Stanovisko  FK Mladá Boleslav k utkání  FK Mladá Boleslav - FC Baník Ostrava
Klub

Stanovisko FK Mladá Boleslav k utkání FK Mladá Boleslav - FC Baník Ostrava

Redakce

V návaznosti na události, které provázely domácí utkání FK Mladá Boleslav proti FC Baníku Ostrava, týkající se narušení pořádku ze strany fanoušků hostujícího týmu klub poskytuje své stanovisko k diskutovaným problémům. V této souvislosti považujeme výroky pana předsedy FAČR Miroslava Pelty, který se utkání osobně nezúčastnil ani si od nás nevyžádal žádné podrobnější informace, za přinejmenším nešťastné.

Na inkriminované utkání byla učiněna veškerá nezbytná bezpečnostní opatření. Týden před utkáním proběhla organizační schůzka za účasti všech bezpečnostních složek včetně Policie České republiky, hlavního pořadatele, hasičů a bezpečnostní agentury, která bezproblémově zajišťuje pořadatelskou službu při domácích zápasech již deset let, včetně mezinárodních utkání s týmy jako je Galatasaray Istanbul či Olympique Marseille, jejichž fanoušci jsou svým fanděním proslulí.

Utkání proti FC Baník Ostrava bylo zařazeno do kategorie „C", tedy nejvyšší stupeň rizikovosti. Z tohoto důvodu byly zdvojnásobeny počty pořadatelů na 90 osob, navýšeny počty městských strážníků na 20 osob a povolána pořádková a zásahová jednotka Středočeského kraje v celkovém počtu 110 osob. Je nutno uvést, že tyto manévry probíhaly kvůli cca třem stovkám avizovaných fanoušků rizikového charakteru z Ostravy, kteří opakovaně narušují průběh fotbalových zápasů v České republice. Přijatá opatření stála FK Mladá Boleslav na toto jedno utkání cca 80 000,- Kč a tři zraněné pořadatele, které musela ošetřit a pro podezření ze zlomenin a otřesu mozku k vyšetření odvézt záchranná služba.

FC Baník Ostrava byl předem písemně obeznámen s přijatými opatřeními, kluby spolu aktivně spolupracovaly při přípravě na utkání, vyměňovaly si informace o předpokládaných počtech fanoušků, zabezpečení sektoru hostí, monitoringu kamerovým systémem, bezpečnostních prohlídkách a řadě dalších opatření. Rovněž byl omezen předprodej vstupenek na utkání pouze na Mladou Boleslav, a to systémem max. 2 vstupenky na jméno. Tyto informace obdržela předem rovněž FAČR.

Z výše popsaných opatření vyplývá, že problematika bezpečnosti na českých fotbalových stadionech není o údajném selhání jednoho pořadatele, či zavedení jakéhosi certifikátu kvality bezpečnostních agentur. Mělo by se jednat o systémové opatření, nacházející podporu v trestním zákoníku, které důrazným způsobem zakročí proti řádícím skupinám a individuím na fotbale.
Pokud některé fotbalové kluby budou na stadiony doprovázet podobné skupiny řádících rádoby fandů, jako tomu bylo v neděli v Mladé Boleslavi, je nezbytné, aby zásahová a pořadatelská jednotka byla účastna přímo uvnitř stadionu. Dříve než je realizováno organizační opatření a dostaví se těžkooděnci z ulice dovnitř stadionu na potřebné místo konfliktu, uběhne čas, kdy se z místní potyčky může stát rozsáhlá bitka.

Tiskový mluvčí PČR Mladá Boleslav Ladislav Mareš k incidentu říká: „Neshledali jsme žádné vážné pochybení ze strany pořadatelů. Zkonstatovali jsme, že podle všeho šlo o cílenou provokaci za strany dvou cizinců, kteří se snažili incident vyprovokovat. Je jasné, že i kdyby pořadatelská služba navýšila svůj počet dvojnásobně, těžko by zabránila vzniklé situaci".

Fanshop banner