Ve čtvrtek hrajeme s nizozemským FC Twente
Klub

Ve čtvrtek hrajeme s nizozemským FC Twente

Redakce

První utkání třetího předkola Evropské ligy FC Twente Enschede - FK Mladá Boleslav se hraje ve čtvrtek 2. srpna od 19,45 hodin na stadionu De Grolsch Veste v šest set kilometrů vzdáleném nizozemském městě Enschede.

FC Twente Enschede je velmi zdatný soupeř, jehož soupisku tvoří z poloviny nizozemští hráči a z poloviny pestrá směsice legionářů deseti národností. Domácí utkání hraje na De Grolsch Veste pro čtyřiadvacet tisíc diváků. Klubovou barvou je červená.
Klub je dvojnásobným nizozemským mistrem (1926 a 2010) a navíc dvakrát vyhrál nizozemský pohár (1977 a 2001). Ze své minulosti je hrdý především na účast ve finále Poháru UEFA, kam se probojoval v roce 1975, kdy se ještě hrálo na dva zápasy. S německou Borussii Mönchengladbach nejprve remizoval 0:0 a v odvetě prohrál 1:5.

FC Twente v ročníku 2011/12 Eredivise obsadil šestou příčku a nastřílel třetí největší počet gólů, a to 82 ve 34 ligových utkáních. Produktivnější byly jen třetí PSV Eidhoven (87) a mistrovský AFC Ajax (93).

Ve druhém předkole aktuálního ročníku Evropské ligy 2012/13 byl pro FC Twente Enschede soupeřem vedoucí celek finské ligy FC Inter Turku. Po překvapivé remíze 1:1 v prvním utkání na domácím hřišti splnili hráči nizozemského klubu očekávání favorita a ve finském jihozápadním přístavu jasně vyhráli 5:0.

Protože nizozemská elitní soutěž začíná o dva týdny později než česká Gambrinus liga, budou pro FC Twente utkání třetího předkola s FK Mladá Boleslav ostrými testy před zápasem úvodního kola Eredivisie, jež hraje v neděli 12. srpna proti FC Groningen.

FK Mladá Boleslav je před třetím předkolem Evropské ligy v nemilé situaci. Radost nad postupem z druhého předkola přes nepříjemného islandského soupeře zkalil nezdařený vstup do tuzemské Gambrinus ligy těsnou a nešťastnou prohrou v Teplicích. Ještě horší, než ztráta ligových bodů, je však zdravotní stav hráčského kádru. Ze sedmadvacetičlenné podzimní soupisky jsou zranění Šeda, Rolko, Janíček, Šírl, Smejkal, Fabián, Štohanzl, Zahustel, Opiela, Kulič a Chramosta.
Nad složením fotbalové výpravy do nizozemského Enschede tedy visí velký otazník, který trenéři ve spolupráci s lékaři vyřeší až bezprostředně před odletem. Fotbalisté do Enschede odcestují speciální leteckou linkou den před utkáním, přesněji ve středu 1. srpna v 11 hodin z pražské Ruzyně. Domů se vrátí bezprostředně po skončení utkání.
Od pátku už totiž musí myslet na první domácí ligové utkání s Dynamem České Budějovice, které hrají v neděli 5. srpna.

Fanshop banner