První polovina přípravy stála hráče hodně sil
Klub

První polovina přípravy stála hráče hodně sil

Redakce

Trenér Miroslav Koubek zahájil s boleslavský mužstvem letní přípravu uprostřed června. Její první část byla hodně náročná a vyvrcholila celodenním turnajem v Čelákovicích. Před odjezdem do Rakouska na soustředění se Koubek zamyslel nad dosavadní přípravou i očekávaným vstupem do předkola Evropské ligy.

„Letní příprava byla krátká. Blok původně plánovaný až na tři týdny, byl o jeden týden ochuzen, takže jsme některé věci museli nahustit do závěru posledního červnového týdne. Ten byl proto mimořádně náročný, museli jsme některé věci původně připravené a rozložené na delší časový úsek, stěsnat. Kluci však projevili dobrou morálku a z plné zátěže absolvovali bez prohry čelákovický turnaj, který měl vlastně také kondiční charakter a to navíc v extrémních podmínkách, což hráče stálo hodně sil. Ukončili jsme první část letní přípravy vysoce náročným způsobem."

Když mluvíte o náročnosti, patří k tomu i to, že na rozdíl od minulého léta jste letos na pár tréninků opustili hřiště a běhali po Štěpánce?

„Nelze říct, že když trénujeme na hřišti, že neběháme. Kondiční stránku rozvíjíme i při skupinovém režimu tréninků na hřišti, kdy běhání prostřídáme s herními cvičeními. Ale v posledním červnovém týdnu jsem musel Štěpánku do přípravy vsunout místo taktických tréninků na základě posunutí začátku soutěžního ročníku vzhledem k účasti v předkole Evropské ligy. Po dopoledních herně kondičních trénincích, kdy hráči podávají maximální výkony, jsem použil běžecký režim přísně řízený sporttestry v přírodní lokalitě Štěpánka. To byla nejvhodnější kombinace, kdy se dá běh regulovat, aby hráči nešli dvakrát denně na maximum."

Kvůli účasti v předkole Evropské ligy jste tedy do naplánované přípravy zasahoval minimálně?

„To jsem už částečně odpověděl tím, když jsem uvedl, že jsme místo taktických tréninků byli běhat. Mužstvo ale má z předchozí sezóny taktické principy zažité, tak to vážný problém nebyl. A druhý zásah do původního plánu byl, že jsme posunuli soustředění v Rakousku, kam jsme odjeli o týden dříve. Tamní tréninky bude standardní bez změn plánované náplně."

Podle nových jmen se zdá, že Boleslav posilovala především ofenzívu, nebo máte jiný názor?

„Michal Smejkal je výrazná posila defenzívy, takže i tu jsme posílili. Snažíme se nahradit vysoce kvalitního a zkušeného obránce Radka Šírla, který odešel do Plzně. Nejvíce šancí tam zatím dostal Honza Bořil a nemůžu říct, že by si tam vedl špatně. Příjemným překvapením je i další mladík nastupující na kraji obrany Petr Tvrdý. Máme tam i alternativu ve zkušeném Tomáši Janíčkovi. Jiné možnosti už asi nenajdu."

Jste tedy spokojený nejen s nováčky, co přišli z jiných klubů, ale i s odchovanci z vlastního dorostu a juniorky?

„Určitě Tvrdý, Zbrožek i ti hráči, kteří odešli na hostování, jako například Tvaroha, mě nezklamali. Některé si necháme v prvoligovém kádru, některé pošleme na hostování a nebo budou hrát za juniorku. Všem jsem řekl, že obstáli a že je pro mě příjemným zjištěním, jak moc máme schopných odchovanců. Vzhledem ke svému věku obstál i osmnáctiletý Mehanovič. Projevil dobrou fotbalovou hlavu, herní schopnosti a myšlení. Nyní je potřeba aby on i všichni další mladíci pracovali v trénincích dál a adaptovali se na nároky vyššího fotbalu."

Věříte, že změny přispěly ke zkvalitnění kádru?

„Došlo poměrně k velké rotaci hráčů. Jedna vlně odešla a mladá přišla. Všechny mladé ani nevyužijeme, ale otestovali jsme si je. V porovnání s jarem nám Zahustel, který je po operaci, a Fillo se Šírlem, kteří odešli do Plzně. Jsem rád, že se po zranění vrací Štohanzl . V ofenzívě nám zůstali Mareš, Chramosta a Kulič. K nim přibyla nová jména Magera a Sivrič. Typologicky jsou to hráči schopní nahradit, ty kteří tady byli na jaře a už tady nejsou."

Co čeká hráče ve druhé polovině letní přípravy?

„Od pondělí je mužstvo na soustředění v rakouském Kaprunu. I tam se připravujeme dvoufázově. Ale tréninky jsou především taktické s rychlostními podněty, neboť rychlost potřebujeme rozvíjet. Proto jsou tréninky kratší a také taktického i technického rázu. A prioritou rakouského soustředění jsou pochopitelně tři mezinárodní zápasy."

Jak se těšíte na předkolo Evropské ligy?

„Těším se, protože jsme se do něho dostali poctivou cestou bez spekulování, kudy do Evropy vede snazší cesta, zda přes tuzemský pohár nebo přes ligu. Sice jsme nedosáhli na ligové stupně vítězů a došli si jen pro bramborovou medaili, ale tušil jsem, že na nás může dojít řada, když skončíme čtvrtí v lize, neboť UEFA se s kluby usilujícími o část v evropských pohárech nepáře. Olomouckým klukům jsem to nepřál, protože když si něco na hřišti uhrajete a nevyjde to, je to obrovské zklamání. Ale UEFA vylučovala i větší a slavnější kluby. I když jsme věděli o této možnosti, tak o čtvrté místo v lize jsme se prali především ze snahy dosáhnout co nejlepšího sportovního výsledku. Díky tomu, že jsme za čtvrtým místem usilovně šli, jsem si předkolo Evropské ligy v nastalé situaci zasloužili."

Fanshop banner