Minář začal trénovat prvoligové mužstvo
Klub

Minář začal trénovat prvoligové mužstvo

Redakce

Fotbalově ostřílený Ladislav Minář od pondělí 17. září trénuje prvoligové mužstvo a zároveň zůstává sportovním ředitelem FK Mladá Boleslav. V této dvojroli působil již ve Zlíně a v boleslavském klubu dokonce už podruhé.

S aktivním fotbalem začínal v Holešově. Dorosteneckou ligu hrál za Gottwaldov, což byl v komunistické éře název Zlína. Při povinné vojenské službě kopal v Karlových Varech a v Jičíně. Po vojně se vrátil do Zlína, odkud odešel do Slovácké Slavie Uherské Hradiště. Později hrál v dresech Synotu, Ratíškovic, Přerova, Uherského Brodu a také na regionální úrovni v Rakousku.
S funkcionařením začal od léta 1999 v divizním FC Slovácká Slavia Uherské Hradiště. Organizačně se podílel na sloučení rivalských klubů z Uherského Hradiště a Uherského Brodu v ambiciózní FC Synot, kterému dělal sportovního ředitele v letech 1999-2004. Na rok přešel do druholigové Hanácké Slavie Kroměříž a od června 2006 nastoupil v prvoligovém FC Tescoma Zlín na pozici ředitele klubu, kde od podzimu 2008 zároveň trénoval dospělý tým. V létě 2010 nastoupil na post sportovního ředitele v FK Mladá Boleslav. Tady poprvé převzal trenérsky prvoligový tým na konci jarní sezóny 2011 a přivedl ho k vítězství ve finále českého poháru, podruhé se trénování ujal v pondělí 17. září 2012.
Na osobním trenérském kontě má celkem dvacet odkoučovaných utkání v Gambrinus lize, z toho osmnáct ve Zlíně a dvě v Mladé Boleslavi, a jedno vítězné pohárové finále s Mladou Boleslaví.

„Podruhé se za mého působení v Mladé Boleslavi stalo, že dočasně zaskakuji za rezignující trenéry prvoligového týmu. I když se to na první pohled nemusí zdát, byly ty situace rozdílné. V prvním případě jsem převzal mužstvo po pěti nezdařených zápasech, ale umístěné v horní části ligové tabulky, s jasným záměrem připravit ho pro finále českého poháru a uspět v něm, což se povedlo. Kdežto nyní po sedmi kolech a tří po sobě jdoucích porážkách se propadá ligovou tabulkou dolů a v mužstvu není klima nejlepší. Vzhledem k tomu, že trenér Koubek skončil nečekaně, měli jsme v klubu krátký čas jej nahradit. Z pozice sportovního ředitele cítím povinnost mužstvu pomoct ke zlepšení atmosféry v kabině a výsledků na hřišti."

Mělo na vaše rozhodnutí vliv, že jste v létě do současného kádru přivedl několik nových hráčů?

„Určitě vliv mělo právě to, že jsem se osobně podílel na letošním doplnění a podle mého názoru i zkvalitnění kádru. Proto si myslím, že by bylo ode mě zbabělé, kdybych necítil povinnost pomoc mužstvu z krize."

Co to pro vás znamená - nepříjemný nárůst nebo vítané zpestření práce v klubu?

„Nepřevažuje žádný ze zmíněných faktů. Samozřejmě práce mám nyní více, ale trénování mužstva vnímám i jako oživení a zpestření pracovního dne."

Je asi zbytečné se ptát, zda pochybujete o kvalitě a schopnostech současného boleslavského týmu?

„Jednoznačně s hráči mluvím v tom smyslu, že bez ohledu na čtyři dlouhodobě zraněné, má mužstvo, jehož jsou členy, takovou kvalitu, aby se nepohybovalo ve spodní polovině ligového pořadí, kde momentálně je."

Fanshop banner