Fotbalového prezidenta Dufka těší mládež a mrzí ztráta evropských pozic
Klub

Fotbalového prezidenta Dufka těší mládež a mrzí ztráta evropských pozic

Redakce

Od července 2001 Josef Dufek se svým společníkem Františkem Petrtýlem a přáteli Alešem Jurankou a Václavem Sedláčkem vedou mladoboleslavský fotbalový klub. A společně se všemi fanoušky si užívají nejlepšího desetiletí v celé historii, jež trvá dlouhých 110 let.

Jak právě končící soutěžní ročník 2011/12 hodnotíte?

„S herním projevem týmu jsem byl většinou spokojený. Snad s výjimkou podzimního zápasu s Libercem s nikým jiným dramaticky nepropadl a v mnoha zápasech i udával tón hry. Z pozice boleslavského diváka a líbivosti hry by snad šlo ročník hodnotit jako vydařený. I když ze sportovního hlediska není čtvrté místo špatné, naši obchodní partneři však mají smělejší ambice a netají se jimi. Fotbalisté s trenéry by tedy neměli být letos spokojení, neboť nedosáhli ani jednoho vytčeného cíle. Nezískali český superpohár, nezvládli předkolo Evropské ligy a nepostoupili do její základní skupiny, neobhájili trofej v českém poháru a ani umístěním v Gambrinus lize nenaplnili právo účasti v Evropské lize pro nadcházející ročník. A to v podmínkách, které aktuálně patří v tuzemském fotbalu k nadstandardním."

Ze čtvrtého místa v Gambrinus lize tedy jste více zklamán, než nadšen?

„Odpovídá kvalitám týmů v právě skončeném ročníku. Liberec měl fantastickou sezónu, současná Plzeň je zkušené mužstvo s nespornou kvalitou a Sparta dlouhodobě patří do špice naší ligy. Boleslav je na základní pozici, na kterou má možnosti kvalitou týmu i rozsahem rozpočtu."

Jak jste spokojený s juniorkou a dorostem?

„Juniorka končí ve třetí lize a od příštího ročníku absolvuje nově vytvořenou samostatnou juniorskou soutěž. Současný realizační tým juniorky i hráči zaslouží pochvalu, jak mistrovské zápasy absolvovali. Osobně mě těší, s jak mladými fotbalisty jsme ČFL hráli, neboť mnohdy v boleslavských dresech nastupovali mladíci dorosteneckého věku. Je to dobrá vizitka pro trenéra juniorky Pechance, šéftrenéra mládeže Saňáka i ostatní trenéry mládeže. Vnímám výrazný kvalitativní posun v práci s mládeží u dorostu i rezervního dospělého týmu. Speciálně se mně líbí práce trenéra Mrvíka u mladšího dorostu U17, který je sice věkově mladý člověk, ale dlouhodobě pracuje s mládeží velmi dobře. V dnešní sedmnáctce vidím mimořádně dobrý ročník, který by mohl pozvednout úspěchy našeho mládežnického fotbalu v nejbližší sezóně, až postoupí do staršího dorostu. Bude pro ně velká výzva, aby bojovali o přední umístění v celostátní lize."

Můžou tedy boleslavští fanoušci očekávat, že na hřišti brzy uvidí další talenty z místního dorostu, jako když mezi dospělé přišli například Chramosta, Zahustel a Fabián?

„Jsem o tom přesvědčený. V dorostu jsou kluci dnes už na úrovni dospělého B týmu s nespornými předpoklady, aby šli ve stopách zmíněných Chramosty, Zahustela, Fabiána a třeba i Jasmina Ščuka, který prošel naší juniorkou za působení trenéra Pechance. Je to ta správná cesta nejen pro boleslavský klub, ale pro všechny české kluby, neboť ekonomická fakta zvyšují tlak na důležitost práce s mládeží. U boleslavského fotbalu jsme tento trend nepodcenili a těší mě, že přináší poměrně časně konkrétní výsledky."

Jak jste spokojený s fotbalovou akademií?

„Po úvodních porodních bolestech a mnohých skeptických pohledech okolí jsem nadšený ze současného zájmu. Ze začátku jsme těžko naplňovali početně i kvalitativně třídy, ale dnes se už projevuje dobrá práce pana Ulricha na našich nejmladších družstvech i v zájmu o akademii, neboť pro letošní výběr se nám přihlásilo už sedmačtyřicet chlapců."

Užíváte si, že mladoboleslavský fotbalový klub, v jehož vedení pracujete jedenáctý rok, se ve své stodesetileté historii pohybuje posledních osm let nepřetržitě mezi tuzemskou elitou?

„Celou tu dobu, co u tohoto klubu nastal sportovní progres, výborně reprezentuje město i všechny své obchodní partnery. Navíc si myslím, že za své prvoligové období do Boleslavi přinesl kus radosti a věřím, že budeme společně s hráči, trenéry, spolupracovníky i fanoušky v nastoupeném trendu pokračovat na české i mezinárodní scéně. Věřím, že se ještě dočkáme dalších úspěchů. Ovšem je potřeba si uvědomit, že velkým úspěchem už je, že v sedmi z osmi ročníků skončila vždy Mladá Boleslav v lepší polovině tabulky Gambrinus ligy."

Je pravda, že Jaromír Šeterle, který v dosavadní prvoligové éře působil v mladoboleslavském klubu na pozici generálního ředitele, končí?

„Pro příští soutěžní ročník připravujeme změny ve vedení a řízení akciové společnosti FK Mladá Boleslav. V rámci těchto změn jsme se vzájemně domluvili s Jaromírem Šeterlem na ukončení spolupráce. Upřímně děkuji Jardovi za práci, kterou pro fotbal v Mladé Boleslavi vykonal, a přeji mu hodně zdraví i štěstí v osobním i profesním životě. To samé platí pro marketingový úsek klubu, kde jsme ukončili spolupráci s dosavadní ředitelkou Sylvou Hottkovou."

Fanshop banner