Dosoudila přestalo fotbalové putování bavit
Klub

Dosoudila přestalo fotbalové putování bavit

Redakce

Fanoušci FK Mladá Boleslav berou Radka Dosoudila za svého, neboť si pamatují, že s fotbalem začínal právě v mladoboleslavském klubu. Vrátil se do něho po čtrnácti letech, aby s ním vybojoval postup do evropského poháru.

Prezident FK Mladá Boleslav Josef Dufek v devětadvacetiletém stoperovi vidí požadovaný typ odolného fotbalového válečníka. Proto s ním uzavřel tříletý kontrakt. Radek Dosoudil z Mladé Boleslavi odešel už v dorosteneckém věku a zamířil do pražské Sparty (1998-2004). Později hrál za Jablonec (2004-05), turecký Denizlispor (2005), Slavii Praha (2006-07), slovenské Petržalku (2007-09) a Slovan Bratislava (2009-12). V letošním podzimu podepsal smlouvu s FK Mladá Boleslav. Nejprve jen na rok a po skončení podzimní sezóny novou s trváním do konce června 2015.

„V boleslavském dresu jsem prožil dobrý půlrok a v jeho průběhu věděl, že když bude zájem, tak zůstanu. Přiznám se, že by se mi špatně odcházelo, i když o nabídky jsem neměl nouzi."

Kdo se o vaše služby zajímal a co rozhodlo, že jste dal přednost Mladé Boleslavi?

„Měl jsem zajímavé nabídky z Rakouska a Kazachstánu. Zrušil jsem je, protože ve mně převládlo přesvědčení, že penězům neobětuji život a možnost hrát doma, v klubu, kde jsem vyrůstal. V tuto chvíli mám dost cestování po světě, zatoužil jsem se usadit. Už mi je devětadvacet let a tak ven nepospíchám za každou cenu."

Napomohlo vašemu rozhodnutí i herní zlepšení mužstva v závěru podzimu?

„Určitě ano. Bylo hlavně důležité, že jsme se jako tým zvedli a dostali se z konce ligové tabulky na páté místo, což samozřejmě napomohlo k pozitivnímu hodnocení sezóny. Osobně jsem se do Mladé Boleslavi vrátil s radostí a velkou chutí ukázat, že fotbal umím, což se povedlo. Pro mě byl příchod do Boleslavi dost prestižní záležitostí."

Vzpomenete si na své dorostenecké časy v boleslavském dresu?

„Pamatuji si, že jsem v mladoboleslavském dorostu kopal se Skoupým a Matějovským, než jsem odešel do Sparty, kde je dnes Marek Matějovský kapitánem. A s Honzou Skoupým, který je v současnosti masérem u mladoboleslavského týmu, mám stále hodně dobrý vztah. Stále se popichujeme, jako za mlada. On je v hráčské kabině muž na správném místě a byl jeden z důvodů, proč jsem s angažmá v Boleslavi neváhal."

Jak se těšíte na neoblíbenou zimní přípravu?

„Neměl jsem a nemám se zimní přípravou problémy, tím spíše, že v jejím průběhu odlétáme za teplem."

Kde vám při fotbalovém putování bylo nejlépe?

„Dobře mi bylo fotbalově v Turecku a lidsky na Slovensku především první z pěti roků tam strávených. Ale nikde jsem nenašel místo, které by mi přirostlo tolik k srdci, že bych zvažoval nevrátit se do Čech."

Jak se vám na podzim hrálo s podobně zkušeným a zahraničním angažmá ostříleným Johanou?

„Myslím si, že jsme si s Johnym sedli dokonale."

S čím půjdete do jarní ligové sezóny?

„Jsme ve hře o evropské poháry, o které by Boleslav měla hrát, protože podle mého názoru patří mezi nejlepší pětici klubů v Gambrinus lize. Byla by škoda, nepostoupit do Evropy."

Mladoboleslavský klub čím dál více dává prostor vlastním mladým odchovancům, všimnul jste si už někoho, ze kterého by vám mohla vyrůst zdatná konkurence?

„Upřímně říkám, že mladé nesleduji a konkurence se nebojím. Je jenom dobře, když nějaká je. A co se týče nasazování odchovanců, tak to je trend rok od roku v Čechách častější a nezbytnější. Je dobře, že Boleslav je klubem, který si dovede hráče vychovávat až do prvoligové úrovně."

Někteří vaši spoluhráči se zlobí, že boleslavští diváci jsou neuznalí a netrpěliví, když se mužstvu v některých momentech utkání nedaří podle představ. Jak se s negativními projevy křiklounů z hlediště vyrovnáváte vy?

„Diváci mají právo vyjádřit svoji nespokojenost, ale měli by ji dávat najevo v nějakých mantinelech, aby soupeři cítili, že celý boleslavský klub táhne za jeden provaz. Vždyť nikdo z hráčů nekazí schválně. V Mladé Boleslavi jsem se zatím nesetkal z přehnaně negativními projevy, poznal jsem daleko horší diváky, než jsou ti boleslavští."

Fanshop banner