim to prospívá. To jsou věci, co nestojí peníze, ale vyžadují jenom chuť je dělat. S trenérem Minářem se shodujeme, že není potřeba běhat v lese, ale na hřišti a co nejvíce s balonem. Fotbalista může získat potřebnou sílu bez efektního nadouvání svalů."

Praktikují core cvičení i ostatní družstva mladoboleslavského klubu?

„Snažíme se ve spolupráci s Filipem Toncarem prosadit nejmodernější tréninkové prvky i do mládežnických týmů. Core cvičení totiž mají smysl a očekávaný přínos pro fotbalistu jen při dlouhodobém praktikování. Jsem přesvědčený, že z devadesátí procent si hráči zranění způsobují sami. Když však bude hráčovo tělo komplexně elastické, svaly při každém pohybu pružné a bez jednostranného přetížení, budou se zranění fotbalistům vyhýbat."

Fanshop banner