Také malým fotbalistům začala škola
Klub

Také malým fotbalistům začala škola

Redakce

První den v září šli školáci poprvé do škol. Holky s radostí a kluci navztekaní. Alespoň to tak bylo v dobách, kdy jsem ještě chodil do školy já. Jestli se něco změnilo, tak se holkám omlouvám a kluky lituji.

Všude jsou školy plné učitelek. Tím je školní atmosféra zásadně ovlivněná a fotbalu nepříznivá. Je tedy skoro zázrak, že v Mladé Boleslavi na jedné základní škole, také plné učitelek a navíc pod vedením paní ředitelky, mají kluci fotbal na rozvrhu vyučovacích hodin.
Mylný je názor, že škola se sportovně založenými třídami vychovává sportovní primadony. Podle mého soudu je naopak docela normální ta škola, která čas dětí v době vyučovací přirozeněji vyplňuje nejen tím, co se potřebují naučit, ale také tím, co je baví. A kluky baví fotbal.
Kdo sleduje v televizi přenosy fotbalu z anglické Premier League, žasne nad tamní atmosférou a nad tím, jak diváci pozitivně reagují na dobrou kombinaci či chytrou přihrávku, aniž vyvrcholí gólem. To je proto, že diváci v anglických ochozech nejsou tupými konzumenty podívané na fotbalovém trávníku, ale i fotbalisté, někteří bývalí a někteří stále aktivní, a tudíž dobře vědí, jak náročné je v běhu zpracovat míč, přesně ho přihrát a cíleně vystřelit, když vedle vás dupe soupeř. Jak nesnadné je bez faulu zastavit protivníka . A jak psychicky únavné je čelit chybám sudího a zdatnějšímu protihráči. A že je fotbal nezbytně potřebný pro obyčejný život. Kdo nikdy nehrál fotbal a nedal v životě alespoň jeden gól, nepochopí, že může být tato hra důležitou a nedílnou součástí bytí.
Je prázdnou frází, že běhání za fotbalovým míčem je alternativa na místo shánění marihuany či pervitinu. A je naivně zrádné si myslet, že když své děcko přinutím hrát fotbal, udělal jsem jako táta vše pro jeho ochranu před zlem světa. Ani fotbalisté nejsou imunní vůči svodům, ve kterém žijí společně s ostatními lidmi. Fotbal není jiný život, fotbal je součást toho života, který jsme si zařídili.
Kouzlo fotbalu spočívá v partě společně toužící po výhře a kráčející cestou chvíli rovinatou a posléze klikatou za úspěchem. Fotbal je krásný v kolektivním překonávání soupeře a překážek, v radosti sdílené společně se spoluhráči a kamarády. Proto patří i do školy a podobně, jako je součástí školní výuky v jedné boleslavské škole, měl by být i ve školách jiných.
Ať se vám všem, klukům fotbalovým, daří ve škole i hřišti.

Vás Fanda Bolek

Psáno pro tištěný Bolkův zpravodaj k domácímu ligovému utkání FK Mladá Boleslav - FC Slovan Liberec. který se hrál v sobotu 10. září 2011.

Fanshop banner