Trenér Saňák: Na jaře jsme hráli vždy aktivně
Klub

Trenér Saňák: Na jaře jsme hráli vždy aktivně

Redakce

Družstvo starších dorostenců FK Mladá Boleslav U19 prošlo v zimní přestávce rozsáhlou kádrovou obměnou. Přesto se v jarní mistrovské sezóně zvyšovanou výkonností vytáhlo na čtvrtou příčku v celostátní lize.

Lepší byli pouze Sigma Olomouc, Sparta Praha a Viktoria Plzeň. Na třetí plzeňský tým ztratili boleslavští dorostenci v konečném účtování pouhé tři body. V jarní části jsme se v každém utkání prezentovali aktivním pojetím. V obranné fázi jsme vycházeli z rozestavení 4-2-3-1 a v útočné buď 3-2-2-3 nebo 2-2-4-2. Tým to zvládl velice efektivně," prohlásil Jiří Saňák, hlavní trenér FK Mladá Boleslav U19.

Z podzimního dorosteneckého kádru byli pro jarní sezónu přesunuti do týmu FK Mladá Boleslav„B" působícího v ČFL Rozsíval, Šimek, Horák, Boček a Tvrdý. Navíc kvůli dlouhodobým zraněním ze sestavy přechodně vypadli Koštíř a Baster. V dorosteneckém družstvu se vytvořilo zcela nové jádro, které si však náramně sedlo a vytvořilo nadprůměrný tým v dorostenecké lize," pochvaloval si Jiří Saňák a zdůraznil, že věkovým průměrem boleslavské dorostenecké družstvo patřilo mezi mladší celky ve většině střetnutí se soupeři celostátní ligy staršího dorostu. Vždyť boleslavskou základní sestavu tvořilo mnohdy až sedm hráčů, kteří budou i v příštím ročníku hrát dorosteneckou soutěž.

Družstvo FK Mladá Boleslav U19 ze šestnácti jarních mistrovských utkání vyhrálo osm, remizovalo ve třech a prohrálo jenom pět utkání při skóre 27:19. K 27 podzimním přidalo shodný počet 27 jarních bodů a s celkovým ziskem 54 bodů zaslouženě obsadilo čtvrté místo v náročné celorepublikové konkurenci.

Boleslavští dorostenci v kompletní bilanci ročníku 2011/12 patřili v počtu nastřílených gólů k ligovému průměru, neboť byli osmí, ale v množství obdržených branek byli třetí, čili jedni z nejlépe bránících. Nejlepším střelcem celého ročníku 2011/12 byl Mehanovič se 14 góly, jenž se rozstřílel především v jarní sezóně, kdy se trefil jedenáctkrát.

Kanonýr Mirzad Mehanovič a brankář Hidajet Hankič si svými výkony v dorosteneckém dresu vysloužili pozvání do letní přípravy dospělého A týmu. Z dalších individuálních úspěchů mladoboleslavských starších dorostenců je potřeba se zmínit o Lukáši Hůlkovi, jenž je stabilním členem českého národního týmu U17, Stanislavu Klobásovi a Josefu Eliášovi, kteří se zúčastnili srazů českých reprezentačních družstev U18, a Janu Mižičovi, jenž absolvoval závěrečnou fázi kvalifikace v sestavě české reprezentace U19.

V jarních mistrácích za FK Mladá Boleslav U19 hráli Hidajet Hankič, Miloš Frinta, Martin Výda, Miroslav Hošťálek, Tomáš Živnůstka, Tomáš Baster, Tomáš Novák, Mirzad Mehanovič, Jan Prieložný, Daniel Geissler, Lukáš Vraštil, Josef Eliáš, Lukáš Hůlka, Antonín Křapka, Jan Mižič, Lukáš Láncz, David Fidrich, Břetislav Tvrzník, David Sedláček, Marek Koštíř. Po celý ročník 2011/12 realizační tým tvořili hlavní trenér Jiří Saňák asistent trenéra Adrian Vizingr, masér Tomáš Kestner a vedoucí družstva Václav Pospíšil.

Fanshop banner