Trenér Mrvík se těší na každý trénink se svými svěřenci
Klub

Trenér Mrvík se těší na každý trénink se svými svěřenci

Redakce

Po podzimní polovině ročníku 2011/12 vede tým FK Mladá Boleslav U17 skupinu B české ligy dorostu, když ze třinácti mistrovských utkání pouze jedno prohrál a jedno remizoval. Hlavním trenérem družstva je Martin Mrvík.

Jak jste spokojený s první polovinou soutěže?

„Díky dobrému postavení v tabulce a dovolím si říct, že i slušným výkonům na hřišti, ji hodnotím kladně. Hráči to vzali za dobrý konec, většina z nich se snaží zlepšovat hlavně individuálně, což pak pomáhá v týmové součinnosti. Tento ročník je hodně kvalitní a má v kádru spoustu talentovaných hráčů a tahounů. Dokážou zabrat, pokud je potřeba, a neradi prohrávají v zápase i na tréninku. Kolikrát se stane, že trénink má úroveň větší než utkání. Jsem rád, že takový tým vedu a těším se na každý další trénink s touto partou hráčů."

Řešil jste s týmem vůbec nějaké problémy?

„Určitě ano.V této kategorii to není jenom o fotbale, ale i o výchově hráčů. Pořádek a slušnost není vždy u každého samozřejmostí a tak jim při každé malé příležitosti musíme připomínat pravidla slušnosti. Rodiče už kolikrát nemají na kluky velký vliv. Hodně jich je v Mladé Boleslavi na internátu, takže se s nimi vidím častěji, než jejich rodiče, a navíc mám výhodu, že je můžu potrestat něčím, co mají rádi, to znamená v rámci fotbalu. Jsem přesvědčený, že i chování hráčů je vizitka trenéra, nejen herní projev na hřišti. Další problémy souvisejí se školou. Někteří si myslí, že se budou živit fotbalem a školu k tomu nepotřebují. I tady pomáhá hrozba, že hráč nepojede na utkání nebo na soustředění. To potom většinou zabere a známky ve škole dokáže alespoň částečně opravit. Na druhou stranu se kluků musím zastat, protože to nemají jednoduché a aby vše dohromady zvládli, musí mít velkou vůli a hodně si odříkat."

Je něco, co vás mrzí na první polovině soutěžního ročníku?

„Určitě se něco najde. Mrzí mě, že se někteří hráči hrozně rychle uspokojí z dobrých výkonů. Dost často musím zasahovat a probouzet je, ať už jednotlivce, nebo někdy i celý tým. Herně mě nejvíce mrzí porážka od Hradce a špatný přístup v utkání na Motorletu."

Co vás naopak nejvíce potěšilo?

„Překvapilo mě, jak rychle tým pochopil změnu rozestavení. Byl jsem potěšen utkáním s Bohemkou, které jsme vyhráli 6:1 a hra se blížila parametrům, které po hráčích chceme, a pak otočeným výsledkem na Slavii, kde jsme vyhráli 3:2 a ukázala se síla týmu a vůle po vítězství. Líbila se mně tréninková docházka. Pokud to šlo, všichni pracovali tak, jak se má."

Co je potřeba zlepšit a kde máte největší rezervy?

„Individuálně mají hráči největší problémy ze zpracováním míče, aby s ním mohli následně hned pracovat podle potřeby, potýkají se s kvalitou přihrávky, ať už s přesností či s citem, s rychlostí herní reakce na míč i bez něho. Velký problém mají v celkovém pohybu bez míče. Jako tým máme problém z obranou činností, i když od léta se hodně zlepšila, musíme jí stále zdokonalovat. A klasický problém je se zakončením i přesto, že jsme nastříleli hodně branek, ale mnoho dalších příležitostí skončilo nezdarem."

Jak se budete připravovat na druhou polovinu ročníku?

„Musím říct, že kluci budou mít náročnou přípravu. Je to v podstatě poslední zimní příprava před jejich přechodem do A dorostu a od toho se bude odvíjet. Sáhnou si kolikrát až na dno svých sil. Zahájíme 5. ledna a na kondiční soustředění odjedeme na konci ledna do Horního Maršova. Tréninky budeme zpestřovat i nefotbalovými činnostmi, jakými jsou například spinning, jumping, bosu, power joga a pilates, abychom se vyhnuli otrávenosti ze stereotypu. V herní přípravě se střetneme s družstvy stejného ročníku, ale i s týmy o rok či dva staršími. Součástí přípravy je i účast v zimní turnaji Memoriálu Vlastimila Marečka, který jsme rozehráli již letos úvodní výhrou v Bydžově 2:0."

Jaké máte s družstvem celkové cíle?

„Odpověď rozdělím na tři části. Prvním zájmem je, aby z tohoto ročníku vyšlo co nejvíce slušných, pořádných a vzdělaných kluků, kteří se posunou v životě za jasnou vidinou, co v něm chtějí dokázat. Druhou metou je, aby z družstva vyšla početná skupina komplexních fotbalistů, kteří se budou do poslední možné chvíle prát o místo v A dorostu, později v juniorce a třeba i v prvoligovém mužstvu. A třetí cíl je týmový, aby s chutí a snahou poctivě všichni makali a vybojovali titul mistra ligy ve své věkové kategorii."

Fanshop banner