Petr Vrabec věří na fotbalovou partu
Klub

Petr Vrabec věří na fotbalovou partu

Redakce

V pátek 7. prosince skončí podzimní sezóna juniorům. Po vánoční pauze se sejdou ve čtvrtek 3. ledna 2013 a zahájí přípravu na jarní sezónu odvetných zápasů Juniorské ligy. Pod vedením trenéra Petra Vrabce, jenž k juniorce přišel v letošním září.

„Hráči dostanou individuální plány k trénování kondice, abychom se s ní nemuseli zabývat, až se po Vánocích sejdeme. Mistrovská sezóna začne v polovině února a tak chci s juniory pracovat co nejvíce na hřišti a většinu tréninkových jednotek zaměřit na herní zlepšení týmu. S takovým zaměřením pojedeme i na týdenní soustředění do Ústí nad Orlicí společně se starším dorostem," prozradil nejbližší plány trenér FK Mladá Boleslav U21 Petr Vrabec. V padesáti letech ho už sice pobolívají kolena, přesto si neodpustí aktivní kopání do fotbalového míče. A to hned ve třech mančaftech. „Hraji boleslavskou odborářskou ligu za Zetku a přátelské zápasy za starou gardu Sparty i za Vízkovu Kozlovnu."

A jak hodnotíte podzimní sezónou s mladoboleslavskou juniorkou?

„Spokojený jsem jen na půl. Přišel jsem po osmém kole a první tři zápasy vyhráli díky hráčům áčka. S nimi v sestavě jsme nikdy neprohráli. Když kluci hráli bez posil z áčka, tak bohužel prohráli."

Schází jim tedy zkušenosti?

„V juniorském týmu především chybí přirozená vůdčí osobnost, která by kluky na hřišti strhla. Chybí fotbalista, který by utkání odšéfoval, spoluhráče v pravou chvíli povzbudil a pochválil, případně jim i vynadal. Ve správném týmu musí být osobnost v kabině, na hřišti i u piva. V současné boleslavské juniorce chybí, ale to chybí ve více mančaftech stejně jako dobrá fotbalová parta, o které jsem přesvědčený, že bez ní to nejde."

Jak na vás Juniorská liga zapůsobila?

„Původně jsem si myslel, že to nebude nic moc soutěž, že se v ní mladí hráči nebudou mít šanci zlepšovat, ale když jsem ji poznal zblízka, musím uznat, že má vysokou kvalitu. Zápasy se hrají s nasazením a bojovností, rozhodčí hru pouští, zbytečně ji nepřerušují, tudíž je rychlá a tvrdá. Juniorská liga mě příjemně překvapila a přesvědčila, že má pro rozvoj fotbalistů smysl."

Jak jste byl spokojený se svými svěřenci?

„Hodně jsem toho ve fotbale prožil a tvrdím, že nikde nejsou hráči dokonalí, stále se musí učit. A já jsem trenér, který chce hráčům pomoct, aby se co nejvíce naučili, aby se co nejvíce zlepšovali. Je dobře, že se z Juniorské ligy nesestupuje, kluci můžou hrát uvolněně na vítězství, vždyť ve fotbale přeci nikdo nechce prohrát, ale případná prohra nebolí tolik, jako kdyby se hrálo o záchranu."

Mají boleslavští junioři na Gambrinus ligu?

„Myslím si, že každý hráč má na to, aby hrál vyšší soutěž. Osobně každému přeji, aby si zkusil Gambrinus ligu a šel třeba i dál, to znamená do některé zahraniční ligy. Musí však pochopit, že fotbal je dřina, jako každá jiná práce. Věřím, že poctivou prací člověk nejdál dojde, vyzkoušel jsem si to na sobě. A velcí hráči, které jsem osobně poznal, mně to také potvrdili."

Při kterém podzimním utkání jste byl spokojený a kdy vás naopak tým zklamal?

„Většinou jsem byl spokojený. V žádném zápase nehráli kluci vyloženě blbě, žádný neodflákli, ale bohužel opakovaně se jim stávalo, že hru nezúročili gólově a když dostali gól, srazil je do kolen. Jednoznačně jim chyběla kvalita v koncovce. Sport je o vítězstvích a o porážkách a zklamaný jsem byl z výsledku na Dukle, kde jsme měli vyhrát, ale neproměnili šance v góly, a výsledkově jsme nezvládli poslední zápas v Hradci Králové, který byl velmi kvalitním protivníkem. V této souvislosti bych zmínil, že mi u kluků chybí větší zaťatost pro vlastní výkon a pro výsledek mančaftu."

S jakým záměrem jdete do zimní přípravy a především s jakým cílem půjdete do jarní mistrovské sezóny?

„Je nás v základním kádru málo a tak některé věci nemůžeme natrénovat, ale zase máme větší prostor na individuální přístupy. Pro zápasy se kluci musí smířit s tím, že když přijde hráč z áčka, že nám pomůže, a když nepřijde, měli by se ze všech sil snažit ukázat, že na to mají i bez nich. Já říkám, že ukázaná platí, ne nějaké řeči bokem a urážení se. Každý postup v tabulce bude dobrý, čím výše budeme hrát, tím lépe pro kluky, ale pro mě je důležité, aby je fotbal bavil, aby mu dávali sto procent."

Fanshop banner