Jiskřička naděje doutnala jen devět minut
Klub

Jiskřička naděje doutnala jen devět minut

Redakce

Odvetné utkání třetího předkola Evropské ligy skončilo stejným gólovým poměrem, jako první střetnutí. Do další fáze evropského poháru postoupil nizozemský tým, kterému Boleslavští za 180 minut nedali ani jeden gól.

Boleslavským situace velela ofenzivní pojetí odvety. Trenér Koubek sice v taktickém plánu mužstvu narýsoval rozestavení jen se třemi obránci, ale na hřiště od první minuty poslal sedm hráčů, kteří v předchozích zápasech většinou hrávali s defenzivními povinnostmi (úplně vzadu Kysela, Johana, Zbrožek a před nimi Bořil, Brunclík, Kúdela, Šírl). Ryze útočné trio tvořili Sivrič, Magera a Mareš. K dlouhodobě zraněným Chramostovi, Fabiánovi, Rolkovi, Smejkalovi, Štohanzlovi, Janíčkovi, Zahustelovi a Kuličovi přibyl na marodce čerstvě Ščuk. A po dvaceti minutách hry odstoupil kvůli zranění Magera, jenž si obnovil bolavé zranění kostrče z prvního utkání v Enschede, kde také nedohrál. Naopak v závěru utkání vyběhl na hřiště uzdravený Opiela po téměř roční pauze zaviněné zlomeninou nohy.

Už v prvním poločase odvety potvrdili hráči Twente fotbalovou převahu a rozhodli o svém postupu za půl hodiny.
V 9. minutě Kysela nezachytil úprk Fera, který v situaci, kdy stoper Johana čelil dvojici protihráčů, nezištně přihrál Chadlimu a ten podle Šedy s jistotou skóroval - 0:1.

Minutu po gólu Tadič ukličkoval uvnitř vápna Kyselu se Zbrožkem a ranou z deseti metrů těsně minul boleslavskou branku. V minutách následujících po prvním gólu si Twente vynutilo herní převahu, které napomáhal ruský sudí Lajuškin nadržováním nizozemským hráčům v osobních soubojích. Když se Boleslav začala osmělovat k odvážnější ofenzívě a podařilo se ji vyrovnat hru v poli, inkasovala druhý gól.
Ve 31. minutě sudí Lajuškin vymyslel trestný kop pro Twente a nadýchaný míč z kopačky Chadliho před boleslavskou brankou hlavou líznul úspěšně Fer - 0:2.

V tu chvíli bylo o postupu nizozemského týmu definitivně rozhodnuto. Teprve ve 44. minutě čelil enschedský gólman Fernandes první přímé boleslavské střele. Byla z kopačky Sivriče, ale postrádala důraz i lepší umístění.

Druhý poločas už na skóre a postupu nizozemského týmu nic nezměnil. Boleslav ho začala rohovým kopem, který vybojoval Sivrič. Ve 49. minutě měl Šeda práci s trestňákem Chadliho. Vzápětí se vydařil útok Boleslavi, obrana Twente ho zastavila, ale k odraženému míči se dostal Kúdela, bohužel vystřelil do středu branky, kde byl Fernandes připravený. O chvíli později se ke střele dostal i Mareš, ale branku minul. V 56. minutě měla enschedská obrana starosti s odvrácením útoku, při kterém dobře spolupracovali Mareš a Sivrič. Boleslavští ve druhém poločase sice hráli vyrovnanější partii, než před přestávkou, ale útočné snahy torpedovali vlastní nepřesností v mezihře a hlavně ve finále akcí. Hráči Twente číhali na boleslavské chyby a vyráželi do brejků mnohdy za ofsajdových situací. V 66. minutě Chadli z úhlu podle vyběhnuvšího boleslavského gólmana trefil přízemní ranou přes šířku branky levou tyč a od ní odražený míč už Šeda ukryl do náruče. Za necelých deset minut se řítil na boleslavskou branku Verhoek, ale Šeda jej vychytal. Při obou zmíněných akcích se boleslavští hráči i fandové zlobili na asistenta rozhodčího, že přehlédl ofsajdová postavení Chadliho i Verhoeka. V závěru se marně snažil v enschedském vápně uvolnit Ondřejka. Čestný boleslavský úspěch nevynesl svižný atak Sivriče ani zblokovaná střela Opiely.

Sestava FK Mladá Boleslav: Šeda - Kysela, Johana, Zbrožek - Bořil, Kúdela, Brunclík (79. Opiela), Šírl - Mareš (69. Nešpor), Magera ((22. Ondřejka), Sivrič.

Sestava FC Twente Enschede: Fernandes - Rosales, Donelas, Bjelland, Schilder (77. Nisgerhof) - Brama, Fer, Janssen - Tadič (60. Guttierres), Bulykin (64. Verhoek), Chadli.

Góly: 9. Chadli, 31. Fer

ŽK: Mareš, Johana, Ondřejka, Sivrič - Schilder

Rozhodčí: Lajuškin - Lebeděv, Voroncov (všichni z Ruska)

Diváků: 3077

Fanshop banner