Boleslavský trenér Toncar poznal zákulisí FC Barcelony
Klub

Boleslavský trenér Toncar poznal zákulisí FC Barcelony

Redakce

Filip Toncar má v FK Mladá Boleslav na starosti přípravu brankářů. Své trenérské vzdělávání si však rozšiřuje všeobecně, nikoliv jen se zaměřením na brankáře. Svědčí o tom jeho postřehy ze stáže v FC Barcelona, kde byl na počátku roku 2012.

„Ve dnech 1. - 7. ledna jsem absolvoval stáž v nejlepším klubu současnosti FC Barcelona. První tým populární Barcy přepisuje historii a mnohými je považován za vůbec nejlepší všech dob. Z tohoto pohledu jsem si místo stáže snad ani nemohl vybrat lépe.
Když jsem před rokem přemýšlel, kam bych mohl vyrazit za nabíráním nových impulzů pro svou trenérskou praxi, jako první mě okamžitě napadla FC Barcelona. Každý obdivuje její hru, která přináší nejen skvělé výsledky, ale také nabízí fantastický estetický zážitek. Chtěl jsem poznat tajemství tohoto úspěchu, který není postaven na nákupu drahých hvězd, ale naopak na výchově vlastních odchovanců, vždyť v základní sestavě Barcy jich hraje osm. Proto mě zajímalo, jakou cestou jde klub při výchově hráčů, jakým způsobem se mu daří do svých odchovanců vtisknout tolik specifickou technickou a kombinační kvalitu.

Jelikož mi stáž neměl kdo zprostředkovat, nezbývalo, než se zkusit spojit s klubem vlastní aktivitou. Po desítkách emailů s členy managementu Barcy se mi vše potřebné podařilo zdárně dotáhnout do konce, na čemž měl podíl i Michal Doležal, díky jehož záštitě jsem mohl komunikovat jménem FK Mladá Boleslav.

Na Nový rok 2012 jsem tak přiletěl do Barcelony, kde mě čekal náročný týden. V doprovodu Pere Gratacóse, jenž dva roky trénoval v „B" týmu Barcy Lionela Messiho a vedl také národní tým Katalánska, jsem od rána do večera v tréninkovém centru Ciutat Esportiva de Joan Gamper sledoval tréninky všech věkových kategorií od nejmenších přípravek až po první tým.
Tréninkové centrum je v podstatě nedobytnou pevností, kam bez povolení neproklouzne ani myš. Guardiolovy hvězdy se tak mohou připravovat v absolutním klidu, bez přítomnosti fanoušků či novinářů. Nutno dodat, že pokud si to Guardiola přeje, nesmí tréninku z tribuny přihlížet ani ředitelé klubu. Tréninkové centrum obsahuje jedenáct hřišť, z nichž polovina disponuje umělým povrchem. Nachází se zde také posilovna, restaurace, vlastní lékařské centrum, regenerační linky a slavný internát La Masía, jehož starší verzí prošli všichni slavní odchovanci včetně Messiho či Xaviho. Je třeba podotknout, že oproti původnímu hospodářskému stavení připomíná dnešní La Masía spíše čtyřhvězdičkový hotel.

V samotném tréninkovém procesu všech týmů je na první pohled zřejmá filosofie klubu. V každé věkové kategorii se trénuje podle stejného modelu. Šablona složení tréninkových jednotek je v podstatě totožná a velký důraz se v ní klade na prostorové hry bez branek. Totožná je i kvalita realizace těchto her bez rozdílu věku. Je jedno, zda sledujete Iniestu, Pedra a další v prvním týmu, nebo jen neznámé šestnáctileté mladíky. Všichni dokážou hrát v obrovské kvalitě na pro nás až nepochopitelně malém prostoru vymezeném trenéry. Právě v těchto cvičeních je ukryto tajemství barcelonské hry.
Za stejně důležitý aspekt, jakým je kvalita hry, považují v klubu kvalitu mezilidských vztahů. Na pojmy jako „přátelství" a „respekt" je zde kladen mimořádný důraz a je to patrné z každého tréninku. Hráči v kterékoliv kategorii opravdu působí jako parta kamarádů, z nichž je každý kdykoliv připraven pomoci druhému.

Kromě tréninků jsem byl na Nou Campu přítomen i na pohárovém utkání Barcelona - Osasuna 4:0. Den poté klub zorganizoval trénink pro veřejnost na menším stadionu Miniestadi ležícím v těsném sousedství Nou Campu. Už hodinu před jeho zahájením se u pokladen tlačily davy lidí. Nakonec bylo přítomno více než 15 000 diváků, kteří se hodinu a půl skvěle bavili vystoupením svých oblíbenců.

Bylo by chybou myslet si, že je v našich podmínkách nemožné a nedosažitelné dosáhnout stejné kvality přípravy, jakou se prezentuje nejlepší klub současnosti. Naopak. Základní principy, které ctí v FC Barcelona, jsou velmi jednoduché a prosté a záleží jen na odvaze trenérů, zda budou ochotni vést hráče k velmi náročnému způsobu kombinační hry a vysokého presinku a také na managementech klubů, zda podobný směr chtějí a dokážou nastavit. Tvrdit, že na takový způsob hry nemáme hráče, by bylo alibistické. Vždyť Barcelona je v prvopočátku také nemá, ale trpělivou a systematickou prací si je vychovává. Samozřejmě směrem k prvnímu týmu pracuje s nepoměrně většími finančními možnostmi a může ho doplňovat o nejlepší hráče planety, následně je udržet. Koneckonců i své mládežnické týmy může doplnit o nejlepší hráče odpovídajících věkových kategorií. Bylo by pošetilé porovnávat se v těchto parametrech. Ale ve způsobu přípravy bychom se měli chtít srovnávat.

Pro mě osobně byl barcelonský týden studnicí nových poznatků, impulzů a inspirace pro vlastní trenérskou práci. Vidět den co den v akci nejlepší hráče světa, jakými bezesporu jsou Messi, Xavi, Iniesta a další, či práci nejúspěšnějšího trenéra současnosti Pepe Guardioly se nepoštěstí každý den.

Žádná stáž z člověka neudělá automaticky lepšího trenéra, ale pomáhá mu rozšiřovat obzory a je jen jedním z elementů skládajícím střípky osobní trenérské filosofie. Z tohoto pohledu byl týden v FC Barcelona neocenitelnou zkušeností. Že jsem ho strávil ve fotbalově výjimečné společnosti, dokládají události z té doby. Čtrnáct dní před tím, než jsem do Barcelony přicestoval, vyhrála klubové mistrovství světa, a pár dnů po tom, co jsem odjel, převzal Messi Zlatý míč pro nejlepšího hráče, Guardiolu vyhlásili nejlepším trenérem a šest barcelonských hráčů nominovali do nejlepší sestavy světa za uplynulou sezónu 2011."


Fanshop banner