Pro fotbal je doba čím dál složitější, mrzí Josefa Dufka
Klub

Pro fotbal je doba čím dál složitější, mrzí Josefa Dufka

Redakce

Fotbalový prezident Josef Dufek v čele FK Mladá Boleslav zažil nejpovedenější desetiletí za dobu 110 let existence klubu. V uplynulých deseti letech, kdy se sportovně mimořádně dařilo, se zabezpečení fotbalového klubu stávalo rok od roku složitější.

Jak jste vnímal letošní podzim, který se v porovnání s předchozími roky nevydařil podle očekávání?

„Na začátku podzimní sezóny nám vypadlo neuvěřitelně mnoho hráčů kvůli zranění a v jednu chvíli jsme měli na marodce celou jedenáctku fotbalistů, se kterými trenér počítal do základní sestavy. Zahustel, Chramosta, Smejkal, Rolko, Opiela a Fabián jsou hráči, kteří vypadli na většinu roku. Zranění Magery, Janíčka, Kuliče, Štohanzla, Dosoudila, Kysely, Ščuka a Ondřejky byla sice krátkodobá, ale jejich četnost způsobila, že prvoligovému týmu chyběla kvalita a za pochodu se hledalo jeho nové složení a tvořila nová herní tvář. To se v letošní mimořádně vyrovnané lize, kdy záleží opravdu na každém bodu, neobešlo bez ztráty očekávaných pozic. Navíc se mužstvo muselo vyrovnat i s neplánovaným odchodem trenéra, neboť Miroslav Koubek na základě osobního rozhodnutí rezignoval uprostřed rozehrané sezóny."

Proč jste místo něho nepřivedli nového trenéra a pověřili trénováním sportovního ředitele?

„Ve vedení klubu jsme se jednoznačně rozhodli vsadit na takové řešení, že mužstvo převezme člověk znalý aktuální atmosféry v mladoboleslavské kabině a který vybere ze současného kádru s postupně uzdravovanými jedinci sestavu, v níž budou hráči s charakterem válečníků. Mužstvo totiž v první polovině podzimu neúčelným krasofotbalem ztrácelo body a propadalo se v tabulce. Bylo proto potřeba vytipovat morálně odolné jedince odhodlané pro modrobílé barvy neúnavně a urputně bojovat. V krizové situaci, v jaké se klub nacházel, jiná cesta nebyla. Proto mužstvo převzal sportovní ředitel Ladislav Minář."

Jak jste si užil letošní rok z pohledu toho, že boleslavský fotbal oslavil 110. výročí své existence?

„Výroční rok 2012 nebyl vůbec klidný a snadný, jak by se na slavnostní období slušelo a patřilo. Ekonomicky velmi složitá doba nepřeje žádnému sportu a zabezpečit běžný chod fotbalového klubu, který má čtrnáct družstev přihlášených v pravidelných soutěžích a mimo ně ještě přípravky nejmenších fotbalových adeptů, je velmi složité. V souvislosti s fotbalovým výročím jsem upřímně rád, že se nám i v ekonomicky náročné situaci podařilo z vlastních prostředků zajistit kvalitní publikaci mapující uplynulých deset let, to znamená nejúspěšnější klubové období ve stodesetileté historii. Spolu s pamětní medailí budou příštím generacím fotbalových fandů důstojně připomínat tento výroční rok."

Zanedlouho skončí rok 2012 a fotbalový život bude pokračovat i v roce 2013. Jistě věříte, že k radosti všech, kteří FK Mladé Boleslavi fandí?

„Všem příznivcům mladoboleslavského fotbalu děkuji za podporu v právě končícím roce a přeji jim klidné a příjemné prožití vánočních svátků. Se všemi se samozřejmě těším nashledanou v příštím roce 2013."

Fanshop banner