Představenstvo jmenovalo Doležala ředitelem klubu
Klub

Představenstvo jmenovalo Doležala ředitelem klubu

Redakce

Představenstvo FK Mladá Boleslav na svém posledním jednání schválilo organizační změny ve vedení klubu. Potvrdilo nového sportovního sekretáře Vladimíra Rosenbergera a jmenovalo ředitelem klubu Michaela Doležala, který na této pozici pracoval již od začátku tohoto ligového ročníku. Je tudíž na Doležalovi, aby veřejnosti představil cíle pro rok 2013.

„V první řadě musím prohlásit, že z úrovně sportovních cílů, na které jsme v Mladé Boleslavi zvyklí z předchozích let, nemíníme ustupovat. V loňském podzimu jsme se společným úsilím dostali z velmi složitých a hodně nečekaných situací způsobených rozsáhlou marodkou a trenérskou změnou. Aktuální umístění na pátém místě Gambrinus ligy nás předurčuje k naplnění takových cílů, jaké od nás veřejnost očekává."

Současný kádr k tomu má potřebnou sílu a kvalitu, nebo budete usilovat o jeho doplnění?

„Síle mužstva odpovídá postavení, které momentálně v lize má. Podzimní změnou trenéra se herní styl stal účelnější na úkor divácké atraktivity. Nyní předpokládám, že když jsme se dostali do klidnějších ligových vod, fotbalovost se do boleslavské hry vrátí. Hráčské typy na to máme. Věřím, že až si sestava, v níž změn moc nebude, v průběhu zimní přípravy sedne, budeme hrát účelně a zároveň atraktivně. Když se s trenérem bavíme o posílení, shodujeme se, že tým potřebuje doplnit o jednoho kvalitního útočníka. A doufáme v úspěšné návraty marodů z loňského léta a podzimu."

Myslíte na postup do evropského poháru?

„Toužíme udržet pozici do pátého místa v ligové tabulce a zároveň se pokusíme uspět v tuzemském poháru České pošty. Když se mužstvo v zimě srovná podle očekávání, máme šanci být ve hře o místo v Evropě."

Jak vnímáte situaci družstva starších dorostenců, které do jarní sezóny vstoupí ze třetí příčky, tedy ještě z lepšího postavení než dospělé áčko?

„Pozice dorostu U19 nás opravdu těší, neboť od prvního mistrovského kola současného ročníku se pohybuje na předních příčkách celostátní dorostenecké ligy. Vedení klubu proto vyhlásilo za sportovní cíl udělat maximum pro dosažení historického prvního místa."

Nevytvoříte na neostřílené fotbalisty zbytečný tlak?

„Ten tlak na dorostence vytváříme záměrně. Mladí hráči se setkávají poprvé se situací, že jim klub vyhlásil takto vysoký cíl, což považujeme za velmi dobrou školu pro vstup do profesionálního fotbalu. Víme, že mládežnický fotbal je specifický kolísavou formou jednotlivců i celých družstev, a proto neočekáváme, že každého přehrajeme. Ale chceme vytvořit atmosféru a podmínky pro naše talentované mladíky, aby ze sebe vydali všechno a ukázali nám, zda s nimi můžeme v blízké budoucnosti počítat pro Gambrinus ligu. Budeme se snažit dorostenecké družstvo posílit především v útočné fázi, ze které kvůli dlouhodobému zranění vypadl reprezentační útočník Klobása."

Je to zároveň signál, že v mladoboleslavském klubu věnujete mládeži pozornost srovnatelnou s péčí o prvoligové mužstvo?

„Nesmíme z žádných důvodů opomíjet mládežnické celky, v nichž je budoucí potencionál kvalitních hráčů pro profesionální fotbal. To není žádná objevná myšlenka, v Mladé Boleslavi však platí, že v tomto stylu pracujeme již spoustu let. Ostatně nelehká ekonomická situace tlačí všechny tuzemské kluby do kvalitní péče o mladé fotbalisty."

Je zvýšená pozornost mládeži motivovaná i tím, že jste v klubu v předchozích letech na mládežnickém úseku pracoval?

„Je pravda, že posledních pět let po návratu z Jablonce do Boleslavi jsem se věnoval především mládeži, ale v předcházejícím období, v pěti letech od šestadevadesátého roku, jsem už byl šéfem boleslavského klubu, a tak mám potřebnou představu o mládežnickém i dospělém fotbale."

Budete mít v roli ředitele klubu nadále čas objíždět utkání nižších soutěží a vyhlížet talenty?

„Ředitelská funkce mě určitě nebude limitovat v návštěvách zápasů cizích klubů, když se v programu boleslavských týmů vyskytne volno."

Vnímáte jmenování do funkce ředitele prvoligového klubu jako naplnění osobních ambicí?

„Pro mě je to odměna za dlouhodobou práci ve fotbale. V Boleslavi se v této pozici cítím úplně normálně, jsem s tímto klubem hodně spjatý. Myslím si, že o něm vím dost, troufnu si říct, že možná i všechno, a to jak z nedávných dob, kdy nebyl zdaleka v ideálním postavení, tak i ze současnosti, kdy patří mezi českou fotbalovou elitu."

Ředitel fotbalového klubu však vedle sportovních starostí má i společenské povinnosti, ty vás neznervózňují?

„Uvědomuji si, že vůči veřejnosti jsem v této pozici poprvé. Když jsem vedl klub v letech 1996-2001, nebyl tak populární a řešili jsme jeho holou existenci. Také proto dokážu ocenit, v jaké pozici se boleslavský fotbal nachází dnes v porovnání s dobou, kdy postupoval z divize do třetí a druhé ligy, a já narážel na spoustu těžko řešitelných a dokonce i neřešitelných věcí. Nemám vlastní firmu a ani jiný zdroj prostředků, proto nemůžu mladoboleslavskému fotbalu jinak pomoct, než svojí pracovitostí a oddaností. Opakovaně zdůrazňuji, že dnes jsme naštěstí jinde, než jsme byli před patnácti lety. Sázím na kolektivní duch a týmovou spolupráci. To byly také hlavní faktory, které nám pomohly zachránit loňský podzim. Nepříznivé období jsme zvládli týmovou semknutostí v hráčské kabině i v celém klubu."

Prozradíte, v jaké ekonomické kondici se aktuálně nachází FK Mladá Boleslav?

„Ekonomika je alfa a omega nejen našeho klubu, ale i celého fotbalu. Dobře si to uvědomuji. Ve druhé polovině roku 2012 jsme reagovali na ekonomický vývoj v celé společnosti zefektivňováním všech činností uvnitř klubu a budeme v tom pochopitelně pokračovat. Naším silným partnerem je automobilka Škoda Auto a.s., významnými partnery jsou společnost Ško-Energo, odborová organizace OS KOVO a město Mladá Boleslav. Je třeba si uvědomit, že bez jejich podpory by se tady Gambrinus liga nehrála. Budeme se snažit současné ekonomické mantinely držet v nižším rozpočtu, než byl v některých letech předchozích. Rozhodující je, že sportovní činnost všech týmů FK Mladá Boleslav pro rok 2013 máme zajištěnou."

Fanshop banner