Ať se daří zkušeným i zkušenosti sbírajícím
Klub

Ať se daří zkušeným i zkušenosti sbírajícím

Redakce

Boleslav nastoupila před týdnem proti Příbrami s uličnickým útokem. Jen považte, jakou trojici forvardů trenér Miroslav Koubek poslal do boje o body: devatenáctiletý Kerem Bulut, jednadvacetiletý Jan Chramosta a dvacetiletý Ondřej Zahustel.

Všichni jsou bezesporu na začátku fotbalové kariéry a z nich složená formace měla věkový průměr dvacet let. To je až riskantně málo. Dohromady odkopali 86 prvoligových mistráků, přičemž většina z nich patří na konto českého juniorského reprezentanta Chramosty (65). Australský juniorský reprezentant Bulut (12) a nedávný marod Zahustel (9) za svým útočným parťákem zaostávají. Míněno tedy jen v počtu odehraných mistrovských zápasů. Jinak jsou všichni stejně draví a ambiciózní.

Důležité je, že nejsou jedinými perspektivními mladíky v mladoboleslavském kádru. Zdravou konkurenci jim vytváří třiadvacetiletý Jakub Řezníček a na paty šlapou například jednadvacetiletý Jakub Synek, dvacetiletý Marek Volf a vlastně i dvacetiletý Jan Bořil, kmenový hráč Mladé Boleslavi momentálně hostující ve Viktorii Žižkov. A to jsem zmínil jenom útočníky. Mezi defenzivními hráči má Mladá Boleslav perspektivu v jednadvacetiletých Danielu Dudkovi a Jasminu Ščukovi, dvaadvacetiletých Tomáši Fabiánovi a Petru Wojnarovi, čtyřiadvacetiletém Ondřeji Kúdelovi. A za nimi číhá celé dorostenecké družstvo, které se po mizerném startu do nové sezóny rozparádilo a v uplynulých dvou kolech vyřídilo v rámci celostátní dorostenecké ligy rivaly z tuzemských mládežnických bašt Baníku Ostrava a Viktorie Plzeň. Každému z nich nandali po třech gólech.
Fotbal stejně tak, jako každá jiná činnost, však nemůže být postavený jen na mládí. Šlechtí ho sice dravost a svižnost, ale brzdí zbrklost a nezkušenost. Proto nejlepší cesta za úspěchem je v dovednosti sladit divokost s ostříleností. Není to snadný úkol. A není na zodpovědnosti pouze šéfa, v případě fotbalu trenéra.
Nezbytnou špetku zodpovědnosti a notnou dávku vstřícnosti musí projevit jak mladí, tak zkušení. A těm v mladoboleslavském fotbale zdařile kraluje Marek Kulič, jenž odehrál 346 prvoligových zápasů a nastřílel v nich 83 gólů. Do magické stovky, jež je vstupenkou mezi českou kanonýrskou elitu, mu schází sedmnáct přesně mířených ran. Na kolik z nich mu asi přihraje Chramosta, kterému do klubu kanonýrů zbývá 79 gólů? Přeji oběma, aby na prestižní poctu dosáhli co nejdříve, abych si to s nimi užil.

Váš Fanda Bolek

Psáno pro tištěný Bolkův zpravodaj k domácímu ligovému utkání FK Mladá Boleslav - FC Hradec Králové, které se hrálo v neděli 25. září 2011.

Fanshop banner