Opiela leží po operaci v pražské nemocnici Na Františku
Klub

Opiela leží po operaci v pražské nemocnici Na Františku

Redakce

Lukáš Opiela leží na ortopedickém oddělení pražské nemocnice Na Františku. Tady podstoupil operaci zlomené pravé holenní kosti a začíná s prvními rehabilitačními cviky. Většinu nemocničního času však leží a oči má plné smutku z neštěstí, které ho potkalo v Teplicích při ligovém fotbale.

Hlavou zabořenou do polštáře vůbec už nevnímá, že nejprve pravačkou, kterou mu o pár minut později Matula zlomil, dal vedoucí boleslavský gól a později byl novináři nominován do jedenáctky nejlepších hráčů devátého ligového kola. Bolest ze zlomené kosti i z pomyšlení na přerušenou sezónu všechny jiné pocity přehlušuje.

Ve dvacáté minutě utkání Boleslavi v Teplicích jej se ze hřiště odnesli na nosítkách a později v teplické nemocnici mu zlomenou nohu dali do sádry. O den později, čili v pondělí 3. října, lékařské konzilium ortopedického oddělení pražské nemocnice Na Františku doporučilo operaci. Při ní lékaři, z nichž jedním byl klubový doktor Miroslav Sinkule, zlomenou kost vyztužili hřebem. „Pro profesionálního fotbalistu je to lepší řešení, než čekat, až sroste v sádrovém krunýři," prohlásil Miroslav Sinkule. Podle jeho optimistické prognózy by mohl Lukáš Opiela začít s mužstvem trénovat v zimním přípravném období. „Samozřejmě za předpokladu, že rekonvalescence proběhne bez komplikací."
Operativní vyztužení prasklé kosti odborníky z nemocnice Na Františku umožní Opielovi v co nejkratší době zahájit rehabilitační a posilovací cvičení, aby zraněním vynucená absence zanechala na jeho fotbalových schopnostech a dovednostech minimální stopy. „Dosud jsem tak těžké zranění nezažil," řekl pětadvacetiletý Opiela posmutnělým hlasem a naznačil, že v neposlední řadě bude hodně záležet i na jeho psychické odolnosti, zda se vrátí do původní formy.

„V přípravě na utkání v Teplicích jsem hráče varoval před přehnaně agresivními zákroky soupeře," řekl po utkání Teplice - Boleslav 1:3 mladoboleslavský kouč Miroslav Koubek. Nejen on, ale i všichni, kteří tuzemský fotbal pravidelně sledují, se pozastavují nad otřesnou bilancí teplického Milana Matuly.

Tento hráč v srpnu 2009 loktem vyřadil ze hry plzeňského Petra Jiráčka, za což od svazové disciplinární komise vyfasoval trest na osm zápasů. V loňském březnu surově srazil slávistického Petra Jandu a tehdejší šéfové klubu zraněného hráče Rosen s Doležalem veřejně žádali pro Matulu doživotní zákaz fotbalu. Kdyby byli vyslyšení, byl by boleslavský Lukáš Opiela dnes zdravý. Ale on se stal třetí Matulovou obětí v uplynulých třech letech, což jenom s velkou mírou otrlosti lze považovat za náhodná neštěstí.

Nejen Matulova opakovaná běsnění, ale i celková četnost zranění, která protivníkům způsobili hráči Teplic v nedávné době, jsou varující.
Fotbaloví příznivci si jistě vybaví, jak v srpnu 2008 Petr Lukáš bezohledným úderem loktem zlomil příbramskému Martinu Müllerovi čelist, za což od sudího viděl jen žlutou kartu, ovšem delegát utkání v hlášení napsal, že měl být vyloučen, načež teplický stoper od disciplinárky dostal trest na šest zápasů. V loňském březnu jiný teplický chasník Martin Klein slávistickému Riste Naumovi nadvakrát zlomil nohu a ukončil tak fotbalovou kariéru tohoto makedonského útočníka.

Fanshop banner