Dagmar Damková se rozloučí s píšťalkou v Mladé Boleslavi
Klub

Dagmar Damková se rozloučí s píšťalkou v Mladé Boleslavi

Redakce

Při utkání 2. kola Gambrinus ligy FK Mladá Boleslav - 1.FC Slovácko se oficiálně rozloučí s aktivní kariérou fotbalová rozhodčí Dagmar Damková, jediná žena mezi muži v tuzemské nejvyšší soutěži. Rozloučí se s hráči i diváky, nikoliv však s fotbalem.

Aktivní činnosti musí zanechat, neboť se stala členkou komise rozhodčích UEFA, tudíž kolegyní Angela Marii Villara Llony, což je šéf komise a zároveň vicepresident UEFA, a bývalých vynikajících rozhodčích Pierluigiho Colliny, Hugha Dallase, Davida Ellerayho, Boa Karlssona nebo Herberta Fandela.
Dagmar Damková spolu s Rudolfem Řepkou, jenž je členem kontrolní a revizní komise UEFA, jsou aktuálně jediní dva zástupci FAČR v nejvyšším evropském fotbalovém orgánu.
Plzeňská rodačka Dagmar Damková ve svých šestatřiceti letech dosáhla více, než kterýkoliv český fotbalový sudí před ní. Žena ovládající čtyři cizí jazyky byla rozhodčí od roku 1995, v roce 1999 získala statut mezinárodní rozhodčí FIFA a od roku 2003 pískala nejvyšší tuzemskou ligu. Řídila utkání ženské Ligy mistrů, dvou mistrovství Evropy, dvou mistrovství světa i dvou olympijských her. K vrcholným momentům s píšťalkou patřily finále ženské Ligy mistrů, finále evropského šampionátu (Anglie-Německo) a finále ženského olympijského turnaje (Brazilie-USA). V Gambrinus lize zvládla i nejprestižnější duel Slavia-Sparta.

Zvažovala jste, že funkci nepřijmete, abyste mohla dál pískat, nebo naopak jste uvítala, že můžete pískání zanechat tímto velmi důstojným a prestižním způsobem?

„Tím, že jsem kandidaturu na členství v komisi podala, jsem se musela připravit na variantu, že když budu vybrána, bude to znamenat konec s pískáním. Na mezinárodním poli jsem dosáhla opravdu hodně a u nás jsem všem dokázala, že pískat umím. Proto si myslím, že konec aktivní kariéry přišel ve správný okamžik."

Nebude se vám po atmosféře fotbalových trávníků stýskat, nebo naopak už máte pískání plné zuby?

„Stýskat se mi asi bude. Když člověk něco dělá šestnáct let víkend co víkend a v posledních letech i během týdne, tak se mu to prostě dostane pod kůži."

Co vás v dráze fotbalové rozhodčí motivovalo, kdo vám úmysl prosadit se v tomto mužském světě nejvíce rozmlouval a měla jste nějaký vzor?

„Žádnou speciální motivaci jsem neměla, prostě mě to bavilo. A že by se mě někdo od toho snažil odradit, tak na to si nevzpomínám. Konkrétní osobu jako vzor jsem neměla, ono to ani nejde být jako někdo. Každý jsme originál. A tak i těžko bude druhá Damková."

Když si sednete s kamarádkami na kafe k běžné ženské drbárně, závidí vám, že chlapi poslouchají, jak vy pískáte?

„To ne, spíš mě obdivují, že to s nimi a hlavně mezi nimi zvládám."

Jaký je váš názor na využívání video techniky ve fotbale?

„Jsem pro."

Více fotbalových postřehů a názorů Dagmar Damkové si přečtete v rozsáhlém rozhovoru uvnitř Bolkova zpravodaje vydaném k nedělnímu ligovému utkání FK Mladá Boleslav - 1.FC Slovácko.

Fanshop banner