O rekonvalescenci zraněných fotbalistů se zajímala televize
Klub

O rekonvalescenci zraněných fotbalistů se zajímala televize

Redakce

Jak na tom jsou se zdravím hráči, kteří na počátku v letošním létě nuceně opustili fotbalový trávník s poraněnými koleny? Podívejte se tento pátek 23. listopadu od 17,20 hodin v pořadu Studio fotbal extra na ČT Sport.

O zraněných mladoboleslavských fotbalistech a jejich rekonvalescenci točil štáb České televize dokumentární záběry v průběhu týdne a přímo ve studiu pátečního pořadu Studio fotbal extra bude na otázky redaktora odpovídat klubový lékař a ortoped pražské nemocnice Na Františku MUDr. Miroslav Sinkule a hráč FK Mladá Boleslav Ondřej Zahustel.

Boleslavští fotbalisté Jan Chramosta, Ondřej Zahustel, Adrian Rolko a Michal Smejkal vypadli ze hry nejméně na půl roku se shodným poraněním zkříženého vazu v koleni. Všichni čtyři byli operovaní v pražské nemocnici Na Františku jedním ze dvou současných klubových lékařů Miroslavem Sinkulem. „Zahustel byl operovaný dříve, než zbylí tři, takže ten by měl začátek jarní sezóny stihnout, u Chramosty, Smejkala a Rolka je reálné, že se do hry vrátí v průběhu jara, jak se jednotlivě dostanou do formy," prohlásil MUDr. Miroslav Sinkule.

Jednadvacetiletý Ondřej Zahustel byl v rozpětí dvou let dvakrát na operaci s poškozeným křížovým vazem v koleni. Nejprve s pravým a letos s levým. V pondělí 12. listopadu naskočil do běžného tréninkového procesu s mužstvem. „Po konzultaci s lékařem jsem začal trénovat bez omezení. Do zápasů se letos už nezapojím, ale po zimní přípravě, kterou absolvuji naplno, chci v jarní sezóně určitě hrát od začátku." Po operaci byl v létě s přítelkyní na dovolené v Egyptě a potom docházel k vyhlášenému specialistovi Pavlu Kolářovi do Centra pohybové medicíny na pražský Chodov. „Zodpovědně jsem tam makal. Mám z rekonvalescence dobrý pocit, cítím se tentokrát dokonce lépe, než po první operaci," tvrdí mladík pověstný dravostí ve hře. „Jak se znám, tak ani po druhé operaci styl nezměním. Na hřiště se samozřejmě těším."

Dvaadvacetiletý Jan Chramosta si zranil levé koleno při tréninku. „Cítím se dobře, koleno nebolí a neotéká, tak se těším už na hřiště. Doufám, že v březnu budu hrát a trénovat naplno," míní talentovaný kanonýr po měsíční intenzivní rehabilitaci absolvované v Praze na Chodově u profesora Pavla Koláře. „Začínám vyklusávat a pracovat s míčem, i když zatím jen v rámci individuálního tréninku. K mužstvu bych se měl připojit v zimní přípravě." I když mu zranění umožnilo po čtyřech letech nepřetržitého klubového a reprezentačního zatížení odjet s přítelkyní na dovolenou, tak na něm nic pozitivního nenašel. „Myslím si, že mě prodělané zranění ve hře neomezí, protože jsem si ho přivodil sám. Kdybych ho utrpěl v souboji, asi bych uvažoval jinak," věří v bezproblémový návrat na trávník.

Šestadvacetiletý Michal Smejkal si pochroumal levé koleno při střetu s vlastním gólmanem Šedou v odvetném zápase druhého předkola Evropské ligy v islandském Akureyri. Také on už začal s individuálním tréninkem. „Společně s ostatními marody kombinuji hřiště s posilovnou pod dohledem někoho z realizačního týmu." Cítí, že operace dopadla dobře a rekonvalescence se daří. „Koleno i celá noha je zdravá a tak doufám, že žádné problémy nenastanou, když nebyly dosud. V době, kdy jsem nemohl hrát, jsem se zaměřil na posilování do té doby zanedbávaných partií. A také jsem si uvědomil, co pro mě fotbal znamená, ale zároveň i jiné hodnoty v životě." Návrat na hřiště nechce uspěchat a zároveň se nemůže dočkat. „Očekávám, že v polovině února nebo začátkem března se vrátím do mužstva a budu naplno trénovat i hrát. Udělám všechno pro to, abych byl na jarní sezónu připravený."

Čtyřiatřicetiletý Adrian Rolko si zranil pravé koleno při úvodním podzimním mistráku v Teplicích. Po operaci absolvoval intenzivní rehabilitaci v místě svého trvalého bydliště, tudíž v Hradci Králové. V polovině listopadu se přidal ke trojici spoluhráčů s podobně pochroumanými koleny, aby postupně začal s trénováním. „Žádné problémy s operovaným kolenem nemám a nic mě nebolí, proto doufám, že se v zimě zapojím do normální přípravy s mužstvem."

K dlouhodobým fotbalovým marodům patří také třiadvacetiletý Tomáš Fabián, jenž pořádně nehrál a netrénoval celý kalendářní rok 2012. V pražském Motole podstoupil v únoru náročnou operaci kyčle. V září se už vrátil do tréninkového a herního programu, ale potom ulehl opět na operační stůl, aby mu lékaři vyjmuli zpevňující šrouby. „Samozřejmě ještě není všechno, jak by mělo být. Chybí mi rychlost a herní praxe. Ale věřím, že v zimě absolvuji přípravu naplno a do jarní sezóny půjdu v plné síle," prohlásil Fabián při zářijovém návratu na trávník a jeho víra, že se vrátí do prvoligové sestavy jistě nadále trvá.

Fanshop banner