Závěr podzimu nám zvedl náladu, potvrdil trenér Minář
Klub

Závěr podzimu nám zvedl náladu, potvrdil trenér Minář

Redakce

Sportovní ředitel a současně i trenér prvoligového týmu FK Mladá Boleslav Ladislav Minář pro deník MF Dnes odpovídal redaktorovi Petru Procházkovi na dotazy k právě skončené fotbalové sezóně a o plánech zimní přípravy v novém roce 2013. Podstatnou část rozhovoru jsme přejali pro náš klubový web.

V létě přišlo sedm posil, v klubu si pochvalovali, jak kvalitní hráče získali, panovala dobrá nálada. Jenže ta pak z boleslavského fotbalu na dlouhou dobu odešla. Vypadnutí z Evropské ligy, neskutečná zdravotní kalamita v kádru, nečekané ligové výpadky. Vrcholem pak byl odchod kouče Miroslava Koubka. Až na konci podzimu se pod vedením Ladislava Mináře boleslavský tým zvedl, vyhoupl se na pátou příčku a dobrá nálada se do klubu vrátila.
"Samozřejmě, tím úspěšným závěrem se všem nálada zvedla,"
připustil Minář, jenž zatím na obou pozicích trenéra i sportovního ředitele pokračuje.

Dokážete pojmenovat ty důvody výsledkového vzestupu na konci podzimu?

„Když končil Mirek Koubek, měli jsme sedm bodů a nebylo to nic hezkého. Já jsem se snažil vštípit týmu nějaký herní projev, ale až když jsme ho změnili, přišly úspěchy."

Co se vám tedy vyplatilo?

Začali jsme dávat větší prostor agresivnějším hráčům, velkým bojovníkům. Najednou jsme vyhrávali osobní souboje, dokázali jsme si vytvořit tlak v pokutovém území. A začaly nám vycházet standardní situace, z nichž jsme předtím těžit nedokázali."

S tou změnou taktiky možná souvisí jméno Lukáše Magery, jehož jste nejprve opomíjel, aby při té vítězné jízdě patřil mezi důležité hráče?

„Když jsem já k týmu přišel, tak Lukáš Magera nebyl na ligu připraven. Měl tam nějaké zdravotní pauzy, chyběla mu herní vytíženost. I proto jsme ho poslali na pár zápasů na farmu do Kolína stejně jako třeba Martina Nešpora, který nám na konci podzimu také hodně pomohl. Magerovi jsem pak našel místo v sestavě a on si ho kvalitními výkony udržel."

Přes ten vydařený závěr podzimu si troufám říct, že jsem Boleslav čekal v tabulce ještě výš.

„Souhlas. V každém případě. V létě před startem sezony jsme si mysleli i na ty top pozice, i když se o tom příliš nemluvilo. Jenže pak se mužstvo totálně rozbilo, měli jsme osm zraněných hráčů ze základního kádru, to nikdo nepamatuje. Zklidnilo se to až někdy kolem desátého kola, kdy se sestava stabilizovala."

Jedním ze starších hráčů v kádru je Petr Johana. Zdálo se, že jde o fotbalistu na sklonku kariéry, a najednou je z něj ligová hvězda.

„Před sezonou měl s majitelem klubu dokonce dohodu, že pokud nebude nastupovat, tak že by v průběhu podzimu mohl zdarma odejít. Od doby, co jsem já u týmu, tak je jasná opora, pomohl nám i důležitými góly. Chytil druhou nebo bůhvíkolikátou mízu, má super přístup a je pro mě klíčovým mužem sestavy."

Johanův vrstevník Marek Kulič naopak ze sestavy vypadl a má za sebou zřejmě nejhorší boleslavské období.

„Asi to tak bude. Je potřeba vzpomenout, že Marek laboroval s několika zdravotními problémy. Pak to měl těžké, vsadili jsme na agresivní styl, mladí se tam tlačí. S Markem si brzy sedneme a budeme se bavit, jak dál. Rozhodně se jedná o fotbalistu, který si zaslouží úctu."

Hned čtyři vaši hráči se dávají dohromady po těžkých zraněních kolen. Jde o Chramostu, Rolka, Smejkala a Zahustela. Počítáte s nimi na jaře?

„Ani jeden z těch kolenářů nebude. Nechceme bláznit, nechceme nic uspěchat. Nejdále je s rehabilitací Zahustel, ten by nám možná mohl v závěru jara pomoci, ostatní tak maximálně naskočí na poslední dvě tři kola. Ovšem já osobně tomu nevěřím."

Kam Boleslav vyrazí v zimě za teplem?
„Přípravu zahájíme třetího ledna a na herní soustředění poletíme do Turecka, kde se nám vybraná destinace v předchozích letech osvědčila."

Na jaře zaútočíte na pohárové příčky?

„Já bych radši zůstal skromný. Teď jsme na tom bodově trochu lépe, ale ještě nedávno jsme padali spíš k sestupovým příčkám. Uvidíme, jak nám vyjde jarní start, pak se můžeme bavit dál."

Fanshop banner