První evropský krok se povedl
Klub

První evropský krok se povedl

Redakce

Boleslavští v prvním utkání druhého předkola Evropské ligy přehráli islandského soupeře, nad níž měli většinu hrací doby zřejmou převahu. Dva góly dal Magera, jeden přidal Ščuk.

Boleslavští nastoupili do utkání v sestavě prověřené přípravnými zápasy. Chyběl pouze Janíček s čerstvě operovaným meniskem. Islandští začali proti Boleslavi ve zcela shodné sestavě, v jaké vyrukovali na irský Bohemians Dublin, když ho doma rozdrtili 5:1. První utkání druhého předkola Evropské ligy ročníku 2012-13 provázelo slunečné počasí a sledovaly ze dvou třetin zaplněné tribuny.

První poločas se odehrával většinou na polovině islandského mužstva. Boleslavský brankář Šeda byl téměř bez práce. Aktivita boleslavské ofenzívy však trpěla nepřesností. Většina střeleckých pokusů minula branku Rajkoviče, do jehož rukavic se trefili Mareš v 15. minutě a Sivrič ve 26. minutě. První opravdu vážnou gólovou příležitost spálil Kúdela ve 32. minutě, když brankářem vyraženou Chramostovu ránu poslal v dorážce nad odkrytou branku. O minutu později se však už síť za gólmanem Rajkovičem vlnila.
Dlouhé Bořilovo autové vhazování z pravé strany Magera hlavou úspěšně usměrnil - 1:0
. A za deset minut se prosadil podruhé. Mareš z rohu trestného území tvrdě vystřelil, míč se od pravé tyče odrazil k Magerovi, který ho dorazil, kam patřil - 2:0.

Druhý poločas pokračovala Boleslav v tlaku, přidala však jenom jeden gól a až deset minut před koncem. A to si v úvodní desetiminutovce druhé půle vynutili tři rohy, stejný počet, jako za celý první poločas.
Islanďané dvakrát vystřelili na Šedu, ale nezaskočili jej. Nejprve v 50. minutě, kdy Rolko odhlavičkoval centr jen na hranici vápna, kde prohrál osobní souboj se soupeřem Mareš, a podruhé v 57. minutě, kdy Rolkovo obdobné odhlavičkování spadlo k nohám Hannessona.
Islandskou branku minuly bomby Kúdely a Šírla. Z další akce Ondřejkovu ránu zblokovali obránci na roh. Magerův technický pokus o hattrick v 70. minutě jen o pár centimetrů minul pravý horní růžek. V 76. minutě Mareš elegantně uvolnil na pravé straně Bořila, jeho centr Magera sklepnul k Ondřejkovi, který levačkou z deseti metrů branku přestřelil.
V 78. minutě podstoupil Šeda nejtvrdší souboj utkání, když Hjaltalinův centr vyboxoval před dorážejícím Hannessonem.
V 80. minutě rozehrál Šírl roh, na malém vápně se Magera ani Rolko neprosadili, ovšem odražený míč napálil Ščuk přesně mezi bránícími hráči k levé tyči bezmocného brankáře Rajkoviče - 3:0.

V 83. minutě měla Boleslav dvě gólové šance, ale ani jednu neproměnila. V první Chramosta křížnou střelou minul branku, ve druhé Šírlův nadýchaný oblouček hlavičkoval Ščuk také vedle. Tři nastavené minuty už změnu ve skóre nepřinesly.

Pro pohárovou matematiku je dobře, že Boleslavští na domácím hřišti neinkasovali a k odvetě odletí se slibným třígólovým náskokem. K postupu do třetího předkola Evropské ligy udělali povedený krok.

Sestava FK Mladá Boleslav: Šeda - Bořil, Rolko, Smejkal, Šírl - Ščuk, Kúdela - Mareš (79. Nešpor), Magera, Sivrič (66. Ondřejka) - Chramosta.

Sestava Thor Akureyri: Rajkovič - Funicello,Vrenko, Atli Albertsson, Andri Albertsson (46. Hilmarsson) - Jonsson (86. Olafsson), Hjaltalin, Aevarsson, Vrenko, Hjaltalson (59. Björnsson), Kristjánsson - Hannesson

Góly: 33. a 43. Magera, 80. Ščuk

ŽK: Bořil, Magera, Nešpor - Hjaltalin, Hjaltansson, Funissello

Rozhodčí: Borg - Camilleri, Attard (Malta)

Diváků: 3867

Fanshop banner