Poprvé v Gambrinus lize porazili Hradec
Klub

Poprvé v Gambrinus lize porazili Hradec

Redakce

Ve svižném a dramatickém duelu byli Boleslavští úspěšnější o jeden gól, kterým Nešpor zlomil historické prokletí ze střetů s Hradcem a také zarazil černou sérii letošního podzimu.

V utkání osmého ligového kola se střetli sedmibodoví sousedé z tabulky. Boleslavští v předchozích třech mistrácích prohráli a hradeckého soupeře v Gambrinus lize ještě nikdy neporazili. Hradečtí se před týdnem poprvé radovali z podzimní výhry. Oba týmy věděly, že kdo prohraje, sklouzne do sestupové zóny.

Boleslavskou kabinu dva dny před utkáním s Hradcem opustil Táborský, který do konce ročníku bude hostovat v Českých Budějovicích, naopak z Plzně přišel do Boleslavi na hostování do konce letošního kalendářního roku Fillo. Boleslavský sportovní ředitel a zároveň trenér mužstva Minář posadil na lavičku Kuliče, Ščuka, Kyselu, Opielu, Buluta, Filla a Šedu. Do kolínské farmy k třetiligovému utkání poslal Mageru, Ondřejku a Brunclíka.

První poločas Boleslavští zaslouženě vyhráli o jeden gól a o jeden roh (3:2), což bylo objektivní vyjádření mírné převahy. Ovšem první gól, který dali v 10. minutě, jim rozhodčí Hrubeš neuznal. Štohanzl na pravé straně poslal do útoku Sivriče, ten dal před branku Nešporovi, jehož patička gólem neskončila, až teprve Kúdela dopravil míč do sítě. Asistent rozhodčího Dobrovolný však viděl ofsajd, který nebyl.
V závěru úvodní čtvrthodinky boleslavská defenzíva přežila dva centry Štěpána, první odvrátil Bořil, druhý lapil Miller. Vzápětí se na druhé straně brankáři Koubkovi nezdařil odkop, který zachytil Štohanzl. Z dálky se pokusil trefit opuštěnou hradeckou branku, ale o metr ji minul.

Ve 31. minutě Boleslavští rozjásali publikum ukázkovou akcí završenou gólem. Na levé straně hřiště Sivrič založil útok přes Šírla, Kúdelu a Mareše, který elegantně přešel přes hradeckého Jánošíka a po zemi zacentroval před soupeřovu branku, kde byl skluzem Nešpor u míče dříve než gólman Koubek - 1:0.

Ve 35. minutě brankář Miller otálel s odkopem a nastřelil dorážejícího Šíslera. Míč velkým obloukem naštěstí minul opuštěnou boleslavskou branku.
V závěru poločasu nevyšly Boleslavi dva nadějné útoky. Po úniku a přihrávce Sivriče nezpracoval míč na hranici vápna Nešpor a kombinační akci v nastavené minutě nedůrazně zakončil Šírl.

Druhý poločas byl vyrovnanější a bohatší na dramatické situace před brankami. Ve 49. minutě po Bořilově autovém vhazování se Nešpor místo zakončení rozhodl pro nepřesnou přihrávku Marešovi a šanci pokazil. Hradečtí odpověděli povedenou kombinací a po narážečce se Šíslerem se v příležitosti ocitl Uškovič, kterému střelu v poslední chvíli zablokoval Dosoudil. V 54. minutě hradecký Koubek se štěstím vyrazil bombu Sivriče a vzápětí jen přihlížel jeho centru, který proletěl brankovištěm.
O pět minut později opět pálil Sivrič do brankáře Koubka a jeho zákrok odstartoval hradecký protiútok, v jehož finále po přetaženém centru hlavičku Šíslera famózně vyrazil do rohu Miller. V 62. minutě Miller vyrazil Hochmeisterovu ránu a po ní boleslavská defenzíva úspěšně čelila dvěma slepeným rohovým kopům. V 67. minutě Uškovičův přízemní centr proletěl přes tři boleslavské hráče k osamocenému hradeckému útočníkovi Dvořákovi, který z malého vápna trefil dobře postaveného Millera.
V 69. minutě založil boleslavský útok Bořil a po spolupráci s Fillem zkoušel zacentrovat na Buluta, ale Hradečtí rodící se šanci zmařili za cenu rohu. Po jeho rozehrání se Hradec ubránil jen se štěstím. V 75. minutě na Sivričův trestný kop si dobře naběhl Bulut, ale hlavou z malého vápna branku minul.
Deset minut před koncem Hradec promarnil dvě velké příležitosti. Zelený z vápna těsně překopl Millerovu branku a o chvíli později se neprosadil Uškovič. V nastavené dvouminutovce Hradečtí završili počet svých rohů na deset (7:10) a boleslavský nadějný útok vedený Bulutem a Sivričem bohužel uklidňujícím gólem neskončil. Naštěstí jediná Nešporova trefa na tři body stačila.

Sestava FK Mladá Boleslav: Miller - Bořil, Johana, Dosoudil, Šírl - Kúdela, Janíček (85. Ščuk) - Mareš, Sivrič, Štohanzl (60. Fillo) - Nešpor (68. Bulut).

Sestava FC Hradec Králové: Koubek - Holeš, Jánošík, Fukal, Poděbradský - Štěpán (81. Voltr), Šísler (87. Zec), Hochmeister, Harba - Dvořák (73. Zelený), Uškovič.

Gól: 31. Nešpor

ŽK: Dosoudil, Sivrič, Johana, Bořil - Jánošík, Dvořák, Uškovič, Fukal

Rozhodčí: Karel Hrubeš - Štěrba, Dobrovolný

Diváků: 3680

Fanshop banner