Trenér Koubek: Boleslav má dobré hráče
Klub

Trenér Koubek: Boleslav má dobré hráče

Redakce

Po polovině letní přípravy trenér Miroslav Koubek pochválil kvalitu hráčského kádru a jeho vnímavost při nácviku taktických prvků. A netajil radost nad neporazitelností mužstva v dosavadních letních zápasech.

„První dva týdny přípravy byly prioritní nabráním kondice. I pro kondiční tréninky jsme preferovali herní cvičení s míčem a intervalové hry. Součástí tohoto bloku bylo i seznámení s taktickými myšlenkami předpokládaného herního scénáře. Od prvního červencového pondělí jsme začali herní blok. V něm hlavní akcent klademe na pilování taktiky a rozvoj herních prvků."

Jistě vás těší, že ve čtyřech dosud sehraných zápasech Boleslav neprohrála, nebo snad ne?

„Nejsem zastáncem stupidního rčení, že když se v přípravě vyhrává, tak to bude v mistrácích opačně. To je absolutní nesmysl. Každé utkání je o soupeři a o tom, jak proti němu zahrajeme. Každý v každém utkání chce vyhrát, vždyť hráči chtějí vyhrávat i na tréninku ve vzájemném duelu. Když do hráčské kabiny přijdou noví trenéři a výsledky v zápasech se zadaří, je to dobré pro pokračování spolupráce. Věřím, že výhry pomohly nastolit atmosféru vzájemné důvěry, a potvrzují, že nastoupený směr je správný."

Jak moc vám a mužstvu vadilo, že z přípravy vypadli dva defenzivní hráči Johana a Fabián?

„Každého dobrého hráče je škoda a Boleslav má v kádru jen samé dobré hráče. S Tomášem Fabiánem jsem počítal na levý kraj obrany na zdublování postu se Šírlem. Ztráta šikovného leváka je vážný zásah do kádru. Petr Johana je zkušený stoper, bez něho nám zůstávají jen tři, proto je jeho absence choulostivá záležitost. Jsou to prostě nemilé ztráty..."

Od prvního tréninku pracujete s hráči na změně herního systému. Daří se vám to podle představ?

„Rozestavení je nyní jiné a tím pádem vznikají jiné úkoly v útočné i obranné fázi. Hráči moje myšlenky znají a to je podstatné. Boleslav je velmi vnímavé mužstvo. Jsem příjemně překvapený, jak hráči vstřebávají úkoly a jak myšlenky přijímají. Když se něco inovuje, je potřeba čas na vybroušení, aby si novinky sedly a patřičně profilovaly. A potom už je k tomu potřeba ještě trochu štěstí."

Je výběr tří utkání při rakouském soustředění proti týmům z Rumunska, Skotska a Turecka podle vašeho gusta?

„Moc si soupeře vybírat nemůžeme. Vybírají si kluby, které mají větší renomé, než současná Boleslav. Musíme být pokorní a každého soupeře si vážit. Desítky až stovky mužstev z evropských lig jsou stejné, jenom špička pěti nejvyspělejších lig je nahoře, takže je dnes těžký jakýkoliv soupeř ze Slovinska, Chorvatska, Turecka, Rumunska či Skotska. Všichni tři soupeři při rakouském soustředění budou nesmírně těžcí a uvidíme, co nám střetnutí s nimi přinesou. Pro nás je dobré, že se potkáme se zahraničními soupeři a před startem do evropského poháru si sáhneme na jiné herní styly."

Jste myšlenkami u českého superpoháru, Gambrinus ligy, předkola Evropské ligy nebo myslíte na celý podzim, který by mohl být pro Boleslav nesmírně náročný, kdyby mužstvu všechno sportovně vyšlo?

„Půjdeme krok po kroku a uvidíme, co se nám povede. Kdyby se věci dařily podle přání nás všech a fandů i příznivců boleslavského fotbalu, tak by se mužstvo muselo vyrovnat opravdu s obrovskou porcí zápasů. Na kádr, který početně nyní máme, by to bylo jen tak tak, to je pravda. A to navíc jen v případě, pokud budou všichni zdraví."

Fanshop banner