Víra ve výhru společná na hřišti i v hledišti
Klub

Víra ve výhru společná na hřišti i v hledišti

Redakce

Jak se má hrát o ligové body, předvedli boleslavští fotbalisté před týdnem v Ostravě na Bazalech.

To znamená od prvního do posledního hvízdnutí rozhodčího a s maximálním úsilím v každém osobním střetu se soupeřem. Což samozřejmě bolí, ale fotbal není baletní škola.
Boleslavský kouč Koubek po zápase s Baníkem prohlásil, že množství zraněných na obou stranách nezapříčinila hra mimo pravidla, nýbrž evidentní fakt, že aktéři hráli s maximálním nasazením všech sil a dovedností. A tak to má být.
Vynucená střídání prokázala, že mladoboleslavské mužstvo má kvalitu v celé šíři hráčského kádru, nejen v jedenácti lidech základní sestavy. Je radost pozorovat, že po vystřídání kohokoliv se nezmění kvalita kombinace a tempo hry. Spíše naopak, neboť na hřiště vběhne čerstvý hráč místo znaveného a svými schopnostmi srovnatelně zdatný. V tom je současná síla týmu FK Mladá Boleslav v Gambrinus lize. A také v sebevědomí hráčů, kteří už mají něco odehraného a nebo jsou zřejmými talenty. Kdo jenom trochu rozumí fotbalu, kdo ho občas hrál a není od přírody bručoun, musí kvalitu boleslavského týmu vidět.
To však neznamená, že má tři body v každém zápasem už předem v kapse. Soupeři při výše zmíněné kvalitě Boleslavi přijíždějí na naše hřiště s obezřetnou taktikou a nikoliv s úmyslem pobavit zdejšího diváka a nechat si do otevřené obrany nasázet góly. Spíše naopak, čili se zatáhnou a trpělivě čekají na zaváhání boleslavské defenzívy, aby ji gólově potrestali.
Před pár lety prohlásil známý trenér František Cipro, ani nevím, zda ze slávistické či českobudějovické lavičky, že atmosféra při fotbale v Mladé Boleslavi je pro hostující mužstvo nepříjemná. Že ze zdejších diváků vyzařuje nejen mohutná podpora svých, ale zároveň i silný odpor až nepřátelství vůči soupeřovým hráčům. Sice v úrovni sportovního fandění, ale s nepříjemným dopadem na každého, kdo na sobě nemá boleslavský dres. To přeci byla pochvala jako hrom! Taková atmosféra činí ze všedního fotbalového hřiště domácí tvrz.
Je však možná jedině při zaplněném hledišti a neúnavném fandění podpořeném vírou ve výhru. S ní by měli vbíhat hráči do fotbalové arény a fanoušci přicházet do ochozů. A následně spojenou silou povalit protivníka. Když se to povede, jako odměnou nám všem budiž společné emoce, když se to nepovede, zkusme to příště znova. O tom přeci je život i fotbal.

Váš Fanda Bolek

Text byl psán pro zpravodaj k utkání 4. kola Gambrinus ligy FK Mladá Boleslav - FK Viktoria Žižkov hraný v neděli 21. srpna 2011.

Fanshop banner