Bronzový Chramosta dostal jen čtyři dny volna
Klub

Bronzový Chramosta dostal jen čtyři dny volna

Redakce

Jan Chramosta se zúčastnil evropského šampionátu v Dánsku, kde pobýval s reprezentací dva týdny. Proto nestihl zahájení přípravy FK Mladá Boleslav. Do Česka se vrátil v poslední červnové neděli, kdy mladoboleslavský tým hrál na letním turnaji v Čelákovicích.

Tradiční akci letní přípravy si nenechal ujít, ale nehrál, jen se podepisoval fanouškům a fotbal sledoval jako divák ve společnosti slečny Lucie, někdejší spolužačky z mladoboleslavského gymnázia a dnes studentky fyzioterapeutické odbornosti v Ústí nad Labem.

Dokázal byste porovnat dvě reprezentační akce, kterých jste se zúčastnil, konkrétně mistrovství světa dvacetiletých v Egyptě a mistrovství světa jednadvacetiletých v Dánsku?

„Společné měly nenaplněné naděje, protože na obou jsme vypadli z dalších bojů smolně. Pro mě osobně byly totožné v tom, že jsem vždy začal na lavičce, a když jsem nastoupil, rozhodl utkání a prodloužil tak reprezentačnímu družstvu pobyt na šampionátech. V Egyptě se mi to povedlo proti Kostarice a v Dánsku proti Anglii."

Mrzí vás hodně, že nevyšla a už nikdy nevyjde olympiáda?

„Věděli jsme, že je strašně blízko a proto převládalo velké zklamání, když nám postup na olympiádu nevyšel. Naštvaní jsme byli všichni opravdu hodně."

Jak jste vnímal vývoj své role na evropském šampionátu, když jste se z náhradníka, který dva zápasy nehrál, propracoval až do základní sestavy v posledním utkání?

„Jel jsem tam, že toho moc neodehraji a byl smířený s rolí náhradníka. Nahrálo mi, že ostatní útočníci neměli mimořádnou formu a proto jsem se dostal do základní sestavy proti Bělorusku."

Vrátil jste se z téměř měsíčního působení v reprezentaci zdravý?

„Mám jenom nakopnutý kotník, ale jinak nic vážného. Jsem však velmi unavený z programu letošního půlroku. V jarní sezóně jsme s klubem vedle ligových zápasů bojovali o pohár a s reprezentací jsme měli dvoufázovou přípravy a působení na šampionátu přímo v Dánsku bylo provázené značným nervovým vypětím. Už jsem se těšil na odpočinek."

Jak jste viděl Španěly, čím to je, že jsou tak dobří?

„Všichni mají výbornou kontrolu balonu, převyšují soupeře rychlostí a neustálým pohybem, každý z nich má mimořádné individuální schopnosti a těmi uspěje v souboji jeden na jednoho. Rozdíl mezi námi a Španěly byl opravdu velký. Až nepříjemné bylo, jak nás proháněli. Nevím, jak si to vysvětlit, jestli jim to ten den mimořádně sedlo a nám naopak mimořádně nesedlo..."

Přiučil jste se něco?

„Obdivoval a okukoval jsem některé hráče. Mě osobně nejvíce zaujali Švýcar Shaqiri a Španěl Thiago Alcantara, který tvořil hru týmu, spoluhráči hráli všechno přes něho a bylo vidět, že není náhodou hráčem Barcelony."

Co jste v Dánsku viděl mimo fotbalová hřiště?

„Moc toho nebylo. Byli jsme na výletě v přístavním městě Arhusu, ve Viborgu jsme poznali akvapark a navštívili radnici na pozvání místního starosty."

Jaké budete mít za evropský bronz fotbalové volno a kdy začnete s přípravou na Gambrinus ligu?

„S trenérem jsem se domluvil, že začnu v pátek. Nejprve tři dny individuální přípravy s kondičním trenérem Martinem Třasákem a od pondělí naplno s týmem."

Co jste si na volno krátké necelý týden naplánoval?

„Na pár dnů nemá cenu někam jezdit, budeme s přítelkyní Lucií relaxovat doma v Pojizeří."

Chybí vám společné prázdniny?

„Mrzí mě, že za tři roky, co spolu s Lucii chodíme, jsme nebyli společně na pořádné dovolené třeba u moře, protože buď měla ona studijní povinnosti, nebo já fotbalové. Snad nám to vyjde v zimě."

S jakými cíli a představami jdete do nové sezóny, když ta minulá byla docela úspěšná s pátou ligovou příčkou, ziskem českého poháru a bronzovou medailí na ME?

„Chtěl bych se s Mladou Boleslaví dostat do základní skupiny Evropské ligy. Když se naposledy probojovala do skupiny Poháru UEFA, kopal jsem ještě za dorost a na fotbaly proti zahraničním soupeřům jsem chodil jako divák. Živě si pamatuji na zápasy proti francouzskému Marseille a španělskému Villarealu. Taky bych něco podobného rád zažil."

Fanshop banner