Fotbalisté na západním konci Evropy
Klub

Fotbalisté na západním konci Evropy

Redakce

Tak daleko na západě Evropy fotbalisté v mladoboleslavských dresech v klubové historii nehráli, jako když v posledním červencovém čtvrtku 2012 vyběhli na hřiště Thoru Akureyri na severním pobřeží Islandu.

Akureyri je po hlavním Reykjavíku druhým největším městem Islandu. Boleslavskou fotbalovou výpravu přivítal na polovinu letních prázdnin nečekaně chladným počasím. Bylo kolem 10°C a foukal studený vítr. Všímavý poutník nepřehlédl, že domy nemají komíny, pokud není majitel vyznavač romantického posezení u krbu. Většina islandských domácností i veřejných institucí totiž k vytápění využívá přírodních zdrojů tepla. „Když si tady člověk postaví dům, ta mu stačí do hloubky dvou metrů vyvrtat sondu a už má o vytápění domova postaráno," pravil s nadsázkou průvodce mladoboleslavské fotbalové výpravy.

Nepřehlédnutelnou zajímavostí jsou i četné osobní vozy značky Škoda prohánějící se ulicemi Akureyri. „Islanďané jsou s nimi velmi spokojení," není vzácné slyšet podobnou pochvalu. Dokonce zvídavý český objektiv objevil zaparkovaný produkt mladoboleslavské automobilky s rodným listem hodně vousatým. U chodníku totiž stála Š120 z osmdesátých let minulého století v typickém červeném laku.

Akureyri působí příjemným místem k životu, což už se nedá říci o volné krajině v hloubi Islandu. Jsou tam prostory mnoha desítek kilometrů bez stálého obydlení, zato s vítanými cíli turistických výprav za vyhaslými i činnými sopkami, vodopády, ledovci, horkými vřídly, sírou páchnoucími a bublajícími sondami do horkého středu planety Země, studenými skalami a zaschlými lávovými poli.

I v tak vzdálené a drsné výspě Evropy se však hraje fotbal o účast v Evropské lize. V červenci 2012 se tak dělo za přítomnosti FK Mladá Boleslav. A vítězně!

Fanshop banner